Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
MOGUĆI SU VELIKI PROBLEMI

SVI NAVIJAMO ZA POVRATAK SPORTA, ALI SU IZA PRVOG ZAVOJA! Medicinska struka strahuje 'Ovo je idealno vrijeme za najgoreg neprijatelja svakog nogometa'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 19. travanj 2020. 16:11

Pripreme traju, neki već lagano i treniraju, i nema sumnje da će se plan o nastavku i završetku sportskih natjecanja u Europi obistiniti. Engleska, Njemačka, Italija... svi najavljuju povratak, koji bi se trebao dogoditi tijekom svibnja ili najkasnije lipnja. Sve te informacije vezuju uza sebe igranje bez gledatelja, kojih, prema nekim analizama, na sportskim arenama neće biti minimalno do početka 2021. godine, a lako moguće i dulje. No, iza želje, koju uvjetuje i ekonomska situacija, TV prava, kao i sama opstojnost sportskih kolektiva, valja se i velika briga. Reći će svi, sport bez gledatelja nema dušu, i to je točno, ali pragmatik u nama ipak navija za scenarij koji neće presuditi sportu, međutim, čak i kada se sport vrati - što svi s nestrpljenjem očekujemo - za sobom vuče još jedno veliko pitanje: kako će sve to utjecati na sportaše?

Naime, pokazuje to i ova naša tema, briga oko njihova zdravlja nije zanemariva. Dapače. Radi se o nesvakidašnjoj situaciji, koja, ujedno, vuče reperkusije o osnovnoj tezi: nakon minimalno mjesec, mjesec i pol dana, karantene te suhih treninga, pa onda pojačanih mini-priprema, tijela tih ljudskih mašina definitivno neće biti na onoj pravoj radnoj temperaturi, potrebnoj za mini-ciklus u kojem će natiskani ritam njihovu snagu, mišiće i ligamente trošiti do krajnjih granica. Sam prijedlog iz Engleske, primjerice, da svaki klub Premiershipa tjedno igra tri utakmice, i to najvišeg tempa, poslije ovakve havarije, djeluje doista zabrinjavajuće.

Pitanje, dakle, glasi: hoće li pandemija virusa nakon odlaska i ostavljene spaljene zemlje iza sebe vući još jednu veliku neugodu: pandemiju ozljeda, koja sportašima neće uzeti samo koji mjesec plaće, već i potencijalno cijele sezone i sigurnost nastavka karijera, pogotovo u času kada financijska vrijednost sporta i ionako kratkih karijera sportaša dramatično pada?

Nada kaže - možda ne. Ali, gospođa Nada nerijetko je tek jedna od onih prijateljica za kratiti noć. Razum, ujedno, tvrdi - oprez nikad nije bio nužniji. Ovo su, uostalom, misli najkompetentnijih: trenera, igrača, kondicijskih stručnjaka, liječnika i agenata, pa potom prosudite sami...

Budimpesta, 240120. 
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinalna utakmica, Hrvatska - Spanjolska. 
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Trenerski kut

Ivica Tucak (izbornik vaterpolske reprezentacije)

- Mislim da je u ovom trenutku teško špekulirati o bilo čemu što se nastavka sportskih sezona tiče. Međutim, ako dođe do nastavka natjecanja sasvim je sigurno da će to ostaviti traga na sportašima neovisno iz kojeg sporta oni dolazili. To će biti dug i negativan trag koji će negativno utjecati na njihovu izvedbu. Koja će biti formula nastavka sportskih natjecanja možemo samo nagađati. Što se vaterpola tiče, Upravni odbor našeg Saveza još nije donio odluku o tome hoćemo li i na koji način nastaviti s igrama. Mi smo kao specifičan sport u ovoj situaciji još dodatno penalizirani budući da se sve odvija u bazenu i igračima je nemoguće simulirati takve uvjete doma. Da će ova situacija ostaviti dugotrajan i negativan efekt to je sasvim jasno, a svaki pokušaj ubrzavanja ritma i pokušaja nadoknađivanja izgubljenog će dovesti do toga da će sportašima biti još teže gledano i u vidu ozljeda, i to je ono što bi bilo negativno. Izgubljeno se nikako ne može nadoknaditi.

