Michael Steele Getty Images
OGLASIO SE I NOGOMETNI SAVEZ

U HRVATSKOJ NEMA PANIKE, ALI JEDNA ODLUKA JE SVE PRESJEKLA Hrvatski sportaši više ne smiju izvan zemlje bez posebnog odobrenja!

Hrvatski sportaši od danas više ne smiju putovati izvan zemlje bez odobrenja 'nadležnih tijela'.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. veljača 2020. 17:39

Hrvatski olimpijski odbor pozorno prati sve događaje vezane uz pojavu koronavirusa, a naročito zbog pojave virusa u zemljama u našem okruženju, kao i prvog slučaja kod nas, objavili su iz krovnog sportskog tijela u Republici Hrvatskoj.

U priopćenju koje je potpisao glavni tajnik Josip Čop navodi se kako pridržavajući se preporučenih mjera, svi sportaši i sportske ekipe moraju najaviti svoj odlazak na sportska natjecanja izvan granica Hrvatske te čekati službeni stav nadležnih tijela o tome imaju li ili nemaju odobrenje za odlazak.

"Što se tiče mogućnosti neodržavanja Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, naravno da postoji i takva opasnost. No, u HOO-u smatramo da ima dovoljno vremena da se ova globalna zdravstvena kriza pravovremeno stavi pod kontrolu i da će se Igre, svakako, održati," smatra Čop.

"U suprotnom, HOO će se u svemu pridržavati preporuka i odluka Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koji skupa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prati razvoj događaja oko širenja koronavirusa. Podsjećamo da je MOO sredinom veljače izvijestio svoje članice da otkazivanje OI u Tokiju ili njihovo preseljenje iz Tokija - zasad ne dolazi u obzir," naglasio je glavni tajnik HOO-a.

Zdravstvena komisije HOO-a čiji je predsjednik dr. Miran Martinac, a tajnica mr. Mimi Vurdelja izdala je i naputak sportašima kako se ponašati.

U njemu se navodi važnost pridržavanja potrebitih higijenskih mjera jer poseban rizik sa sobom nose putovanja vezana uz masovna okupljanja, a to su i sportska natjecanja. navodi se važnost higijene ruku, opće smjernice vezane uz hranu i vodu, te neka od pravila priliko nošenja zaštitnih maski.

U hrvatskom sportu nema panike zbog koronavirusa, primjerice, i u domaćim vaterpolskim vodama osluškuju što se događa na višim instancama.

- Zasad je sve puno nagađanja, ali što se tiče održavanja utakmica, jasno je da ćemo slijediti naputke lokalnih i državnih vlasti - kaže Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanje Regionalne vaterpolske lige.

- No, zasad nismo došli do te faze da smo raspravljali o nekakvim odgodama ili nekim drugim opcijama. Ako bude potrebno, naravno da ćemo reagirati.

Kad je u pitanju Italija, tamo je suspendirano sve, dakle sve vaterpolske utakmice, sve lige, u svim uzrastima, i to do najmanje nedjelje 1. ožujka, a onda će, ovisno o situaciji, povlačiti daljnje poteze.

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ: HNL se normalno igra. Zasad je takva odluka.

- U četvrtak igraju Inter i Lokomotiva, kolo je do subote, nedjelja je slobodna zato što već u tjednu imamo sljedeće kolo. U utorak igraju Lokomotiva - Slaven Belupo i tako dalje. Jedino što imamo novo je preporuka Zdravstvene komisije HNS-a kako se klubovi trebaju ponašati. Što se tiče bilo čega drugog, ovisimo o odlukama državnih tijela. Idemo po normalnom i redovnom programu. Mi nismo kompetentni ni za kakvu drugu odluku - rekao je povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni te dodao:

- Kod nas nije kao u Italiji gdje se ekspanzija zaraze dogodila u dan-dva.

HRVATSKI ODBOJKAŠKI SAVEZ: Pratimo situaciju i ne širimo paniku

U Hrvatskom odbojkaškom savezu naravno da svi prate situaciju oko koronavirusa, no ne žele podleći pretjeranoj panici pa se za sada sve aktivnosti vezane oko natjecanja najnormalnije odvijaju. Predsjednik HOS-a Ante Baković kratko će na tu temu:

- Pratimo situaciju, no nismo mi u nacionalnim savezima ti koji će donijeti odluke o eventualnim odgađanjima natjecanja zbog epidemije koronavirusa, već je to stvar određenih državnih tijela koja će o tome odlučiti. Osobno nisam za širenje panike, no slažem se da moramo uključiti dodatne mjere opreza, koliko je to u našoj moći. (zk)

HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ: 'Nećemo na svoju ruku prazniti tribine'

Glasnogovornik Hravtskog rukometnog saveza Drago Ćosić bio je vrlo jasan glede mogućih poteza po pitanju koronavirusa.

- HRS sigurno neće otkazivati utakmice, ili prazniti tribine, nego ćemo čekati naputke i odluke čelnih ljudi države. Samo su oni ti koji to mogu odlučiti.

Linker
28. travanj 2024 18:59