Gino Mäder

 DARIO BELINGHERI
UŽASNA VIJEST

Tragedija u Švicarskoj: na utrci poginuo biciklist iz momčadi koju vodi Hrvat, pronašli su ga u vodi

Medicinsko osoblje je Ginu Mädera reanimiralo na mjestu događaja, ali nije mu bilo spasa
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 16. lipanj 2023. 13:18

Nova tragedija u svijetu sporta. Profesionalna biciklistička momčad Bahrain Victorious objavila je da je njihov član, Švicarac Gino Mäder (26) tragično preminuo od posljedica pada tijekom pete etape Utrke po Švicarskoj (Tour de Suisse) koja se vozila u četvrtak.

Nesretni Mäder se pri vrlo velikoj brzini koje tijekom nizbrdica ponekad prelaze i 100 km/h, sudario s Magnusom Sheffieldom (Ineos Grenadiers) i sletjeli su s ceste. Mäder je helikopterom prevezen u bolnicu u Churu, ali kako se saznalo u petak, nije mu bilo spasa.

"Nakon incidenta pri velikoj brzini koji se dogodio na posljednjem spustu etape u četvrtak, medicinsko osoblje je 26-godišnjaka reanimiralo na mjestu događaja, također je izveden i CPR, prije nego što je helikopterom prebačen u bolnicu. Unatoč naporima fenomenalnog osoblja u bolnici Chur, Gino nije uspio proći kroz svoj posljednji i najveći izazov, te smo se u 11:30 oprostili od jednog od sjajnih svjetala našeg tima", stoji između ostaloga u priopćenju momčadi Bahrain Victorious.

image

Hitne službe brzo su došle na mjesto nesreće, ali Maderu nije bilo spasa

Vincent Kalut/Panoramic/Profimedia

Jedan od direktora (performance manager) u momčadi Bahrain Victorious je Vladimir Miholjević, a član ekipe je Fran Miholjević. U ime momčadi je izjavu dao glavni direktor Slovenac Milan Eržen...

"Shrvani smo gubitkom našeg iznimnog biciklista, Gina Mädera. Njegov talent, predanost i entuzijazam bili su inspiracija za sve nas. Ne samo da je bio iznimno talentiran biciklist, već i sjajna osoba izvan sporta. Izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji i voljenima i naše su misli s njima u ovom teškom trenutku. Bahrain Victorious će se utrkivati njemu u čast, čuvajući uspomenu na njega na svakoj cesti na kojoj se utrkujemo. Odlučni smo pokazati duh i strast koju je Gino pokazao, a on će uvijek ostati sastavni dio našeg tima."

image

Tuga u momčadi Bahrain Victoriousa nakon tragične vijesti

Vincent Kalut/Panoramic/Profimedia

Sudar je još u četvrtak navečer bio najkomentiranija tema u svijetu biciklizma, prije nego što se znalo da će imati tragične posljedice

- Nitko ne može biti zadovoljan nakon što je utrka završavala nakon tako opasnog spusta. Čuo sam da su neki momci pali. Bilo bi bolje da je cilj bio na vrhu - izjavio je svjetski biciklistički prvak Renco Evenepool (Soudal-QuickStep).

Organizatori utrke su se službenim priopćenjem oglasili u četvrtak navečer, iz kojeg izdvajamo...

"Na 197. kilometru utrke u nizbrdici preko prijevoja Albula dva su se vozača sudarila pri vrlo velikoj brzini. Liječnik utrke bio je na mjestu nesreće u roku od dvije minute. Magnus Sheffield je bio pri svijesti, s modricama i potresom mozga prevezen je u bolnicu Samedan. Gino Mäder nepomično je ležao u vodi. Odmah je reanimiran, a potom je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu Chur."

image

Tuga u momčadi Bahrain Victoriousa nakon tragične vijesti

Vincent Kalut/Panoramic/Profimedia

Gino Mäder rođen je 4. siječnja 1997. u Flawilu u Švicarskoj. Od malena se bavio biciklizmom, a najveće rezultate bilježi od 2021. godine kada je postao član World Tour momčadi Bahrain Victorious. Tog je ljeta osvojio jednu etapu na Giro d‘Italiji te je bio peti u ukupnom redoslijedu Vuelta a Españe i pobjednik u redoslijedu mladih vozača. Prošle godine je bio drugi na više etapnoj utrci Tour de Romandie, a ove godine je zauzeo peto mjesto u ukupnom redoslijedu utrke Pariz-Nica.

Linker
12. svibanj 2024 21:57