Goran Mehkek / CROPIX
ZAGREB ADVENT RUN

U ZAGREBU ODRŽANA NAJLUĐA UTRKA, ULICAMA PARADIRALA ČUDNOVATA BIĆA Djed Mraz, sobovi, vilenjaci i slična stvorenja u središtu metropole

Piše: HinaObjavljeno: 16. prosinac 2018. 21:33

Više od 2.500 sudionika trčalo je središtem Zagreba u sklopu trećeg izdanja kostimirane utrke humanitarnoga karaktera Zagreb Advent Run.

Trčalo se na 5 i 10 kilometara, a ovogodišnjem izdanju utrke pridružili su se i nordijski hodači te brojne obitelji koje su nedjelju odlučile provesti u veseloj i zabavnoj atmosferi.

Ni hladno zagrebačko jutro s temperaturama ispod nule nije omelo sudionike ni posjetitelje utrke Zagreb Advent Run da se okupe ispred hotela The Westin kako bi otrčali i podržali još jedno izdanje ovog zabavno-sportskog spektakla.

Organizatori utrke, tvrtka Run Croatia i agencija za integrirano tržišno komuniciranje Millenium promocija, iznimno su zadovoljni velikim odazivom trkača i hodača iz čak 29 zemalja svijeta. Utrka je bila posvećena borbi protiv dijabetesa, bolesti koja je danas četvrta po uzroku smrtnosti u Hrvatskoj, te će se dio sredstava od kotizacija donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora njihovim programima i projektima.

"Drago mi je da su se dijabetičari uključili u ovaj projekt kao trkači i hodači, ali i kao volonteri koji su potpomogli organizaciji te educirali građane o važnosti prevencije i liječenja dijabetesa. Od dijabetesa svake godine obolijeva i umire sve više Hrvata. Pravilna prehrana te redovita tjelovježba znatno smanjuju rizik od obolijevanja te pomažu ublažavanju posljedica dijabetesa kod oboljelih, stoga nam je posebno drago što su organizatori utrke ovogodišnj izdanje Zagreb Advent Runa posvetili borbi protiv dijabetesa", izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

U muškoj konkurenciji na 5 kilometara pobijedio je Goran Grdenić s vremenom 16:40, dok je u ženskoj konkurenciji pobjedu odnijela Matea Matošević Hačić, koja je trčala 18 minuta i 28 sekundi.

Na 10 kilometara najbrži je bio Slovenac Mitja Krevs s vremenom 32:23, dok je od trkačica najbrža bila Srpkinja Biljana Cvijanović s vremenom 38:54. Francuz Melvin Olawugebmi bio je najbrži u kategoriji nordijskog hodanja s vremenom 34:00, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Sanja Čustović s vremenom 41:08.

"Kada smo zajedno s partnerima iz Run Croatije pokretali projekt Zagreb Advent Run, želja nam je bila stvoriti upravo ovakav događaj, veselo blagdansko druženje s humanom notom. Iznimno smo sretni i ponosni kada vidimo koliko se partnera utrke pridružilo našoj viziji, ali i koliko se sudionika utrke odazvalo iz svih krajeva svijeta. Kapice Djeda Božićnjaka na glavama svih sudionika ove su godine pomalo neobično bile plave boje - odabrali smo takve jer je plava boja borbe protiv dijabetesa, ali i Grada Zagreba koji je podržao utrku kao suorganizator", rekao je Mario Petrović, organizator utrke i predsjednik uprave Millenium promocije.

Svi sudionici utrke imali su priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar koji su im mjerili razine šećera u krvi i pregledavali krvni tlak, savjetovati se sa kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Linker
21. svibanj 2024 12:27