SN
OD KATEDRALE DO MANDUŠEVCA

TRANSFORMACIJA CENTRA ZAGREBA PREKO NOĆI Snježni spektakl: U ponedjeljak će 900 kubika snijega zatrpati Trg bana Jelačića

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 01. siječanj 2017. 15:59

U noći s nedjelje na ponedjeljak kreću veliki radovi oko glavnog zagrebačkog trga, gdje će 4. siječnja od katedrale do Manduševca biti održana utrka 18 skijaških legendi, kojom će FIS proslaviti 50 godina Svjetskog skijaškog kupa

Unoći s nedjelje na ponedjeljak krenut će veliki radovi oko glavnog zagrebačkog trga. Radovi postavljanja staze Bakačevom ulicom, od Zagrebačke katedrale do Manduševca, za utrku legendi, kojom će 4. siječnja Svjetska skijaška federacija proslaviti 50. rođendan Svjetskog kupa.

- Staza će biti duga 161 metar, na startu je široka 8, na cilju 10,5 metara te 7,60 metara na stazi na najužem dijelu Bakačeve ulice - otkrit će Sebastian Fleiss, glavni čovjek za postavljanje staze na Trgu.

- Izrada same staze krenut će u noći s ponedjeljka na utorak. Devetsto kubika snijega pripremljeno je u Bistri, a šest kamiona, svaki po šest tura, prevest će ga na Trg - dodao je Fleiss.

Killy, Girardelli, Maze...

Najveća imena potvrdila su dolazak u Zagreb, a u revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa 4. siječnja od 19.15 do Manduševca, Bakačevom ulicom spustit će se čak 18 osvajača velikog kristalnog Globusa, a među njima i prva dva skijaša koja su ponijela taj naslov, legendarni Francuz Jean-Claude Killy, najbolji svjetski skijaš 1967. i 1968, kao i Austrijanac Karl Schranz (1969. i 1970).

U Zagreb dolazi i rekorderka sa 6 osvojenih velikih Globusa, Annemarie Moser-Pröll (pet puta u nizu od 1971. do 1975. te još 1979), zatim Petra Kronberger, Austrijanka koja je prva nakon Moser-Pröll, nakon više od desetljeća, ovoj velikoj skijaškoj naciji ponovo donijela veliki Globus (1990), skijat će dvojac koji u vitrinama ima pet najvećih trofeja, Marc Girardelli (1985, 1986, 1989, 1991, 1993) i Marcel Hirscher, koji je nedodirljiv posljednjih pet godina...

SPECIJAL_SD
Val di Fiemme, Italija, 080116.
Reportaza sa skijalista Val di Fieme u talijanskim alpama Dolomiti. Na fotografiji: snjezni topovi u pogonu su 24 sata
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hirscher će ujedno biti najmlađi u utrci te uz našeg Ivicu Kostelića jedini koji će nastupiti i u revijalnoj utrci, i u slalomskoj utrci dan kasnije na Sljemenu.

Bit će ovo i sjajna prilika ponovo na skijama vidjeti i našu najveću sportašicu svih vremena Janicu Kostelić, trostruku osvajačicu velikog Globusa (2001, 2003, 2006).. Bakačeva će pozdravit i Tamaru McKinney, jedinu Amerikanku koja je osvojila veliki Globus do pojave Lindsey Vonn, ali i legendarnu Šveđanku Pernillu Wiberg, koja je uzor bila i našoj Janici Kostelić, sjajnu Slovenku Tinu Maze koja je ove sezone i službeno okončala karijeru...

Zagreb, 101214.
U sklopu priprema za odrzavanje Snjezne kraljice 2015. snjezni topovi preko noci zasnjezuju crveni spust na Sljemenu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa središnju proslavu uveličat će i stari prijatelji sljemenskih utrka Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj, Günther Mader, Marco Büchel, Kristian Ghedina, Thomas Sykora, Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Trg bana Jelačića za sve ovo zagrijat će se već u ponedjeljak kada je u 18.15 na rasporedu izvlačenje startnih brojeva za žensku utrku koja će u utorak otvoriti 11. izdanje Snježne kraljice.

- Staza na Trgu od 5. do 15. siječnja bit će otvoreno skijalište za građanstvo sa školom skijanja za djecu u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije “Bring Children to the Snow” - rekla je Kristina Laco iz Organizacijskog odbora Snježne kraljice.

Zvijezde koje će se spustiti do Manduševca

Janica Kostelić

Ivica Kostelić

Jean-Claude Killy

Karl Schranz

Annemarie Moser-Pröll

Pernilla Wiberg

Marc Girardelli

Alberto Tomba

Marcel Hirscher

Petra Kronberger

Tamara McKinney

Tina Maze

Andreas Wenzel

Michele Jacot Herry

Lise-Marie Morerod

Michaela Dorfmeister

Renate Götschl

Nicole Hosp

Linker
24. travanj 2024 17:43