Drago Sopta/CROPIX
EP JUDAŠA

Tomislav Marjanović drugi u Europi: 'Sve sam ih pomeo. Morao sam, naljutili su me...'

Uzeo je srebro u Budimpešti gdje se odvija Europsko prvenstvo za seniore. Najveći je to uspjeh muškog juda a za Tomu, pored zlata 2010. godine sa Grand Slama u Brazilu
Piše: Hrvoje ŠpoljarićObjavljeno: 27. travanj 2013. 12:23

Gotovo nigdje ga nije bilo još od olimpijskih igra u Londonu, nastupio je na jednom ozbiljnom turniru i brzo bio potopljen no Tomislav Marijanović čuvao je najbolje za pravi trenutak. Donio je drugu hrvatsku medalju sa europskih prvenstva od samostalnosti. Uzeo je srebro sa strunjača u Budimpešti gdje se odvija Europsko prvenstvo za seniore. Najveći je to uspjeh muškog juda a za Tomu, pored zlata 2010. godine sa Grand Slama u Brazilu, ovo je rezultat karijere.

U snažnoj seriji nanizao je petoricu. U prvom je kolu pobijedio Rumunja Mergea, sljedeći krug poražen je Armenac Mher Karapetjan a u nakon njega i europski viceprvak Murat Kabačirov iz Rusije nije imao pravog rješenja za raspoloženog Splićanina. Gruzijac Levan Tsiklauri nije ga spriječio na putu do finala u kojem je Avtandil Črikišvili pokazao bolji judo. Zlato u kategoriji do 81 kilogram će u Gruziju, srebro u Hrvatsku.

- Sve sam ih pomeo. Morao sam, naljutili su me. Sve osim ovoga u finalu a i njega sam bacio na juko ali nisu mi sudili - javio se Tomo iz Budimpešte. - Što ćeš, malo sam sad ljut što nisam prvi ali... Pokazao sam sve tehnike, sve borbe prije finala su traja sve skupa pet minuta. Presudna je bila borba sa Rusom Kabčerovim. Viceprvak je Europe i vrhunski je borac, ta mi je borba bila ili idem u dalje u borbe za medalju ili ostajem bez ičega. Njega sam sredio za 20-tak sekundi. U finalu je ispalo tako ali ovo je dosada moj najveći rezultat.

U pravu je. Ima i smisla, prije 31-godišnjeg Marijanovića, samo je njegova klupska kolegica iz Studenta Marijana Mišković osjetila čar europskog postolja. Bronca 2009 na EP-u u Gruziji. No, Maja se se još nije probudila. I nakon ovog turnira čeka je potraga za formom, u Mađarskoj u prvom dvoboju kategorije do 63 kilograma hrvatska olimpijska poražena je od Talijanke Valentine Giorgis.

Zato je mlada Barbara Matić odradila sjajan turnir. Nadala se plasmanu na svom prvom velikom seniorskom, gonjena željom i vjerom i stigla je do željenog rezultata. U kategoriji do 70 kilograma završila je na petom mjestu.

Kristina Marijanović također je nastupila u pojedinačnom programu. Kristinu je u prvom meču kategorije do 70 kilograma iz daljnjeg natjecanja izbacila Izrealka Wildikan.

Još nije gotovo, u nedjelju cure čeka nastup u ekipnom programu. Ovo je premijerni nastup hrvatske ekipe na jednom međunarodnom natjecanju. Nema pritisaka i velikih očekivanja, curre su spremne i jedva čekaju. Jedno je prilično sigurno, razočaranih neće biti.

Linker
11. svibanj 2024 20:31