Arianna Fontana
 REUTERS/Damir Sagolj / REUTERS
PREGLED DOGAĐAJA NA OI

TALIJANKA KONAČNO STIGLA DO TOLIKO ŽELJENOG ZLATA Kanadi prvo olimpijsko zlato u curling mješovitim parovima

Piše: HinaObjavljeno: 13. veljača 2018. 16:31

Talijanka Arianna Fontana (27) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u brzom klizanju na kratke staze u disciplini 500 metara na ZOI u Pjongčangu.

Fontana je do svog prvog olimpijskog zlata stigla nakon što je domaća favoritkinja Choi Minjeong (19) diskvalificirana zbog ometanja suparnice u samoj završnici utrke. Fontana i Choi borile su se za zlato do posljednjeg metra, no po završetku utrke uslijedila je dugotrajna rasprava sudaca koja je rezultirala diskvalifikacijom Korejke.

Inače, za Fontanu je ovo šesta olimpijska medalja u karijeri, u ovoj je disciplini prije četiri godine u Sočiju bila srebrna, a prije osam godina u Vancouveru brončana. Usto ima i bronce iz Sočija na 1500 i štafete te broncu iz štafete iz Torina 2006. kada je nastupila kao 15-godišnja djevojčica.

Srebro je osvojila Nizozemka Yara van Kerkhof, a broncu Kanađanka Kim Boutin, dok je svjetska rekorderka na ovoj distanci Britanka Elise Christie pala i finale okončala na posljednjem mjestu.

Kanadi prvo olimpijsko zlato u curling mješovitim parovima

Kanađani Kaitlyn Lawes i John Morris su postali prvi olimpijski pobjednici u curling mješovitim parovima nakon što su u utorak na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u finalu sa 10-3 pobijedili Švicarsku (Jenny Perret/Martin Rios).

Broncu su osvojili Olimpijski sportaši iz Rusije supružnici Aleksandr Krushelnitckiy i Anastasia Bryzgalova koji su u borbi za treće mjesto sa 8-4 bili bolji od Norveške (Kristin Skaslien i Magnus Nedregotten).

Lawes je članica ženske kanadske curling ekipe koja je u Sočiju prije četiri godine osvojila zlato, dok je Morris bio dio muške curling momčadi koja je u Vancouveru 2010. godine osvojila zlato, a u povijest su se upisali kao prvi mješoviti par koji nosi titulu olimpijskih pobjednika.

Jenny Perret i Martin Rios su tako svom naslovu svjetskih prvaka dodali i olimpijsko srebro.

Nizozemcima još jedno zlato i srebro u brzom klizanju

Nastavila se dominacija brzih klizača iz Nizozemske na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, predstavnici te zemlje osvojili su zlato i srebro i u utrci muškaraca na 1500 metara održanoj u utorak, najbrži je bio Kjeld Nuis ispred Patricka Roesta, dok je do bronce stigao domaći predstavnik Kim Min-seok.

Nuis (28) je potvrdio kako mu ovalna staza u Gangneungu izrazito odgovara, jer je prošle godine na istom mjestu osvojio naslov svjetskog prvaka, te je do svoje prve olimpijske medalje stigao s vremenom 1:44.01 minuta.

Roest (22) je bio 85 stotinki sporiji od svog zlatnog sunarodnjaka, dok je do bronce stigao tinejdžer iz Južne Koreje Kim (18) sa 92 stotinke iza Nuisa.

Brzi klizači iz Nizozemske osvojili su sve četiri zlatne medalje koje su bile na raspolaganju u Pjongčangu dosada, te čak osam od 12 odličja koja su podijeljena.

Linker
25. travanj 2024 03:25