Vedran Šupuković predsjednik UKHGK, Siniša Krajač glavni tajnik HOO, Josip Pavić držani tajnik za sport, Branimir Kos (HGK) i Alan Bahorić glasnogovornik HGK

 Dražen Pinević
PRVI KORACI

Trofejni zagrebački klubovi osnovali Udrugu za spas momčadskih sportova: ‘Svjedoci smo teškog stanja‘

‘Nama je cilj da ih bude što više, priča s pet zagrebačkih klubova je samo početak‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. svibanj 2023. 15:32

Tema je već stara, ideja već toliko puta izrečena, ali eto nakon dugo dugo vremena dogodilo se i to. Na platformi Hrvatske gospodarske komore trofejni zagrebački klubovi napravili su udrugu da se momčadski sport sačuvao od propasti, jer ovim putem propast je sasvim sigurno završetak priče. Dakle, u HGK u Zagrebu okupili su se predstavnici pet trofejnih ZG klubova, NK Dinamo (Anđelko Latinčić), RK PPD Zagreb (Vedran Šupuković), KK Cibona (Dino Bošnjaković) i HAVK i HAOK Mladost (Luka Jakovčev i Darko Antunović). Nekad davno osvajali su Europu, igrali velika finala, danas je to gotovo nemoguća misija u okolnostima u kojima su se našli.

I evo nakon dugo vremena su se pod kapom HGK te priče ujedinile i pokušat će sportu u vremenu koje slijedi vratiti nekadašnji sjaj. Domaćin skupa ispred HGK bio je Branimir Kos, gosti uz klubove koji potpisuju suradnju bili su državni tajnik za sport Josip Pavić i glavni tajnik HOO-o Siniša Krajač. U uvodnoj riječi Branimir Kos je rekao:

- Svjedoci smo teškog stanja u hrvatskom momčadskom sportu. Nama je u HGK drago da smo prepoznati kao platforma i institucija kroz koju mogu plasirati svoje interese. HGK ima 140.000 članova, 7.000 najveća plaća članarinu HGK sukladno svojoj snazi. Sport vidimo kao dio hrvatskog gospodarska. U fokusu za nas su ekonomski učinci sporta za gospodarstvo. Sva ta događanja su mjerljiva. Samo konkurentni sportski klubovi nose klupske i reprezentativne uspjehe i velika događanja koja nose nove investicije.

Za prvog predsjednika UK HGK izabran je direktor PPD Zagreba Vedran Šupuković.

- Vjerujem da ćemo kroz udrugu naći rješenje da se momčadski sport vrati na razinu koju zaslužuje. Važno je dobiti na masovnosti, jer ona je početak svega ostalog. Trebaju nam najbolja rješenja za najlakše funkcioniranje klubova. Intencija je da smanjimo utjecaj javnog novca, da pokretač bude gospodarstvo i da ono ostvari svoj interes kroz ulaganja. Treba nam kontinuitet u tom smislu u klubovima koji su baza hrvatskog sporta. Nažalost već dugo vremena klubovi nisu u toj situaciji, stalno se borimo za preživljavanje. Dakle, kroz rasterećenja u sport i ulaganja trebamo revitalizirati bazu i dobiti selekcije da bi se sport digao na razinu koju je imao nekada.

Na koji način ćete to učiniti konkretno?

- Postoje određeni prijedlozi, već su neki iskomunicirani i u najkraćem mogućem roku to mora biti vrlo direktno. Moramo doći do modela koji je prihvatljiv za sve. Moramo doći do svog vlastitog rješenja. Da ćemo kopirati euro primjere, nećemo, ali vjerujem da ćemo do kraja svibnja iduće godine komunicirati konkretne prijedloge i to je prvi kratkoročni cilj koji smo si zadali. To podrazumijeva komunikaciju sa svima, jer samo tako možemo dobiti konkretnu sliku.

Naglasio je Šupuković…

- Otvoreni smo za sve, ići ćemo prema nacionalnim savezima i tako doći do svih zainteresiranih klubova. Nama je cilj da ih bude što više. Priča s pet zagrebačkih klubova je samo početak.

Mnoge je to podsjetilo na jednu drugu inicijativu.

- Ovo nije nastavak Opatijske inicijative, nema nikakvih poveznica. Želimo to ostvariti i raditi na nacionalnoj razini s HGK kao partnerom. Intencija je što veće uključivanje gospodarstva. Porezno rasterećenje je jedan oblik, ali ne i jedini. Imamo veliku tradiciju, iskustvo, dobar rad s mladima, što je temelj i ovo što se događa danas je nešto što nikako nije dobro. Revitalizacija HR momčadskog sporta kroz rezultat, će biti najbolja pozivnica svima da se uključe u priču. Svi se suočavamo s istim problemima, oni nisu laki, njihovo rješavanje je stvar procesa. Vjerujem da možemo u dogledno vrijeme svi skupa vratiti se na stare staze – zaključio je Vedran Šupuković.

Vrata su otvorena svima

Josip Pavić, državni tajnik za sport:

- Zadovoljan sam osnivanjem i nadam se da će to pomoći klubovima grada Zagreba. To ne znači da ne očekujemo i druge klubove iz cijele Hrvatske da se uključe u priču. Vrata su svima otvorena. Imamo i novi zakon o sportu s dosta konkretnih mjera poboljšanja uključujući same sportaše koji su sama baza sporta. Konkretna pomoć koja je išla lani, 60 milijuna kuna, postala je praksa i ići će i ove godine. Pomaka ima, prostora ima i vjerujem da će HGK pomoći da se taj problem riješi na najbolji mogući način. Od lani imamo porezna rasterećenja na ulaznice, a radimo i na ostalome.

Siniša Krajač, glavni tajnik HOO:

- HGK je prepoznao potrebu saveza, klubova i to je odlična vijest. Vlada je reagirala s dodatnim sredstvima. Klubovima treba pomoć. To je samo nastavak priče koja je bila lani kada su savezi i klubovi pomognuti od Vlade RH. Sada se nadamo da će i HGK u tome pomoći, jer znamo koliko je sport bitan za društvo. Mi smo tu da podržimo svaku takvu inicijativu.

Linker
06. svibanj 2024 11:30