Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
DANIELE SANTARELLI

'SUPRUGA I JA LOPTAMO SE DOMA I PAZIMO DA NIŠTA NE UNIŠTIMO' Izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije već je dva mjeseca bez treninga

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 08. svibanj 2020. 21:43

Daniele Santarelli (38), izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, koji je sa svojim talijanskim klubom Conegliano lani osvojio naslov najboljeg odbojkaškog kluba na svijetu, a on proglašen najboljim trenerom, već je dva mjeseca doma i...

- A kako bi bilo, svaki dan je isti! - reći će Daniele odmah u uvodu.

Kakva je situacija s odbojkom u Italiji?

- Nikakva, nema odbojke trenutno u Italiji, niti natjecanja, niti treninga, ničega... Zadnju smo utakmicu odigrali prije dva mjeseca, 7. ožujka, a tri dana kasnije smo prestali s treninzima. I od tada se ne događa ništa.

Očekujem raniji start

Jedno ste vrijeme vjerovali da bi se mogla nastaviti europska natjecanja, da bi mogli konačno i na europski vrh, nakon što ste lani u Ligi prvakinja osvojili srebrnu medalju?

- Nadali smo se, ali i to je svakim danom sve više nemoguća misija. Srećom pa smo sigurni da dogodine u Ligi prvakinja, jer prve tri ekipe po plasmanu iz Talijanskog prvenstva stječu pravo igranja, a mi smo nakon što je Serie A zaustavljena bili prvi.

Što zapravo radite kad ne radite?

- Educiram se, svaki dan radim na odbojkaškom usavršavanju, radim puno i na engleskom jeziku, stvarno učim dosta. Čitam dosta knjiga, gledam TV, a također, moja supruga i ja održavamo kakvu-takvu formu kod kuće, radimo vježbe koje su nam, dostupne, malo radimo i s loptom pazeći pri tome da ne uništimo kuću. I pripremam već iduću sezonu, i s Coneglianom i s hrvatskom reprezentacijom.

Koja će biti očito vrlo naporna jer je mnogo ovogodišnjih natjecanja prebačeno za dogodine?

- Vjerujem da će sezona 2020./21. krenuti ranije nego inače, baš zbog toga što su odgođena mnoga natjecanja u raznim sportovima za dogodine, Olimpijske igre prije svega, i trebat će pronaći termine za sve njih iduće ljeto, za nogomet, košarku, atletiku...

Daniele i Monica, srećom, nisu imali problema s koronavirusom.

- Nismo, srećom, jer smo se od početka pridržavali mjera koje su propisane, iako je u našoj pokrajini Veneto bilo dosta problema s virusom baš zbog ljudi koji se nisu pridržavali pravila.

Njegova je supruga, libero Conegliana i talijanske reprezentacije, 33-godišnja Monica De Gennaro, baš ovih dana proglašena u jednoj anketi gdje su tri eminentna europska trenera birala Dream Team desetljeća za najboljeg libera.

Trofeji stižu i u izolaciji

- Lijepo je to bilo čuti i vidjeti, ipak je to jedna mala satisfakcija u ovom trenutku kada je odbojka malo stala. Zapravo, to smo shvatili kao jedan novi trofej u vremenu kada natjecanja nema. U svakom slučaju, iako nisam 100% objektivan, mislim da se apsolutno zasluženo našla u tom društvu sedam najboljih europskih igračica posljednjeg desetljeća.

Kakvi su vam planovi s hrvatskom reprezentacijom?

- Veliki i - neostvarivi, trenutno. U kontaktu sam stalno sa Savezom, imamo odavno gotov plan za ovo ljeto, no iz dana u dan polako otpadaju dijelovi s njega, jer su neka natjecanja već odgođena, poput Zlatne Europske lige i Challenge kupa. Također, otpadaju i pripreme, razni sparing-susreti... Nažalost, to nije u našoj moći. Nekako se svi nadamo da bismo možda u drugom dijelu ljeta mogli održati neke pripreme, da okupimo igračice i nastavimo rad kakav smo imali do sada, jer hrvatskoj reprezentaciji, koja ima talenta, treba samo malo više kontinuiteta.

Nisu ovo pravi treninzi

Začudio se Daniele kada je čuo da su u Hrvatskoj krenuli treninzi sportaša, konkretno, da su mladostašice počele vježbati u Domu odbojke.

- Stvarno? To je super vijest, baš mi je drago, nisam znao. A na koji način? Aha, samo po četiri igračice... Samo, nije to baš lako, ne vjerujem da su to baš pravi treninzi, ali barem se počelo, i to je nešto. Nakon mjesec i pol, dva, i to se već može smatrati nekim treningom. Valjda ćemo i mi u Italiji uskoro početi. Jedva čekam ponovno početi raditi, a pogotovo jedva čekam pripreme hrvatske reprezentacije.

Linker
21. travanj 2024 01:59