REUTERS
VRIJEME JE ZA PARAOLIMPIJCE

SVIJET SE OPROSTIO OD ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA Konačni obračun: Evo kako su na Igrama mira prošli hrvatski sportaši

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. veljača 2018. 15:16

Nakon 16 dana natjecanja 23. zimske olimpijske igre u Pjongčangu zatvorene su u nazočnosti visoke sjevernokorejske delegacije te kćerke i savjetnice američkog predsjednika Ivanke Trump i bez ruske zastave, a hrvatsku zastavu na zatvaranju nosio je Dražen Silić, 32-godišnji pilot hrvatskog boba dvosjeda i četverosjeda.

Svečanost zatvaranja počela je u 20 sati po lokalnom vremenu i osim Ivanke Trump nazočio joj je i sjevernokorejski general Kim Yong-chola, kojeg južnokorejska oporba smatra ratnim zločincem.

ZOI 2018, nazvane Igre mira, službeno otvorene 9. veljače, bile su poprište spektakularnog zbližavanja dviju Koreja. Dvije su Koreje bile ujedinjene u mimohodu na otvaranju, a onda su zajedno nastupile u “ujedinjenoj” ekipi u hokeju na ledu. Osim toga, Igre je posjetila i sestra sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una, dok su sjevenokorejske navijačice pratile sportska događanja.

Neizvjesnost hoće li na zatvaranju biti ruske zastave otklonjena je u nedjelju ujutro kada je Međunarodni olimpijski odbor donio odluku da suspenzija, donesena zbog sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, ostaje na snazi i da ruska zastava neće biti izvješena za vrijeme svečanosti zatvaranja.

Odluku o zadržavanju suspenzije učvrstila su dva slučaja dopinga ruskih sportaša - člana ruske mješovite curling ekipe Aleksandera Krušelnickog i članice bob posade Nadežde Sergejeve.

Medalje je osvojilo ukupno 30 država, među njima, prvi puta nakon 2002, nije i Hrvatska. Najbolji rezultat od hrvatskih sportaša ostvario je Filip Zubčić, koji je u alpskoj kombinaciji bio 12.

- Pokazali ste da sport zbližava ljude u ovom našem krhkom svijetu, pokazali ste da sport gradi mostove - izjavio je na svečanosti zatvaranja predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

- MOO će nastaviti ovakav olimpijski dijalog, čak i kada se ugasi olimpijski plamen. S tom idejom idemo prema našoj budućnosti.

Tijekom svog govora, Bach je pozvao nekoliko sportaša da mu se priključe, među kojima južnokorejskog vozača skeletona, koji je osvojio zlato Yuna Sung-bina, sjevernokorejsku klizačicu Ryom Tae-ok, američku skijašicu Lindsey Vonn i nositelja zastave Togoa Pitu Taufatofua.

Tradicionalnom svečanošću zatvaranja počinje razdoblje olimpijade koje će završiti 2022. na sljedećim zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

REZULTATI HRVATA NA IGRAMA U PJONGČANGU

ALPSKO SKIJANJE

Muški

KOMBINACIJA

12. Filip Zubčić

19. Natko Zrnčić-Dim

SUPER G

29. Natko Zrnčić-Dim

Filip Zubčić nije završio utrku

VELESLALOM

24. Filip Zupčić

37. Samuel Kolega

SLALOM

21. Istok Rodeš

23. Elias Kolega

Matej Vidović i Filip Zubčić nisu završili 1. vožnju

Žene

VELESLALOM

32. Andrea Komšić

34. Ida Štima

SLALOM

31. Andrea Komšić

Ida Štimac nije završila 2. vožnju

SANJKANJE

27. Daria Obratov

NORDIJSKO SKIJANJE

Muški

SKIATLON

53. Krešimir Crnković

Edi Dadić odustao nakon tri četvrtine utrke

15 km SLOBODNIM NAČINOM

47. Krešimir Crnković

53. Edi Dadić

SPRINT KLASIČNOM TEHNIKOM

69. Edi Dadić

Žene

SPRINT KLASIČNOM TEHNIKOM

64. Vedrana Malec

65. Gabrijela Skender

10 km SLOBODNIM STILOM

71. Vedrana Malec

BOB DVOSJED

30. mjesto (Dražen Silić i Benedikt Nikpalj)

BOB ČETVEROSJED

28. mjesto (Dražen Silić, Benedikt Nikpalj, Mate Mezulić i Antonio Zelić)

Linker
04. svibanj 2024 00:56