Zoran Primorac i Renato Čengić

 LUCIJA OCKO Cropix
WTT CONTENDER

U zagrebačkom hramu sporta lovi se jedna od zadnjih prilika za potvrditi ili dohvatiti OI u Parizu

Proteklih pola stoljeća i više, ovdje su igrali ponajbolji stolnotenisači svijeta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2024. 18:09

Zagrebački hram sporta, Dom sportova izgrađen prije točno 52 godine, sportski kompleks u kojem su istinski povijesne utakmice odigrali košarkaši europske Cibone, pa rukometaši Zagreba, hokejaši Medveščaka, hakleri, ali gdje se održavala i jedna Zlatna pirueta, Davis kup susreti i ATP Croatian Indoors i da ne nabrajamo dalje, ide u temeljitu obnovu. Obnovu koja bi mogla potrajati i do dvije godine.

No, Dom sportova je i mjesto vrhunskog stolnog tenisa. Dom u koji su u proteklih više od pola stoljeća igrali i ponajbolji stolnotenisači i stolnotenisačice svijeta. Upravo će ping-pong "zatvoriti" ovo mitsko mjesto, Dom sportova. Naime, jaki međunarodni stolnoteniski turnir WTT Contender Zagreb 2024. bit će posljednje uopće događanje, natjecanje u ovom zdanju, a održat će se sljedeći tjedan od 3. do 9. lipnja. Tim povodom je Hrvatski stolnoteniski savez predstavio u utorak ono što nas čeka u srcu metropole za nekoliko dana.

- Toliki niz godina u kojima ovaj turnir imamo u Zagrebu je pokazatelj koliko se i HSTS trudi održati stolni tenis na vrhu i da se o njemu priča - rekao je Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

- Ovo je jako važan turnir zato jer je ostalo još malo mjesta i za popuniti liste za OI u Parizu. Naši dečki su se već plasirali, cure imaju dobru šansu po tom pitanju u pojedinačnoj konkurenciji. Nadam se da će dosta gledatelja doći ove godine u Zagreb. Imali smo prošle godine Kineze, ove godine nisu tu, ali imamo i dalje jako dobre igrače poput Dmitrija Ovčarova koji ima 6 olimpijskih medalja. Ovo je stvarno lijepa pozivnica za sve gledatelje, a tako jasno da ćemo navijati za sve naše dečki i pogotovo cure koje "love" zadnje olimpijske vize.

Nešto malo više o tehničkim detaljima turnira pred nama spomenuo je Renato Čengić, direktor HSTS-a i turnira.

- Dolazi nam više od 200 igračica i igrača iz 40-ak država svijeta. Uz Ovčarova dolazi i Slovenac Darko Jorgić, Dang Qiu iz Njemačke, Japanac Tomokazu Harimoto, Portugalac Marcos Freitas, pa kod žena Japanke Mima Ito, Miwa Harimoto i Hina Hayata, Mađarica Bernadette Szocs... Sve su to igrači i igrači iz Top 10 na svijetu praktički. Prva tri dana su na programu kvalifikacije, da bi od četvrtka, 6. lipnja krenuo glavni ždrijeb i tada će program odnosno mečevi početi u 13.00 sati. Prva tri dana je ulazak besplatan, dok će se za glavni ždrijeb prodavati ulaznice putem sustava ulaznice.hr. Cijene će biti povoljne, klubovi će ih moći kupovati po 5-10 eura recimo. Nagradni fond turnira je 80.000 dolara koje osigurava WTT, a zahvaljujem se Gradu Zagrebu koji nas podržava i koji je uvrstio ovaj turnir i 13. godinu u program velikih sportskih priredbi.

Koju riječ više, ali sa sportsko-natjecateljske strane rekli su treneri i reprezentativci. Počev od Nevena Karkovića, izbornika muške vrste.

- Osobno sam u jako dobroj formi, a vidjet ćemo za moje igrače - sa šalom je otvorio Karković.

- Ovaj turnir uvijek ima neku posebnu draž, atmosferu, podiže nam motivaciju i ambiciju pred domaćom publikom. Imamo doduše specifičnu situaciju jer su nam jako blizu Olimpijske igre, dečki su se plasirali, ali još uvijek nemamo sigurne pozicije pojedinačne i momčadske. Gaćina i Pucar imaju veliku prednost i oni će nastupati pojedinačno, ali Filip Zeljko, pa i Frane Tomislav Kojić se nadaju da mogu kroz Zagreb, pa i Ljubljanu koja kasnije slijedi se nadaju da bi mogli i oni dosegnut pojedinačni dio natjecanja na Igrama. U momčadskom dijelu mogu nastupati samo trojica i tu je Kojić četvrti u ovom trenutku, ali bi mogao stići Zeljka, pa i on nastupiti. S druge strane, bitno nam je i prikupiti što više bodova kako bi bili što viši nositelji ili s takvim rankingom u Parizu. U Zagrebu će nastupiti i naši mladi igrači poput Ivora Bana, Borne Peteka, Leona Benka i Ivana Hencla - spomenuo je izbornik Karković.

Kolega mu sa ženske strane odnosno izbornik ženske reprezentacije, Dragutin Šurbek ml. predstavio je sastav i ambicije, nade ženske reprezentacije.

- U Zagrebu će nastupati 6 djevojaka; Ivana Malobabić, Hana Arapović, Lea Rakovac, Mateja Jeger, Dora Ćosić i Andreja Pavlović. Očekujem od njih samo da se bore, da budu zadovoljne. Na ovako jakom turniru je teško uopće nastupiti, a kamoli ikoga pobijediti. Malobabić i Arapović su trenutačno na turniru u Mendozi, u Argentini gdje skupljaju bodove. Ivana Malobabić je ovog trenutka "unutra", na Olimpijskim igrama, ali još imamo 2-3 turnira, pa to valja potvrditi. Ostale cure su na mini-pripremama u Zagrebu, u Medarskoj ulici. Trenutačno su u dobroj formi i uvjeren sam da će se dobro pripremiti za ovaj turnir - naglasio je Šurbek ml.

Još 5-6 dana i počinje novi, veliki stolnoteniski tjedan u Zagrebu.

Linker
03. rujan 2024 13:33