Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
ODBOJKA

'TREBAMO SE ZAJEDNIČKI DOGOVORITI O OVOJ SEZONI I PRIPREMATI ZA IDUĆU' Direktor zagrebačkog kluba Mladost očekivao je poništenje prve odluke HOS-a

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 26. travanj 2020. 16:24

Nije likovao kada smo ga nazvali i pitali za reakciju na odluku Hrvatskog odbojkaškog sveza o poništenju odluke kojom su 17. ožujka proglasili prvacima one klubove koji su se u tom trenutku zatekli prvi na tablicama.

Darko Antunović, direktor HAOK Mladost, kluba gdje su odbojkašice bile prvoplasirane u Superligi u trenutku prekida prvenstva a odbojkaši drugoplasirani, iza Kaštelana, iako je cijelo vrijeme tvrdio da prvotna odluka nije legalna, nije se želio sada više baviti time, tek kratko prokomentiravši:

- To za nas i nije neka novost, za to smo i prije znali, jer smo već ranije dobili odgovore od SDUŠ-a i HOO-a na naše upite preko odvjetničkog ureda o legalnosti te odluke HOS-a. Dakle, znali smo sve, da nije zakonski utemeljena, samo smo očekivali reakciju Saveza. I ovo je vrlo korektno od HOS-a što su poništili svoju raniju odluku.

Diplomatski odgovor, nema što. I što sada?

- Sada imamo vremena da se to sve napravi kako treba, zakonski i korektno. Da se svi konzultiraju koji trebaju i da napravimo najbolje u pogledu hrvatske odbojke.

Razmišljte li možda, u svjetlu otvaranja dvorana i početka treniranja, da bi se i prvenstvo eventualno moglo u dogledno vrijeme ipak nastaviti i prvak dobiti na taj način?

Novi start u rujnu

- Ne znam što bih vam na to odgovorio. Gledajte, ovako na prvu; da bi se nastavilo prvenstvo moraš imati ekipu, a mi, a tako i drugi, imamo igrača i igračica koji su na sve strane, i mnogi nisu u Zagrebu. Onda, tu postoje i epidemiološki problemi, eventualne izolacije, pa bili smo izvan pogona mjesec i pol dana, i treba vremena dostići kakvu-takvu formu za natjecanje. A i ove mjere glede sadašnjih treninga, za kolektivne sportove, nisu baš najpovoljnije, obzirom na mali broj sportaša koji se može naći na terenu. Uglavnom, puno je tu problema da bi se moglo sada reći da će se natjecanje nastaviti. Kao što nije trebalo žuriti s onom preuranjenom odlukom, tako niti sada ne treba žuriti konačnim rješenjem. Uostalom, i CEV je otkazao sva svoja natjecanja, klupska i reprezentativna, prema tome, sve je jasno.

Imate li vi kakav prijedlog?

- Moje je osobno mišljenje, podvlačim, a ne službeni stav kluba, da će biti teško odigrati prvenstvo do kraja, ali da to zato treba korektno na kraju odraditi. Je li to poništenje cijelog prvenstva, ja ne znam, ali mi se nameće kao sigurno jedno od rješenja. Uostalom, biti će tu još puno problema, i trebat će pomoći klubovima u ovoj situaciji. Zato mi se čini da SDUŠ trenutno radi dobar posao, treba sredstva koja su bila namijenjena za reprezentacije, koje sada nisu u pogonu, prenamijeniti za pomoć klubovima. I HOS tu treba pomoći. Po meni, treba dati mogućnost klubovima koji su ostvarili neki rezultat da idu i viši rang, ako to žele, i da se dogovorimo oko strategije natjecanja za iduću sezonu ne oštetivši nikoga. Jer, upravo sada već treba razmišljati o idućoj sezoni, a ne o aktualnoj. Naime, dogodine su Olimpijske igre, koje su odgođene, a dogodine su i, samo u našem sportu, europska prvenstva, i trebat će dobro promisliti kod usvajanja datuma početka nove sezone. Po meni će se morati početi jako rano, već u rujnu. I to nije situacija samo u našem sportu, već i u mnogim drugim, zato će se europske federacije u ovom slučaju morati malo izdogovarati oko kalendara natjecanja.

Ne želimo žuriti

Spomenuli smo početak treniranja u Domu odbojke od slijedećeg tjedna, pod posebnim uvjetima. Krećete odmah od ponedjeljka ili...?

- Poslao sam hodograme svim trenerima, a u međuvremenu čekamo detaljne upute i to ne samo Civilnog stožera već i Ustanove za upravljanje sportskim objektima, da vidimo kako će to funkcionirati. Ne želimo žuriti, prethodno moramo napraviti plan i program s trenerima, vidjeti koji su nam igrači i igračice u Zagrebu... Uglavnom, mislim da ćemo krenuti s prvim tjednom u svibnju, jer nema potrebe nešto pogriješiti u žurbi - na kraju će uvijek studiozan i miran Darko Antunović.

Linker
24. travanj 2024 01:22