CROPIX
REVOLT ŠAMPIONA

TREBAO JE TO BITI DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE, POKLON MOSKVE ZAGREBU, A ONDA JE LEGENDA NAPRASNO OTKAZALA DOLAZAK Čini se da su ga naljutile izjave o Putinu!

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. srpanj 2019. 15:59

U povijesti Zagrebačkog šahovskog saveza nikad aktualni ili bivši svjetski prvaci nisu pohodili prostorije Saveza. Planiranom simultankom Anatolija Karpova 2. srpnja u sklopu Dana Moskve u Zagrebu namjera je bila podariti zagrebačkim šahistima takvu veliku priliku. Nažalost, do realizacije dugoočekivanog događaja nije došlo jer je Anatolij Karpov samo dva dana prije navedenog događaja otkazao simultanku.

Razlozi otkazivanja nisu objavljeni jer se suradnica Anatolija Karpova pozvala na višu silu, ali prateći nedavno medijske istupe Garija Kasparova, očito je do otkaza došlo zbog izjava bivšeg suparnika za šahovskom pločom, koji borbu želi nastaviti izvan sportskih terena te je prenijeti na političku pozornicu.

Evidentno je da su izjave u hrvatskim medijima o Vladimiru Putinu i Rusiji izazvale revolt bivšeg svjetskog prvaka, zbog čega najviše gubi hrvatski i zagrebački šah. Treba imati na umu da je nastup Karpova bio dar Grada Moskve Gradu Zagrebu i bio je besplatan.

FRANKFURT, GERMANY - JUNE 29:  CHESS CLASSIC 1999 in Frankfurt; Anatoly KARPOV/RUS gegen Garry KASPAROV/RUS  (Photo by Frank Peters/Bongarts/Getty Images)
Peters/Bongarts/Getty Images

Nadamo se da zbog ovog poteza hrvatski šah neće imati neugodnosti ni posljedica jer je predsjednik FIDE-a, Rus Arkadij Dvorkovič, osoba iz vrha ruskog sporta i politike (predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. i trenutačno dopredsjednik ruske vlade). Treba imati na umu da je Ivan Šarić nastupio na nedavnom šahovskom turniru Karpov Poikovsky, a nastupao je i za ruske klubove.

Kasparov za SN: Putin je najopasniji čovjek na svijetu!

Nekadašnji svjetski prvak, jedan od najvećih šahista svih vremena, u razgovoru za Sportske novosti govorio je o svojoj ljubavi prema Hrvatskoj, razlici između nekadašnjeg i današnjeg šaha, aktualnom prvaku Magnusu Carlsenu i svome najvećem neprijatelju Vladimiru Putinu.

Na spomen Vladimira Putina, lice šahovskog velemajstora se u trenutku promijeni. Kasparov je jedan od najvećih protivnika ruskog predsjednika. Predvodio je mnoge prosvjede protiv njega, u nekoliko je navrata zbog toga završavao i u zatvoru, čak se pokušao i kandidirati protiv njega na izborima, ali plan mu nije uspio. Putin je za njega, ističe, najopasniji čovjek na svijetu.

- Daleko najopasniji! Opasnost dolazi od diktatora koji očajnički pokušavaju ojačati svoju domaću poziciju. A Putinova situacija kod kuće postaje sve gora. Ekonomija je u očajnom stanju, a svaka anketa koju provodi sam Kremlj pokazuje da se podrška Putinu smanjuje. Ljudi su razočarani, standard pada. Postaje jasno čak i onima koji su ga podržavali da njegov režim nije ništa drugo nego mafija koja pljačka zemlju. Diktator u takvoj situaciji očajnički treba veliku inozemnu akciju, veliku agresiju kako bi vratio svoj autoritet. A Putin ima nuklearno oružje i puno novca.

Jedna ga je stvar prije nekoliko dana posebno uzrujala.

- Parlamentarna skupština Vijeća Europe je vratila Rusiji pravo glasa iako nije ispunila nijedan uvjet. Ne samo da se nije povukla iz Ukrajine, nego ne priznaje prava Ukrajincima, nije vratila ukrajinske mornare koje je otela u međunarodnim vodama. Ništa. A na kraju je praktički nagrađena. Nijemci i Francuzi govore da će vraćanje Putina za stol riješiti probleme. Koje probleme? Pitajte ljude u Alepu, ako pronađete kojeg živog, što znači vraćanje Putina za stol. On je velika opasnost, a snagu mu daje manjak otpora i korupcija europskih institucija. Jednako kao i američkih. Bojim se da će ga manjak odgovornosti civiliziranog svijeta učiniti da se osjeća slobodnim poput Hitlera, da može raditi što hoće, a podsjećam da ima nuklearno oružje.

Kada ste posljednji put bili u Rusiji?

- Prije šest ili sedam godina. Otišao sam i naravno da se ne vraćam. Tužno je to, jako tužno, ali bolje je biti živ i slobodan.

Od 1986. do umirovljenja 2005. godine na svjetskom je broju jedan proveo 225 od 228 tjedana. Rejting od 2851 boda koji je dosegao 1999. bio je rekordan, sve dok ga 2013. nije srušio Carlsen. Kao 22-godišnjak je postao najmlađi apsolutni svjetski prvak u povijesti, pobijedivši Anatolija Karpova protiv kojeg je vodio pet antologijskih borbi za svjetski tron. Bili su ljuti rivali, nije između njih bilo ljubavi, a ni danas se ne slažu u svemu, ali ratne su sjekire zakopane kada je Karpov 2007. pokušao posjetiti Kasparova u zatvoru u kojem je završio nakon jednog u nizu prosvjeda u Moskvi. Kasparov je više puta istaknuo koliko cijeni tu gestu, a Karpov je ponavljao kako je njegov nekadašnji suparnik bio nepravedno zatvoren.

Dvojica rivala su i početkom devedesetih, tijekom rata na području bivše Jugoslavije, bila na suprotnim stranama. Dok je Karpov otvoreno davao podršku Srbiji i igrao u okupiranom Vukovaru, Kasparov je stao na stranu Hrvatske. Otada traje njegova ljubav prema našoj zemlji, posjećuje je nekoliko puta godišnje, u Podstrani ima i kuću, a prije pet godina je i službeno postao hrvatski državljanin.

Linker
21. svibanj 2024 22:58