HTS
PH STOLNI TENIS

U VARAŽDINU ODRŽANO PRVENSTVO HRVATSKE U STOLNOM TENISU Andrej Gaćina uzeo i devetu titulu, Andrea Pavlović prvu!

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 02. ožujak 2020. 16:08

Andrej Gaćina i Andrea Pavlović (Aquaestil) prvaci su Hrvatske u stolnom tenisu. Prvenstvo se protekla tri dana igralo u Varaždinu u organizaciji STK Starr.

Kod muških ništa novo. Andrej Gaćina i dalje drži tron za sebe, ovo mu je bila deveta titula prvaka, treća uzastopna. U četvrtfinalu je s 4:1 pobijedio Filipa Zeljka, u polufinalu Filipa Čipina (4:0), a za kraj najvećeg rivala Tomislava Pucara (4:3). Rezultatski repriza od lanjskog finala, samo što ovog puta Pucar nije imao meč lopte.

- Dok god igram ne dam titulu ha, ha. Ako igram onda to mora maksimalno, nema opuštanja. Bio je opet dobar meč, neizvjestan. Po meni ključan je bio pet set, kojeg sam dobio s 16:14. Da je on poveo 3:2 mislim da bi ga teško stigao. Nije to nemoguće za stići, ali mislim da se u tom setu lomio meč. U zadnjem setu sam promijenio igru, malo sam riskirao sa servisom te se opustio kod prijema servisa. Znamo se jako dobro, znamo sve naše vrline i mane, odlučile su, kao i prošli put, nijasne. Tad je imao dvije meč lopte, ali ovog puta sam ja bio nešto hrabriji u zadnjem setu, više sam mijenjao i to mi je donijelo pobjedu - kazao je Gaćina.

Iako je još friško razmišljate li napasti i desetu titulu?

- Vidjet ćemo - kazao je zagonetni Gaćina pa odmah podigao glas:

- Ako budem zdrav igrat ću. Volim stolni tenis, to sam shvatio nakon 25 godina igranja. Pogotvo to shvatiš kad osjetiš pad, kad te stišću godine i ozljede. Čim nisam u mogućnosti trenirati i igrati vidim koliko mi to nedostaje. Dokle god sam zdrav ja ću igrati!

- Andrej je bolje ušao u meč. Kasnije sam bolje osjećao igru, u petom setu sam imao dosta set lopti, ali nisam to iskoristio. Sedmi set je on taktički bio bolji i zasluženo slavio. Igrao sam dobro, neke male stvari sam griješio koje treba utrenirati - kazao je Pucar.

Bronce su otišle u ruke Ronalda Ređepa i Filipa Čipina. Prvi je u četvrtfinalu s 4:1 svladao Mihu Simovića (Libertas Marinkolor), a potom ga je zaustavio Pucar s 4:0. Filip Čipin je velik posao obavio u četvrtfinalu kad je s 4:3 izbacio Tomislava Franu Kojića. No, dalje nije išlo jer je Gaćina bio bolji.

HTS

Kod djevojaka situacija na tronu se promijenila. Andrea Pavlović (Aquaestil) je nova 'kraljica' hrvatskog stolnog tenisa. Lani je igrala tri finala, na kraju je bila zlatna u mješovitim parovima. Ove godine jedno finale, ono najvrijednije, i 'palo' je zlato. Za njega se dosta namučila. U četvrtfinalu je s 4:3 svladala Dorinu Srebrnjak (dr. Časl). Vodila je 3:0, pa na kraju spašavala meč loptu. Njih dvije su se susrele i lani, a tad je Andrea bila bolja s 4:0. U polufinalu s Ivanom Tubikanec je također spašavala meč loptu, ali je prošla nakon sedam setova. U finalu je bila dominanta, svladavši Mateja Jeger s glatkih 4:0. Nakon što je završila meč stisnula je šake, dva tri puta skočila i razvukla osmijeh. Odmah nakon meča morala je na doping kontrolu, ali ništa joj nije bilo teško.

- Prije prvenstva je bio cilj napasti pojedinačnu titulu, ali ništa nije bio imperativ. Rekla sam si idemo meč po meč pa što bude. Ispalo je odlično, baš sam sretna. Jako mi je bilo stalo do ove titule - kazala je u dahu Andrea te dodala:

- Od četvrtfinala sva tri meča su bila dobra, svaki na svoj način.

Uz pojedinačni naslov dodala je i broncu u paru s klupskom suigračicom Martom Vukelić.

Braniteljica naslova Petra Petek (Varaždin) zaustavljena je u polufinalu od Jeger (4:1). Opasno je živjela u četvrtfinalu kad je protiv Hane Arapović (Pula) nadoknadila 1:3.

- Pokazalo se u meču s Matejom da mi nedostaje snage i motivacije, ispraznila sam se nakon meča s Arapović gdje sam gubila 3:1 i 5:2. Evidentno je da nisam u top formi - zaključila je Petek, uz koju je broncu osvojila i Ivana Tubikanec (dr. Časl).

Prvaci države u muškim parovima su Miho Simović (Libertas Marinkolor) i Tomislav Kolarek.

U polufinalu su s 3:0 bili bolji od Aleksa Krstevskog i Dorijana Kuzmića (Pula/Kvarner), a u finalu s 3:1 od Ivana Zeljka (Donat) i Daniela Mijatovića.

- Podjednako smo vukli ovaj par. Nekad on, nekad ja. Dobra smo kombinacija, taktički smo sve mečeve odradili dobro, bili koncentrirani od početka. Razmišljali smo o svakom detalju, a imali smo i dobru atmosferu - kazao je Simović, na što se nadodao Kolarek.

