SVEČANO OTVARANJE

Sve što ste planirali večeras - otkažite! Spektakl u Londonu otvara James Bond

Piše: Jelena KolarObjavljeno: 27. srpanj 2012. 13:52

Spektakl je spremao duže od dvije godine i zato je svim sudionicima osobno poslao mail s porukom “Save the surprise”, odnosno “sačuvajte iznenađenje”.

- Nije bilo lagano. Na žalost po nas Kina je postavila ljestvicu jako, jako visoko. Njihovo otvaranje nije bilo bez kontroverzi, ali je opet požnjelo jako velik uspjeh.

Tako će Danny Boyle, Oscarom nagrađen redatelj za film Milijunaš s ulice, koji je dobio zadatak osmisliti ceremoniju otvaranja Igara. Oko sebe je okupio isto tako respektabilnu ekipu: Stevena Daldrya, koji je radio na filmu Billy Elliot, te Kima Gavina i Marka Fishera, koji su osmišljavali koncerte Take Thata, Rolling Stonesa, Pink Floyda i U2.

Ako je suditi prema reakcijama onih koji su bili na generalnoj probi ceremonije, napravili su fenomenalan posao. Navodno čak bolji od onog iz Pekinga.

- Ostao sam bez riječi, čudesno, nisam znao gdje prije pogledati - rekao je jedan koji je vidio probu.

- To je izvan ovog svijeta. I zato, ako ste išta drugo planirali raditi u petak navečer - otkažite!

Ceremonija će početi u 21 sat po britanskom, odnosno 22 sata po hrvatskom vremenu. Tako kasno jer je Doyle inzistirao da se cijeli događaj mora održati po potpunom mraku. Iz kojeg će prvi izaći, a tko drugi nego - James Bond. Ovjekovječit će ga onaj posljednji s filmskog platna Daniel Craig.

Cijela ceremonija bit će, prema riječima upućenih, pregled britanske povijesti, a počet će sa “zelenom i ugodnom zemljom”, preko industrijske revolucije, pa do borbe za radnička prava. Postoje, navodno, bojazni i od političkih reakcija jer Doyle je poznat kao beskompromisan, bez imalo zadrške, pa Britanci kalkuliraju da se konzervativcima neće svidjeti ono što je pripremio ovaj pripadnik laburista.

No, izvan tih unutarnjih poruka svijet bi tako večeras trebao vidjeti simbole Velike Britanije kroz povijest, od Mary Poppins, likova iz Harryja Pottera do Beatlesa... Trebao bi tu biti i “posjet” noćnom klubu u kojem ćemo čuti britansku glazbu kroz desetljeća, a na Olimpijski stadion dovest će i životinje - 70 ovaca, 12 konja, 10 pilića i patki, 9 gusaka te po tri krave i psa, koji će dočarati farmu na početku priče.

- Nemojte brinuti da se nešto loše dogodilo tim životinjama. Vjerujte, za njih smo bolje brinuli nego za volontere - rekao je na tu temu Doyle, koji je nad stadion želio dovesti i sintetički oblak.

Ideja je bila dočarati kišu, toliko tipičnu za London, međutim, navodno to neće biti potrebno jer će se za to pobrinuti priroda.

Ovaj spektakl bi, od svih prijašnjih, trebao razlikovati i - humor. Navodno je cijela priča ceremonije prožeta briljantnim britanskim humorom i navodno je to Doyle učinio vrhunski. Ako će biti kao i njegova filmska djela, onda sutra ovaj “navodno” neće biti potreban...

Jedina uvodna priča oko cijele ceremonije otvaranja koja nije briljantna je ona o ulaznicama. Naime, nisu prodane sve, ostale su one najskuplje, od 1.600 i 2.012 funti. Međutim, organizatori su poručili da praznih mjesta na stadionu neće biti. Ako se ne prodaju do petka, ulaznice će biti podijeljene djeci i vojsci... Pa će i to biti - savršeno.

Nositelji zastava država sudionica Igara uglavnom su posebna priča. Lepeza sportaša koji su dobili tu čast je različita, od svjetski popularnih zvijezda pa do anonimaca, bar za širu svjetsku javnost.

Ovo su samo neka imena koja će sutra navečer prodefilirati stadionom...

Austrija - Markus Rogan (plivanje)

Bjelorusija - Maks Mirnji (tenis)

Belgija - Tia Hellebaut (atletika)

Cipar - Marcos Baghdatis (tenis)

Crna Gora - Srđan Mrvaljević (judo)

HRVATSKA - Venio Losert (rukomet)

Južna Afrika - Caster Semenya (atletika)

Kenija - David Rudisha (atletika)

Koreja - Kyung-Shin Yoon (rukomet)

Makedonija - Marko Blaževski (plivanje)

Panama - Irving Saladino (atletika)

Poljska - Agnieszka Radwanska (tenis)

Rusija - Marija Šarapova (tenis)

SAD - Mariel Zagunis (mačevanje)

Slovenija - Peter Kauzer (kanu)

Srbija - Novak Đoković (tenis)

Španjolska - Pau Gasol (košarka)

Švicarska - Stanislas Wawrinka (tenis)

Velika Britanija - Chris Hoy (biciklizam)

Zimbabve - Kirsty Coventry (plivanje)

Linker
05. svibanj 2024 09:05