Natjecanje u skoku u dalj u sklopu Memorijala Boris Hanžeković na Trgu bana Josipa Jelačića

 RONALD GORSIC Cropix
SPEKTAKL U ZAGREBU

Tri dana, tri lokacije, tri vrhunske priče! ‘Radimo velike stvari s ograničenim budžetom‘

Ni problemi s vremenom nisu spriječili zagrebački miting da još jednom zablista u punom sjaju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. rujan 2022. 17:11

Tri dana, tri lokacije, tri vrhunske priče. Tako bi se ukratko moglo sažeti 72. izdanje Memorijala Borisa Hanžekovića, najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj, priredbe koja više od sedam desetljeća svjedoči o tome zašto je atletika kraljica sportova. Agilna ekipa koja vodi miting ove je godine odlučila još malo pomaknuti granice, pa je Hanžekovićev memorijal prvi put u povijesti održan kao trodnevno natjecanje. Uz glavni dio na stadionu Mladosti, bacanje kugle koje se od 2014. održava pored Gradskih fontana, ove je godine kao uvertira u cijelu priču uveden Zagreb City Challenge, pa smo tako na Trgu bana Jelačića mogli gledati nadmetanja troskokašica, motkašica i daljaša.

image

Natjecanje bacača kugle u sklopu 72. memorijala Boris Hanžeković

MATIJA DJANJESIC Cropix

I bio je to pun pogodak jer atmosfera je na Trgu bila sjajna. Puno je ljudi, što ciljano što spontano, odlučilo pogledati vrhunsku atletiku, a sportaši su im uzvratili odličnom rezultatima. Slovenka Tina Šutej je, primjerice, srušila rekord mitinga, a prvi put u povijesti su dvojica hrvatskih daljaša, Filip Pravdica i Marko Čeko, na istom natjecanju skočila osam metara. I više nego dovoljno za visoku ocjenu i za namjeru da i City Challenge postane tradicija.

- Odaziv i atletičara i publike je bio velik, posebno s obzirom na to kakvo je bilo vrijeme. Mislim da su svi dionici zadovoljni, i Grad i Svjetska atletska federacija, tako da ne vidim razlog zašto ne bismo nastavili s tim. Ne nužno na Trgu, može biti i neka druga lokacija, ali mislim da će Zagreb City Challenge opstati - kaže projektni menadžer Hanžekovićeva memorijala Natko Bošnjak.

Želja je da se to natjecanje učini još dinamičnijim i atraktivnijim.

- Ideja je da to sljedeće godine imamo usporedno dvije discipline. Bilo smo ove godine ograničeni jednom stazom, ali postoje rješenja da dvije staze idu jedna uz drugu i onda možete imati paralelno motku i dalj, što bi bilo dinamičnije. Nastavili bismo kombinirati tehničke discipline koje su moguće. Istina, rekao je naš Martin Marković da bi volio bacati disk izvan stadion, ali to baš neće biti izvedivo, ha-ha. Ali, vis, motku, dalj i troskok možemo kombinirati, a pritom nam je cilj uvijek promovirati domaće atletičare - dodaje Bošnjak.

image

72. Memorijal Borisa Hanžekovića

RONALD GORSIC Cropix

Kugla na Fontanama je, kao i obično, bila na vrhunskoj razini - Ryan Crouser je došao do pete pobjede, ponovno s hicem preko 22 metra (22,19). Na stadionu je, pak, dosta nevolja donijela kiša koja je sigurno utjecala na rezultate, ali uz to smo vidjeli rekorde mitinga na 400 m prepone i 1500 m za atletičarke, a formalno se kao rekordi mitinga vode i rezultati u onim disciplinama koje su prvi put održane u Zagrebu, milji za žene i 2000 m zapreke za muškarce.

Sve u svemu, Zagreb je s 88.381 bodom završio na 16. mjestu među ovogodišnjim svjetskim mitinzima i na visokom trećem mjestu kad su u pitanju mitinzi zlatne kategorije Continental Toura što je impresivno s obzirom na spomenute vremenske uvjete.

- Svjetska atletska federacija (WA) svoj poredak temelji na kvaliteti atletičara koji su nastupili i na ostvarenim rezultatima. Ukupno smo na 16. mjestu, a pritom smo 11. po kvaliteti atletičara i 21. po ostvarenim rezultatima iz čega se vidi da nam vrijeme baš nije bilo naklonjeno - istaknuo je Bošnjak.

Posebno je pritom zahvalio menadžeru mitinga, Slovaku Alfonsu Jucku, naglasivši kako radi čuda s budžetom koji ima na raspolaganju. A što na sve kaže sam Juck?

