Svjetski prvak Fan Zhendong

 WTT
STOLNI TENIS

Više od 200 igrača iz 40 država dolazi u Zagreb, svjetski prvak predvodi planetarnu elitu u Domu sportova

Dom sportova će ugostiti vjerojatno najjači stolnoteniski turnir koji se ikad održao pod svodom ove dvorane
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. lipanj 2023. 09:32

Dakako, u tu konkurenciju ne ulaze ona najveća nadmetanja poput SP u Zagrebu 2007. i EP u hrvatskoj metropoli 2002. ili još davnije, 1960., ali kada je riječ o međunarodnim turnirima, onda ovaj koji nam se približava nema premca.


- Pred nama je 12. izdanje nekadašnjeg Zagreb Opena, a 2. izdanje turnira iz najjače serije WTT Contender. Dolazi nam više od 200 igrača iz preko 40 država, a jasno da je apsolutno prvo ime Kinez Fan Zhendong, aktualni i sad već dvostruki svjetski prvak - najavio je na konferenciji za novinare, Renato Čengić, direktor Hrvatskog stolnoteniskog saveza.


- Uz njega će najviše rangirani u Zagrebu biti Brazilac Hugo Calderano koji je trenutačno 6. na svijetu, a početkom godine imao je i još bolji plasman, 3. mjesto. Imamo niz od 25-26 igrača i igračica iz Top 50 na svijetu. Organizacijski smo već sada spremni i to stoga što se upravo sada u Zagrebu igra Europsko prvenstva do 13 godina. Dvorana je spremna, a nadam se da ćemo imati i puno veću gledanost pogotovo zato jer je svjetski prvak ovdje. U zadnjih 12 godina nije nikad na turnir dolazio netko tko je broj 1. Samo bih pripomenuo da je prošlo izdanje turnira, putem društvenih mreža i live-streaminga gledalo preko 150 milijuna ljudi po cijelom svijetu!


U muškoj konkurenciji Hrvati će biti zastupljeni s mladim nadama na WTT Contenderu u Zagrebu, ali kod žena boje Hrvatske zastupat će - Mateja Jeger, Ivana Malobabić, Hana Arapović, Lea Rakovac i Andrea Pavlović.
- U zadnjih 20-25 godina sigurno nikad nije bilo jačeg turnira u Zagrebu - potvrdio je i Dragutin Šurbek ml., izbornik ženske stolnoteniske vrste.

Stižu sve najbolje Kineskinje

- Dolazi jako puno Azijatkinja, a što se tiče Europljanki, manji je problem što će se istodobno odigravati Europske igre u Krakowu. Zato Europa neće biti kompletna u Zagrebu. Što se naše reprezentacije tiče, mi imamo sreću da će njih 5 igrati na turniru, budući da znate da u Krakowu nastupa samo naša muška reprezentacija u momčadskom dijelu. Cure su spremne, na kraju krajeva podsjetio bih da je Mateja Jeger igrala finale Bundeslige. Ivana Malobabić je igrala finale Prvenstva Austrije. Hana Arapović trenira u Düsseldorfu, Lea Rakovac je trenirala ovdje, na Mladosti i mislim da je vrlo spremna. Možemo zato očekivati dobre rezultate. Osim Zagreb Opena, mi se spremamo i za turnir u Sloveniji nakon čega slijedi stanka, pa pripreme i turniri u Bugarskoj i Češkoj, a glavni cilj nam je EP u Malmöu.


Mateja Jeger, jedna od 5 naših dama na Zagreb Openu, ima svakako “opaku” konkurenciju među Azijatkinjama, ali zato i šanse u igri parova s Ivanom Malobabić. Iako, prije Zagreba slijedi još put do sjevera Afrike.


- Lea Rakovac, Andrea Pavlović i ja idemo na WTT Contender u Tunis koji traje do 25. lipnja. Ivana Malobabić i Hana Arapović će biti na Europskim igrama, a sve je to dobar uvod za Zagreb Open. Mislim da smo spremne, svih pet. Što se mene tiče, stvarno se dobro osjećam, samo što nekad treba imati i malo sreće u ždrijebu. Dolaze doslovno sve Kineskinje. Ivana Malobabić i ja smo u glavnom ždrijebu igre parova jer smo dosta visoko rangirane, sjajno se slažemo, jedino mi je žao što parova nema na olimpijskim igrama - spomenula je između ostalog Mateja Jeger.

Seniori u Krakowu

Hrvatskih seniora neće biti u Domu sportova jer će dečki istodobno biti u Poljskoj na Europskim igrama, ali to ne znači da baš neće biti Hrvata.


- Na turniru će nastupati Ivor Ban, te trojica juniora Borna Petek, Leo Vekić i Luka Zlatko. To je prilika njima da se nametnu, pokažu, da u konačnici i ja steknem uvid u njihove mogućnosti - spomenuo je Neven Karković, izbornik muške stolnoteniske reprezentacije.

Linker
18. svibanj 2024 19:06