- Drago da sam ponovo osvojio parove. Prvi put sam bio zlatni negdje s 15 godina u paru s Japecom. Od tada sam promijenio nekoliko partnera, ali prvi put igram s Mihom. Drago mi je i zbog Mihe jer njemu to puno znači, kao i njegovom klubu. Nije bilo lagano, pogotvo u finalu. Ivan i Daniel su zasluženo u finalu, dobro igraju zajedno, ne rade sitne greške. Bio je to tvrd meč, neizvjestan, a sad idemo malo proslaviti - zaključio je Kolarek.

Ivan Zeljko i Daniel Mijatović su lani bili brončani, a sad su otišli korak dalje. Usto, Zeljko je osvojio i broncu u mješovitim parovima, isto korak naprijed u odnosu na lani. Nije loše za novopečenog oca, koji je prije nešto više od mjesec dana postao otac malog Andreja.

Bronca je završila u rukama Aleksa Krstevskog i Dorijana Kuzmića (Pula/Kvarner), što im je prva seniorska medalja na PH. Broncu su uzeli i Nikola Horvat i Frane Runjić (Ino/Pula).

Kod djevojaka zlatne su Mateja Jeger i Sun Jiayi. U polufinalu su s 3:1 bile bolje od Ivane Tubikanec i Dorine Srebrnjak (dr. Časl), a u finalu s 3:0 od Petre Petek i Ivane Malobabić (Varaždin).

- Prije smo igrale zajedno na inozemnim turnirima i bilo je to dobro. Sun je bila sigurna u mečevima, možda se jedino nisam nadala da će baš biti 3:0 protiv Petek i Malobabić - kazala je Jeger, dok je Sun dodala:

- Nisam dobro igrala ovo prvenstvo, barem ne pojedinačni dio. Bila sam nesigurna, nisam imala dobar osjećaj. Ovo mi je prvo državno, drukčiji je osjećaj nego na ostalim turnirima, ali zadovoljna sam što sam ipak osvojila dva zlata.

Braniteljice naslova iz Varaždina nisu bile previše tužne, usprkos što su nakon dvije godine morale prepustiti 'kantu'.

- Toliko smo puta osvajale da nam je stavrno dosta ha, ha. Šalimo se. Suparnice su nam bile neugodne, mi smo se trudile, ali nije išlo. Nedostaju nam mečevi iz Superlige, gdje smo igrale parove, ali usprkos tome i dalje smo uigrane - istaknula je Malobabić, a Petek nadodala:

- Nezgodan su par, igraju s dva softa. Mislim da smo i taktički krivo igrale, one su bile bolje. Da smo uzele prvi set možda bi otišlo na našu stranu.

Broncu su osvojile Andrea Pavlović i Marta Vukelić (Aquaestil) te Ivana Tubikanec i Dorina Srebrnjak (dr. Časl).

U mješovitim parovima je, kao i lani, bilo dosta prijava, a titulu su odnijeli Ronald Ređep i Sun Jiayi (Starr/Ino).

U polufinalu su s 3:2 svladali Filipa Čipina i Dorinu Srebrnjak (Ino/Starr), a potom u finalu u pet setova i Leona Šanteka i Martu Vukelić (Starr/Aquaestil). Ređep je fino zaokružio ovo prvenstvo, osvojio je broncu u pojedinačnom, a u miksu je dodao zlato. U svojoj kolekciji s državnih prvenstava ima 15-tak zlatnih medalja.

- Mislim da sam od od 1991. igrao na svakom prvenstvu, osim kad sam bio ozlijeđen. Osvajao sam medalje s Zoranom Primorcem, Dragutinom Šurbekom, Dadom Šurbekom, pa s Brankom Batinić, Sanelom Jurinec... Ima tu mnoštvo medalja raznih boja. Osjećaj je i dalje odličan, iako je nastup bio upitan do zadnjeg trena zbog zbog organizacije Europskog prvenstva do 21 godine. No, ovo mi je bila idealna prilika da odigram koji meč s našim olimpijcima. Jel mi ovo zadnje prvenstvo? Ove godine svakako ha, ha. Ništa me ne boli, dobro mi je došlo da mi se glava malo odmori - kazao je Ređep.

Leon Šantek i Marta Vukelić (3:2) (Starr/Aquaestil) to je prva medalja na državnim prvenstvima. Vukelić je još dodala i broncu iz para. Bronca je završila u rukama Filipa Čipina i Dorine Srebrnjak (Ino/dr. Časl), te Ivana Zeljka i Ide Jazbec (Donat/Malinska Dubašnica).

Nagrade najboljima predavali su Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, te Zlatko Pospiš, predsjednik HSTS-a.

Pojedinačno

Seniori: 1. Gaćina, 2. Pucar, 3. Čipin i Ređep (Starr)

Seniorke: 1. Pavlović (Aquaestil), 2. Jeger, 3. Petek (Varaždin) i Tubikanec (dr. Časl)

Parovi

Seniori: 1. Simović/Kolarek (Libertas Marinkolor/Ino), 2. I. Zeljko/Mijatović (Donat/Ino), 3. Krstevski/Kuzmić (Pula/Kvarner) i Horvat/Runjić (Ino/Pula)

Seniorke: 1. Sun/Jeger, 2. Petek/Malobabić (Varaždin), 3. Pavlović/Vukelić (Aquaestil) i Tubikanec/Srebrnjak (dr. Časl)

Mješoviti parovi: 1. Ređep/Sun (Starr/Ino), 2. Šantek/Vukelić (Starr/Aquaestil), 3. Čipin/Srebrnjak (Ino/dr. Časl) i I. Zeljko/Jazbec (Donat/Malinska Dubašnica)

Linker
19. svibanj 2024 12:39