Igrački kut

Zlatko Horvat (igrač PPD-a Zagreb i reprezentacije)

- Još se nikad nismo susreli s ovakvom situacijom da bismo mogli izvlačiti stvari iz nekog vlastitog iskustva. No, sigurno može doći do problema; istina, bazične stvari na održavanju i jačanju mišićne mase mogu se raditi kod kuće, ali za samu kondiciju treba ti teren, ili bazen, ako govorimo o vaterpolu, primjerice. Činjenica je da dođeš u neko normalno stanje, potrebno je dva do tri tjedna priprema, ali teško je reći i koliko si tada na optimumu. Opet, normalno je da se sve pokrene, kako se lančanom reakcijom počevši s novcem ne bi srušio i sam sport, no drugačije se primjerice pripremati za velika natjecanja, jer na pripreme stižeš iz klubova gdje si u treningu i baziraš stvari na turnirski način, a ovo nije ta situacija, jer smo svi doma. I koliko smo god, velim, svi profesionalci, i radimo u ovakvim uvjetima maksimalno, toliko je uopće teško nazrijeti kako će se sve nakon što krene manifestirati na terenu.

Stockholm, 260120. 
Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. 
Na fotografiji: Zlatko Horvat.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
Zlatko Horvat igrao je i vanjskog, a to nije najsretnije rješenje

Kondicijski kut

Pero Kuterovac (trener brojnih reprezentacija i klubova)

- Kako će se sve ovo odraziti na sportaše ovisi o vremenu koje će im biti na raspolaganju prije nastavka sezone. Ako će imati primjerice četiri tjedna priprema prije toga onda im se ništa značajno ne bi trebalo dogoditi, niti što se tiče zdravlja niti njihovih izvedbi. Međutim, ako krenu odmah, bez kvalitetnih priprema, to će biti jako pogubno za njihovo zdravlje. Nakon četiri tjedna bez organiziranog i kontroliranog rada primitak kisika opada za 20 posto, mišićna masa za deset posto, a potkožno masno tkivo se povećava za pet posto. Dakle, svi će biti teži za par kilograma jer nisu u igračkoj formi, sporiji su, a posljedično će to dovesti pucanja loža, pucanja ostalih mišića, distenzija i svega, i to u velikoj mjeri. Kada je krenulo ovo stanje svim svojim sportašima sam dao programe za vježbanje kod kuće, ali to je više za nekakvo održavanje forme. Međutim, upitno je koliko se radilo po tome jer su sportaši dosta depresivni zbog toga što se ništa ne zna - kada će se i hoće li se uopće sportska sezona nastaviti. Uz to što su im neki vanjski motivi, tipa novca, ionako već dobrano srezani.

Liječnički kut

Boris Nemec (bivši liječnik hrvatske nogometne reprezentacije)

- Pričat ću iz vlastite domene, a to je lokomotorni sustav; u situaciji kada se, kolokvijalno rečeno, mašine ohlade, treba im vremena da se opet zagriju i dođu na radnu temperaturu, a kako stisnuti termini neće dopuštati značajni odmor i rekuperaciju, moguće je da će doći do problema s mišićima, ali ujedno i koljenima.

- Ovo je, a nadam se da se varam, idealni tajming za najgoreg neprijatelja svakog nogometaša, pa i momčadskog sportaša: rupturu križnih ligamenata. Kao i potencijalne rupture mišića, koje bi sportaše udaljile s terena nekoliko mjeseci... Specifična je situacija, jer nakon ovakvog prisilnog mirovanja, pa kratkih priprema, igrači će uletjeti na terene puni dokazivanja, želje, i u takvom ozračju se zaboravite, srce nadvlada razum, a samim time i diže potencijalne opasnosti od ozljeda. Velim, volio bih da sam u krivu, ali bojazan je opravdana...

Opatija, 020619.
Hotel Royal.
Dodjela trofeja nogometasa 2019.
Na fotografiji: Luka Modric i Boris Nemec.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Menadžerski kut

Marko Naletilić (agent brojnih hrvatskih nogometaša)

- Svi jedva čekamo da sport ponovno starta, uza svu problematiku koju će donijeti sa sobom, poput praznih gledališta, neizjednačenih tretmana pojedinih momčadi koje su izgubile ritam, ali i nagruvanog rasporeda u kojem će jedini cilj biti regularno završiti sezonu. Nema dvojbe da će ova stanka utjecati na nekoliko faktora, kao što su izvedbe - ne očekujmo neko savršenstvo od utakmica, dapače - ali i potencijalnih neugoda. uzrokovanih ozljedama.

- I taj je, međutim, rizik prisutan stalno i svi bismo ga potpisali, samo da ova paraliza sporta prođe, da pandemija napusti naše domove bez velikih žrtava, te da krenemo dalje. Iz oka jednog nogometnog agenta možda se čini da postoji prijepor između pada cijena i mogućnosti ozljeda, no u razgovoru s hrpom kolega i igrača shvaćam da priželjkujemo samo jedno: uza sav rizik, jedva čekamo da se lopta ponovno zakotrlja...

Linker
25. travanj 2024 22:44