HRVATSKA - ITALIJA 7:8

Talijani bolji od Barakuda! Hrvatska nakon nove drame ipak ostala bez polufinala

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. srpanj 2014. 19:44

Hrvatski vaterpolisti nisu se plasirali među četiri najbolje momčadi Europskog prventva u Budimpešti. U četvrtfinalu su od njih bili bolji Talijani slavivši rezultatom 8-7. Time su se naši susjedi revanširali našim igračima za čitan niz teških poraza koje su doživljavali posljednjih godina u velikim utakmicama.

Igrači Ivice Tucka nisu bili najbolji u utakmici sa suparnikom koji im je posljednjih godina bio gotovo redovita “mušterija” i protiv kojeg su, prije Budimpešte, u zadnjih sedam utakmica od EP-a u Malagi 2008. imali omjer pobjeda 6-1. Igrali su kao da se nije radilo o utakmici u kojoj se odlučivalo o plasmanu u polufinale Europskog prvenstva nego o nekom nevažnom ogledu.

Od samog početka, naši su opet loše igrali napad s igračem više što im je bila boljka tijekom cijelog ovog natjecanja, što je najgore, tijekom cijele utakmice bili su u podređenoj ulozi te su od samog početka lovili vodstvo suparnika koji je stalno imao prednost. Krenulo je u prvoj četvrtini jako loše, Josip Pavić nam je svojim obranama držao i “glave iznad vode”.

U presudnim trenucima pri 6-6 nakon što je svoj treći pogodak postigao Sandro Sukno, naši opet nisu iskoristili priliku s igračem više. Umjesto da naprave prvu prednost u utakmici i na taj način slome suparnike na psihološkom planu, Giorgetti je Talijanima donio novu prednost nakon, koje naši u još jednom napadu s igračem više nisu bili na nivou. U sljedećem napadu Talijani su otišli na dva razlike, na semaforu je stajalo da su četiri minute do kraja. Bilo je to drugo talijansko vodstvo od dva razlike koliko su imali i na početku druge četvrtine. Unatoč tom nezavidnom položaju, uspjeli su se naši još jednom vratiti u igru, za smanjenje vodstva na 7-8 zabio je Petar Muslim. Gotovo je nevjerojatno što su naši nakon toga propustili jer su osvojili loptu u obrani te u napadu opet izborili igrača više. Odlično su zatim “barakude” izigrale igrača više, sam se na centru našao Milaković, no njegov je udarac Tempesti skinuo nevjerojatnom paradom.

Bila je to samo prva od dvije prilike za izjednačenje i odlazak u rulet peteraca, no ponovljeni napad donio je isti ishod, još jedna prilika sigračem više ostala je neiskorištena kao i mnoge do tada. Ukupno gledano, nakon jednog poraza (Mađarska) te dva remija (Španjolska i Srbija) u skupini, novi poraz protiv Talijana došao je kao logična posljedica. Naši vaterpolisti u Budimpešti zaista nisu bili na nivou na koji su nas navikli.

Srbija je posljednji polufinalist Europskog prvenstva u vaterpolu koje se održava u Budimpešti. U četvrtfinalu su Srbi s 13-9 pobijedili Grčku i u polufinalu će igrati protiv Crne Gore. Po dva gola za Srbiju zabili su Filip Filipović, Milan Aleksić, Slobodan Nikić, Miloš Ćuk i Dušan Mandić, dok je na vratima Gojko Pijetlović zaustavio 13 udaraca prema vratima.

HRVATSKA - ITALIJA 8-7 (1-1, 3-2, 2-2, 2-2)

HRVATSKA: Pavić ( 13obrana), Bukić, Milaković, Lončar 2, Joković, Buljubašić, Muslim 2, Bušlje, Sukno 3, Dobud, Šetka, Živković, Bijač.

ITALIJA: Tempesti (8 obrana), De Fulvio 1, Velotto, Figlioli 2, Giorgetti 2(1), Fondelli 1, Giacoppo, Gallo, Figari, Luongo 1, Aicardi, Baraldi, Del Lungo.

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 5/14; Italija 7/11

PETERCI: Hrvatska -; Italija 1/1 Giorgetti.

Kretanje rezultata: Aicardi, 1-1 Sukno, 1-2 Luongo, 2-2 Lončar, 3-2 Fondelli, 4-2 Di Fulvio, 4-3 Muslim, 4-4 Lončar, 5-4 Figlioli, 5-5 Sukno, 6-5 Figlioli, 6-6 Sukno, 7-6 Giorgetti, 8-6 Giorgetti (5m), Muslim 8-7









Europsko prvenstvo u vaterpolu, četvrtfinale:

Srbija - Grčka 13-9 (3-2, 4-3, 4-2, 2-2)

Hrvatska - Italija 7-8 (1-1, 2-3, 2-2, 2-2)

HRVATSKA - ITALIJA 7:8

HRVATSKA: PAVIĆ, BUKIĆ, MILAKOVIĆ, LONČAR, JOKOVIĆ, BULJUBAŠIĆ, MUSLIM, BUŠLJE, SUKNO, DOBUD, ŠETKA, ŽIVKOVIĆ

ITALIJA: TEMPESTI, DI FULVIO, VELOTTO, FIGLIOLI, GIORGETTI, FONDELLI, GIACOPPO, GALLO, FIGARI, LUONGO, AICARDI, BARALDI, DEL LUNGO

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ UTAKMICE

32. minuta - Hrvatska je imala 20 sekundi u zadnjem napadu, ali nije bilo pravog udarca u završnici

31. minuta - Muslim dovodi Barakude na -1

30. minuta - Giorgetti je precizan s pet metara

28. minuta - Giorgetti preko dva naša igrača u obrani postiže i sedmi pogodak za Italiju

26. minuta - Sukno zabija s krila za novo izjednačenje

TREĆA ČETVRTINA

24. minuta - Figlioli s distance postiže novi pogodak za Talijane

22. minuta - Sukno dalekomtnim udarcem pogađa za izjednačenje

20. minuta - Figlioli zabija 'žabiocom' za novo vodstvo Italije

18. minuta - Lončar je pogodio za novo izjednačenje

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

DRUGA ČETVRTINA

15. minuta - Muslim vraća na 4:3!

15. minuta - Di Fulvio pogađa za 4:2

14. minuta - Italija ponovno u vodstvu! Fondelli je strijelac

13. minuta - Nakon što je Lungo probio Pavića, Lončar je s druge strane zabio za izjednačnje

PRVA ČETVRTINA

4. minuta - Sukno zabija za izjednačenje. Prekrasno je pogodio gornji desni kut

1. minuta - Aicardi je matirao Pavića

1. minuta - Utakmica je počela!

Linker
05. listopad 2024 14:23