Matej Mamut i Liam Pitchford

 HSTS
STOLNI TENIS

Veliko priznanje za Dugoselčanina, Matej Mamut postao izbornik Engleske

Ugovor je potpisan na godinu dana, do Olimpijskih igara u Parizu
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 13:13

Hrvatska je kroz povijest stolnog tenisa imala mnogobrojne stručnjake koji su vodili razne inozemne klubove ili reprezentacije, a tom popisu sada se pridružio i Matej Mamut, Dugoselčanin koji već neko vrijeme živi i radi u Engleskoj.

Mamut je tamo zaposlen na University of Nottingham kao trener i osoba zadužena za regrutiranje talentiranih stolnotenisača iz cijelog svijeta. No, ubuduće će mu to biti samo jedna od funkcija s obzirom na to da je postao i izbornik - Engleske!

- Ponudili su mi ugovor za izbornika, ali odlučio sam se da ću zadržati i sadašnji posao te istodobno raditi sa seniorskom muškom reprezentacijom. Naš fakultet je nacionalni centar tako da su te dvije funkcije kompatibilne, a University of Nottingham i reprezentacija imaju partnerski odnos. Ugovor smo potpisali na godinu dana, do Olimpijskih igara u Parizu - istaknuo je Mamut, koji u kolovozu puni 32 godine.

Velika čast za našeg stolnotenisača kojeg su za izbornika htjeli baš igrači, ponajviše Liam Pitchford, koji je daleko najbolji igrač Engleske, a drži 35. mjesto na svijetu. U međuvremenu je Mamut vodio i njihovu žensku reprezentaciju na kvalifikacijama za EP u Osijeku. Mamut je rođen u Dugom Selu, gdje je i počeo igrati stolni tenis. S 10 godina se pridružio GSTK Zagreb, a potom je šest godina igrao za Pulu.

- Cijelo to vrijeme sam trenirao u Zagrebu. Nakon toga sam igrao u Slavonskom Brodu, s kojim smo izborili Superligu, a potom sam završio u Engleskoj. Dvije sezone sam igrao njihovu ligu, jednom smo bili drugi, jednom prvaci. Uslijedila je pauza, pa sam nastavio u Sloveniji, gdje će sada biti treća sezona. U Engleskoj sam prvo bio sparing partner reprezentaciji, na poziv tadašnjeg engleskog izbornika, Šveđanina Marcusa Gustavssona. U tom nacionalnom centru sam bio dvije godine, a drugu godinu sam bio i pomoćni trener reprezentacije. Nakon što je taj projekt završio, počeo sam raditi na sadašnjem fakultetu i još jednom koledžu. Ubrzo sam dobio posao na University of Nottingham i već prolazi četvrta godina kako sam tu - dodao je.

U međuvremenu je radio s mlađim kategorijama Engleske, kao i na mnogobrojnim reprezentativnim kampovima, koji se, praktički, svi održavaju u Nottinghamu s obzirom na to da im je to nacionalni centar.

- Velika čast za mene, ali i veliki izazov. No, ne bojim se izazova - zaključio je Mamut.

Engleska ima respektabilnu reprezentaciju, a najveći uspjeh ove generacije je stigao 2016. Tada su Liam Pitchford, Paul Drinkhall i Sam Walker osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu u Kuala Lumpuru, što jer bila prva medalja za engleski stolni tenis nakon 1983. godine. Dvije godine kasnije ista ekipa, plus David McBeath i Tom Jarvis, osvojila je broncu na Svjetskom kupu u Londonu.

Prvi veći izazov za našeg trenera bit će Europsko prvenstvo u Malmöu, gdje je Engleska u skupini s Rumunjskom i Norveškom.

Linker
20. travanj 2024 12:43