ERIC FEFERBERG AFP
NAJVAŽNIJE PITANJE

U IGRI SU OSTALA DVA DATUMA OLIMPIJSKIH IGARA Organizatori će veliku vijest objaviti već ovoga tjedna?

Piše: HinaObjavljeno: 30. ožujak 2020. 13:36

Novi datum odgođenih olimpijskih igara u Tokiju trebao bi biti određen "u ovih tjedan dana", izjavio je u ponedjeljak predsjednik japoanskog organizacijskog odbora Yoshiro Mori.

"Mislim da će predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach to objaviti u ovih tjedan dana", izjavio je Mori na konferenciji za novinare, dodajući pritom da je razmatrana i mogućnost organiziriranja Igara na proljeće 2021.

Neki mediji nagađaju da bi organizatori mogli iskoristiti odgodu i natjecanje organizrati na proljeće koje ima ugodnije temperature od ljeta. Jake ljetne vrućine u glavnom japanskom gradu natjerale su MOO prošle godine da prebace održavanje maratona u Sapporo, na sjeveru Japana kako bi se umanjili zdravstveni rizici za trkače.

No, kako javlja javna televizijska postaja NHK pozivajući se na izvore bliske organizatorima, Igre bi mogle početi 23. srpnja 2021., gotovo točno godinu dana od datuma za kada je bilo predviđeno svečano otvoranje ove godine (24. srpnja).

"Sada smo suočeni s velikim brojem izazova, no najveći je pitanje datuma. Moramo što prije riješiti taj problem prije nego krenemo na rješavanje ostalih", kazao je Yoshiro Mori.

Odgoda olimpijskih i paraolimpijskih Igara u Tokiju zbog nezaustavljive pandemije koronavirusa prva je takva u povijesti OI u mirno doba i predstavlja ogroman logistički izazov za organizatore.

"Mislim da je misija organizacijskog odbora OI Tokio 2020. učiniti da se one održe iduće godine kao znak pobjede čovječanstva nad virusom", istaknuo je Mori.

MEDIJI: OI u Tokiju će biti otvorene 23. srpnja 2021.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su prošloga tjedna odgođene do sljedeće godine, biti će otvorene 23. srpnja, a zatvorene 8. kolovoza 2021., objavila je japanska nacionalna agencija Kyodo news.

Kyodo news navodi da su tu odluku u ponedjeljak donijeli Međunarodni olimpijski odbor i organizatori.

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije COVID-19 bolesti, na otprilike godinu dana, čime je Tokio postao prvi grad u 124-godišnjoj povijesti modernih olimpijskih igara, u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kad su OI morale biti otkazane.

Japan je uložio u pripremu Igara 12 milijardi američkih dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju, jer će i rashodi biti manji. Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da Vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećim u povijesti.

Linker
25. travanj 2024 19:39