Romed Baumann na spustu u Wengenu
 FABRICE COFFRINI/AFP
Ambiciozan projekt

Švicarci pišu povijest: Zvuči nestvarno, skijašima bi start bio u Švicarskoj, a cilj u Italiji

Skijaši bi usred vožnje prelazili granicu, a spust bi bio duži od onoga u Wengenu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. svibanj 2020. 08:25

Iz Švicarske su sredinom tjedna šokirali svijet skijanja objavom da mitski Wengen od 2022. više neće biti dio Svjetskog kupa, a svega nekoliko dana kasnije iz iste države dolazi još jedno iznenađenje. Ovaj put u obliku atraktivne ideje koja bi trebala oplemeniti alpsko skijanje koje se već godinama bori sa sve manjom gledanošću i zanimanjem medija.

Vratimo se, ipak, za početak još malo na Wengen. Međunarodna skijaška federacija (FIS) u srijedu je prihvatila zahtjev Švicarskog skijaškog saveza i uklonila Wengen iz kalendara za sezonu 2021/22. U pozadini je sve žešći sukob između Saveza i Organizacijskog odbora utrka u Wengena oko televizijskih i marketinških prava. Wengen želi veći dio kolača, u Savezu ne žele ni čuti jer tvrde da bi to bio financijski udar na sve ostale projekte, uključujući i reprezentaciju. Spor je završio i pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS) u Lausannei, a nitko nije mogao ni pomisliti da će Savez povući tako drastičan potez i izbrisati Wengen.

Doduše, treba naglasiti da u kalendaru na datumima kad je trebao biti Wengen sada stoji "Švicarska", što znači da utrke ostaju u toj zemlji, a Savez ima pravo odabrati domaćina. Naravno da to otvara mogućnost da se Wengen vrati u igru, a kladili bismo se da će upravo tako na kraju i biti jer baš nikome nije u interesu izgubiti utrke koje su među najpopularnijima u Svjetskom kupu, pogotovo kultni spust, najduži u kalendaru. Savez na ovaj način vrši pritisak na Wengen, a sada trebamo pričekati odgovor.
A paralelno s dramom oko Wengena, sve konkretnije obrise poprima ideja iza koje stoji Zermatt, još jedno poznato skijaško odredište u Švicarskoj. Iako u Zermattu tvrde da im nije namjera napadati Wengen i zauzimati njegov prostor, odlučili su baš sada izaći u javnost sa svojim projektom. A on u najkraćim crtama glasi: utrka spusta koja bi počinjala u Švicarskoj, na gotovo 4000 metara visine, a završavala u - Italiji. Konkretno, start bi bio na Klein Matterhornu, 3899 metara visokom vrhu Peninskih Alpa, a cilj na 2814 metara u talijanskoj planinskoj regiji Valle d'Aosta.

Ono što je posebno zanimljivo, staza bi bila dugačka gotovo pet kilometara, čime bi nadmašila onu u Wengenu (4480 metara) i postala najduža u Svjetskom kupu. I prva u povijesti u kojoj bi skijaši usred vožnje prelazili državnu granicu. Žičara između Testa Grigije u Italiji i Klein Matterhorna već se gradi, a dovršetak se očekuje u jesen sljedeće godine. Teško je očekivati da bi već te sezone nova utrka bila u kalendaru Svjetskog kupa, ali godinu dana kasnije će, tvrdi šef skijališta Franz Julen, Zermatt biti spreman. I nisu meta wengenski datumi u siječnju, već kraj studenog, prije nego što se skijašice i skijaši otisnu na američku turneju.

U razgovoru za NZZ, Julen naglašava da ovaj projekt ne traži značajne strukturne promjene terena, nikakvu sječu stabala ili nešto slično. Svjestan je, također, da zbog visine i nepristupačnosti nikad na ovom spustu ne bi bilo puno gledatelja, ali uvjeren je da bi zbog atraktivnosti i dužine staze TV gledanost bila velika. Istraživanje je prije dvije godine pokazalo da je 77 posto skijaške TV publike starije od 50 godina. Može li ova ideja, kojoj je podršku dao i predsjednik FIS-a Gian Franco Kasper, privući nove gledatelje? Teško je prognozirati, ali svakako se radi o hrabrom projektu kakvih je u konzervativnom FIS-u posljednjih godina bilo premalo.

Linker
16. travanj 2024 15:36