Lea Rakovac na predstavljanju Zagreb Opena 2013.

 NENAD DUGI/CROPIX
ČETIRI GODINE PAUZE

Velika nada hrvatskog sporta prekinula je karijeru, a sad se vraća i želi na Olimpijske igre: ‘Ponovno guštam‘

"Otkad sam ušla u dvoranu, uživam. Vjerujem da se mogu plasirati u Pariz", kaže Lea Rakovac
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 11:31

Bila je velika nada hrvatskog stolnog tenisa, no te 2017. Lea Rakovac odlučila se na prekid karijere. Vijest koja je iznenadila mnoge u stolnoteniskim krugovima, pogotovo jer je karijera zagrebačke igračice išla uzlaznom putanjom. I to velikom brzinom.

Kao juniorka je osvojila Top 10, turnir deset najboljih europskih stolnotenisačica. I to sa svih devet pobjeda. U tom periodu je bila i viceprvakinja Europe, u miksu je osvojila Europsko prvenstvo s Tomislavom Pucarom. U klupskom dijelu je nakon zagrebačkog dr. Časla prešla u austrijski Ströck, a slijedio je i potpis ugovora s renomiranom tvrtkom Butterfly. Sve se razvijalo u pravom smjeru za Rakovac, no ta priča nije dugo trajala. U jednom trenutku je odlučila sve maknuti sa strane i reći - dosta!

- Kad god sam ulazila u dvoranu, nisam se osjećala sretno. Sve se svodilo na mečeve, pobjede... Volim sve sportove, zato sam i krenula trenirati pingić jer volim igru. U tom trenutku više nisam to tako shvaćala, osjećaj je bio čudan i rekla sam - pauza.

Nije je bilo dulji period.

- U tom periodu sam se bavila sportom, ali više rekreativno. S prijateljima sam znala igrati badminton, squash, padel, išla u teretanu itd. Uglavnom, ostala sam aktivna. Ali stolni tenis nisam igrala.

Treninzi na kiši

Nakon otprilike četiri godine pauze odlučila se vratiti u stolnoteniske dvorane. Kao što je otišla naprasno, tako se i vratila. U sezoni 2021/22 je potpisala za dugoreški Aquaestil. U toj sezoni je ostvarila 17 pobjeda i 8 poraza u hrvatskoj Superligi, ‘uzela’ skalp još uvijek neugodne Ni Xia Lian (37. na svijetu).

- U vrijeme Covida-19 sam imala vremena kao nikad prije. Zaželjela sam se stolnog tenisa, kao i da si ispunim neke ciljeve koje sam si ranije zadala. Jedan od tih ciljeva su Olimpijske igre. Povratak je bio postepen, odlučila sam se za Aquaestil, a trenirala sam svakodnevno. Nije bilo dana da nisam vježbala, što u dvorani, što vani. Trenirala sam po kiši, snijegu, nije bilo bitno.

image

Rakovac u doba dok je igrala za dr. Časl, a suparnica joj je bila legendarna Tamara Boroš

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Sve to bilo je dovoljno da već sljedeću sezonu potpiše u najjaču europsku ligu, njemačku Bundesligu. Klub - Bingen. Danas većinu vremena trenira u Hrvatskoj, a u Njemačku ide na mečeve.

- Najvažnije mi je zdravlje, a ovdje sve imam posloženo. Tu mi je kondicijski trener, maser, kiropraktičar, nutricionist... Baš o svemu vodim brigu i ništa ne prepuštam slučaju.

"Kao da sam jučer otišla"

Njen klub je sedmoplasiran, prvi iznad zone ispadanja, a Rakovac iza sebe ima nekoliko zanimljivih skalpova. Pogotovo ako gledamo kako joj je ovo prva prava sezona.

- Njemačka liga je odlična, puna izazovnih mečeva što mi se sviđa. Pobijedila sam Brazilku Takahashi, koja je, ako se ne varam, tada bila u svjetskom Top 20. Dvaput sam dobila Srpkinju Lupulesku (133. na svijetu), talentiranu Njemicu Kaufmann (62.), Australsku Kineskinju Yangzi Liu (36.), Šveđanku Bergstrom (57.). U Bingenu je odlična atmosfera, na mečevima je veliki broj navijača. Ako susret traje tri sata, navijači su tu cijelo vrijeme. Jedu, piju i navijaju. Ljudi baš vole stolni tenis i uživaju u tome.

Najavila je i povratak u reprezentaciju. Riječ je o stolnotenisačici s jakim forehandom, mentalno je jaka i s klikerom za igru.

- Prvi kontakt s izbornikom Dadom Šurbekom imala sam na državnom. Pratili su moje igre, a nakon toga sam se sastala s njim i glavnim tajnikom Goranom Radanovićem gdje sam izrazila želju da se vratim, igram međunarodne turnire. Dobila sam priliku što je odlično, ali trenutni problem je renking. Naime, kako ga nemam, teže se probiti do turnira te ću tu morati biti strpljivija.

Povratak u staro jato, kao i novi izazovi joj ne stvaraju pritisak.

- Možda čudno, ali ja ne osjećam pritisak. Otkad sam ušla u dvoranu, uživam. Doduše, u počecima sam se borila sa žuljevima, tada baš i nisam uživala ha, ha. Tijelo mi se postepeno navikava na sve veće izazove. No, bitno da mi je to sve gušt, pogotovo bundesligaški mečevi gdje je odlična razina suparnica. Meni je bitan balans, a sada to imam. S djevojkama iz reprezentacije sam dosad odradila jedan kamp i sve je bilo super. Iskreno, kao da sam jučer otišla, nemam osjećaj da je prošlo toliko vremena.

Uskoro će naše djevojke u Osijeku na kvalifikacijama pokušati izboriti Europsko prvenstvo.

- Nisam previše pratila ostale reprezentacije, a nemam ni preveliko međunarodno iskustvo. Zato ni ne želim davati procjene o konkurenciji. Kada nešto konkretnije odigram bit ću iskusnija po tom pitanju.

Svakako, pogotovo ako želi, kako je ranije spomenula, na Olimpijske igre. Sljedeće su u Parizu. I, čini se, ona tamo sebe vidi.

- Naravno, vidim se na OI 2024. Vjerujem u to - zaključila je Rakovac.

image

Prije puta na EP u Rusiju 2015.

Bruno Konjević/Cropix

Linker
23. srpanj 2024 17:28