- Bilo je zadovoljstvo i drugu godinu raditi za zagrebački miting. Sretni smo jer je situacija s vremenom mogla biti i gora, na kraju smo uspjeli održati sve discipline bez promjene satnica iako je u jednom trenutku izgledalo loše. U nekim dijelovima Zagreba je bio snažan pljusak, a premda na stadionu nije bilo tako strašno, neki rezultati bi sasvim sigurno bili bolji da je vrijeme bilo lijepo.

image

Sandra Perković

MATIJA DJANJESIC Cropix

Miting je ove sezone preseljen s utorka na nedjelju, što se također pokazalo dobrim i Juck naglašava da bi tako trebalo i nastaviti. I on je vrlo zadovoljan trećim mjestom među mitinzima Continental Tour Gold serije.

- To je dobra pozicija s obzirom da smo posljednji miting sezone i da su neki već umorni. A i cijela sezona je bila teža nego ikad, posebno za europske atletičare, jer smo prvi put u povijesti u istoj godini imali Svjetsko i Europsko prvenstvo, a Britanci i Igre Commonwealtha. Iz te pozicije, biti treći među Gold mitinzima je velik uspjeh. Jer, kao što i Natko kaže, radimo velike stvari s ograničenim budžetom u usporedbi s ostalima.

Slovački menadžer ističe da je teško mogao zamisliti bolji završetak mitinga od pobjede Sandre Perković u posljednjem hicu.

- Imali smo pet rekorda mitinga, isto toliko nacionalnih rekorda, kao i europski U-18 rekord Nielsa Larosa na 3000 metara. Kažu za njega da je novi Ingebrigtsen, vidjet ćemo hoće li biti tako, ali ostat će zapisano da je međunarodnu karijeru počeo u Zagrebu. Soufiane El Bakkali je bio pomalo razočaran jer je stvarno htio srušiti svjetski rekord na 2000 m zapreke, ali nije se poklopilo. U svakom slučaju, imali smo jako dobre rezultate sva tri dana, kao i publiku. Na stadionu je bilo više ljudi nego lani i moramo raditi na tome da uvijek bude pun.

image

Linden Hall

MATIJA DJANJESIC Cropix

I za kraj, pogled prema sljedećoj godini.

- Miting će opet biti u rujnu, ali još uvijek ne znamo točan datum. Kalendar je opet natrpan, a SP u Budimpešti je kasno što otežava situaciju mitinzima koji dolaze nakon toga. No, s druge strane, svi će biti u Europi jer su nakon SP-a Zürich i Bruxelles, a to je dobra pozicija da dovedemo vrhunske atletičare u Zagreb.

Dvostruka rekorderka Hall: Mislila sam da će kiša uplašiti ljude, ali atmosfera je bila sjajna

Dan nakon mitinga s novinarima se kratko družila Australka Linden Hall (31) kojoj je u nedjelju uspjelo nešto neobično. U jednoj je utrci, naime, srušila dva rekorda mitinga. Onaj na milju (4:21.10) je zapravo bio siguran jer je ta disciplina prvi put održana u Zagrebu, ali organizatori su se pobrinuli da se službeno mjeri prolaz na 1500 metara, pa se Hall i u toj disciplini upisala među rekorderke budući da je s 4:03.35 bila brža od dosadašnjeg rekorda Alesije Turove (4:05.41).

- Sjajno je otići na odmor kad sezonu završiš na tako visokoj razini. Alfons me je za doručkom pitao "hoćeš li oboriti rekord?", odgovorila sam mu "naravno, idemo pokušati". Startna lista je bila sjajna, kao i "zečevi" i to mi je olakšalo posao - rekla je Hall.

Drugi je put bila u Zagrebu i ne skriva da joj je kompletno iskustvo bilo vrlo pozitivno.

- Bila sam ovdje 2019. i lijepo je bilo vratiti se. Publika je bila sjajna, puno je klinaca tražilo zajedničku fotografiju i autogram, a to je uvijek cool. Atmosfera je bila odlična, mislila sam da će kiša uplašiti ljude, ali nije bilo tako. Voljela bih se vratiti, ovo je dobro mjesto za završetak sezone.

Sezona joj, doduše, nije prošla kako se nadala. Nakon što je lani bila šesta na Olimpijskim igrama u Tokiju, ove godine nije ušla u finale SP-a u Eugeneu.

- Za dlaku sam ostala bez finala, bila sam prva vani što je grozno. Nadam se da će dogodine biti manje ozljeda, da ću moći dobro trenirati i da ću na SP-u u Budimpešti uloviti finale.

Linker
25. travanj 2024 10:03