Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media
VAMOS, HRVATSKA

UŽIVO: HRVATSKA UOČI UTAKMICE ISTINE SAZNALA PROTIVNIKA U POLUFINALU Ako prođemo Španjolce, čekaju nas fantastični Norvežani!

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom najvažnija je utakmica u dosadašnjem dijelu SP-a u Francuskoj, četvrtfinale protiv Španjolske. Utakmicu visokog uloga, bez prava na pogrešku, pratite UŽIVO na portalu Sportskih novosti s početkom od 20.45h. Pobjednika u polufinalu čekaju - Norvežani.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. siječanj 2017. 19:02

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0:0

Očekivani sastavi:

Hrvatska: Stevanović; Šebetić, Duvnjak, Cindrić; Horvat, Musa, Štrlek

Klupa: Pešić, Mandalinić, Stepančić, Mamić, Jotić, Mihić, Matulić, Gojun, Kontrec

Izbornik: Željko Babić

Španjolska: Corrales; Canellas, Sarmiento, Dušebajev, Rivera, Aguinagalde, Balaguer

Klupa: De Vargas, Morros, Entrerrios, Gurbindo, Goni, Fernandez, Tomas, Guardiola, Figueras

Izbornik: Jordi Ribera

---------------------------------------------------------------------------------------

19.46: Hrvatski nogometni reprezentativci uvijek su bili podrška rukometašima na svim velikim natjecanjima, pa to je i ovog puta bio slučaj.

Kauboji,sretno večeras Navijamo za vas! @hrs_insta #iznadsvihhrvatska #kauboji #hrvatska #nogood #mm17 #nemapredaje

A photo posted by Mario Mandžukić MM 17 (@mariomandzukic_official) on

19.40: Zagrijavanje u Montpellieru, a u Parizu Švedska na poluvremenu vodi protiv Francuske 15:14

>>> HRVATSKA VS. ŠPANJOLSKA Ovo će biti čak 21. veliki dvoboj Hrvatske i Španjolske na europskoj, svjetskoj i olimpijskoj sceni. Znatno uspješnija je Hrvatska, ali je u toj priči bilo i dosta neugodnih situacija, poraza kad ih nismo očekivali. Jedna od najzanimljivijih utakmica bila je ona u Portugalu. Polufinale, mi kao senzacija u njemu, oni sigurni. Bušili su nas prvi dio, vodili pet razlike, no, otad smo vidjeli drukčiju Hrvatsku. Velika igra Goluže, sjajne obrane Šole, koji leti van, a ulazi Valter Matošević i brani Masipu posljednji šut u drugom produžetku i mi idemo u finale. Dalje znate...

19.00: Rukometaši Norveške postali su prvi polufinalisti Svjetskog prvenstva u Francuskoj, nakon što su u četvrtfinalnom dvoboju odigranom u Albertvilleu, s 31-28 (17-10) nadigrali Mađarsku.

Važna je to vijest i za Hrvatsku koja će u slučaju prolaza protiv Španjolske igrati polufinale upravo protiv Norvežana, u petak.

Norvežani su sjajno otvorili utakmicu te već u 7. minuti imali prednost od pet golova (6-1) koju su bez poteškoća održavali i postupno povećavali. Na poluvrijeme su otišli s vodstvom 17-10, a u 45. minuti su došli do okruglih +10 (26-16). U završnih 15 minuta Mađari su serijom 8-2, devet golova zaostatka pretvorili u pristojan poraz (28-31).

U preostala dva četvrtfinala Francuska od 19 sati igra protiv Švedske u Lilleu, a u terminu od 20.45 sati Slovenija i Katar će odmjeriti snage u Parizu.

---------------------------------------------------------------------------------------

Navikli smo već da nam prije utakmica sa Španjolskom Pero Metličić bude glavni sugovornik iz stručnog stožera. Sjani desni vanjski i kapetan ‘portugalske’ generacije dugo je igrao u Španjolskoj i zna sve o njihovom rukometu.

Ne izgledamo kao favoriti uoči današnjeg dvoboja, ali ne izgledaju tako ni Španjolci i makar naš par četvrfinala zvuči najjače, tako ne izgleda. No, nikad se ne zna u što se to može pretvoriti.

Imali li nešto što ne znamo o Španjolcima?

- Manje-više sve znamo, disciplinirani su, taktički perfektni. Nisu puno mijenjali osim trenera u ključnim stvarima. Gledat ćemo nešto slično kao u Poljskoj. Teško je igrati protiv takvih, jer moraš biti koncentriran 60 minuta, ali na ovom prvenstvu je sve moguće, nekog favorita nema. Imamo svoju šansu za prođemo u polufinale i učinit ćemo sve da je iskoristimo.

Kako?

- Pa mislim sa obranom 6-0, jer u Poljskoj s 5-1 nismo igrali dobro protiv njih. Nemaju izrazite šutere, puno igraju na pivota, spuštaju na Aguinagaldea sve što mogu. Obrana im je dobra, odlični vratari, brza krila, dok su im bekovi uvjetno rečeno slabiji dio momčadi.

Mi ne izgledamo baš čudesno…

- Ja potpisujem odmah sada da nastavimo ovako i uđemo u finale. Njemačka i Danska su ostavile odličan dojam, ali su sada kući. Ovdje se igra za pobjede. Mi ne bježimo od problema. Glavni igrač lider ove momčadi Duvnjak je bez treninga, a on hoće želi. Imamo vanjsku liniju koja je dosad bila u rezervi. Bit ćemo sretni da pokažu karakter, da odigramo utakmicu koja će nam dati samopouzdanje.

Protiv Egipta smo ga mogli, ali ga nismo zaradili?

- Poluvrijeme je bilo jako dobro, očekivali smo tešku borbu 3 na 3. Igrali smo 5-10 minuta jako loše na početku nastavka, pali u crnu rupu, ali sreća izdržali smo i priveli to kraju, nismo otišli u minus. Sigurno da može bolje, ali kažem nek’ dobijemo i svaku ovako, nemam prigovora.

Najveći problem nam je napad, a španjolska obrana je na razini ili čak razini više nego njemačka?

- Oni izgledaju agresivni, čvrsti, navlače te da dodaješ pivotu. Moraš biti odlučan na bekovskim pozicijama, jer svaka neodlučnost se skupo plaća protiv takvih. Treba ih prisiliti na igru 6 na 6, jer u tome imaju problema. Vole ludovanje s kontrama, to im ne treba dati. Dakle, paziti na loptu…

Nisu li ipak prestari, vi ste igrali još s mnogima, da ste u Španjolskoj možda biste još?

- Ne bi ja više… Dobro je ovako. Ima dosta igrača s kojima sam igrao, osim vratara koji su dobri vrhunski, jako mladi, to su svi prekaljeni igrači. Iskusna krila, bekovi nisu nešto novo…Nekako sporo mijenjaju, imaju svoju filozofiju razmišljanje… Mali favoriti jesu, ali Hrvatska je uvijek Hrvatska i nikom se ne predaje.

Kako vam je na klupi, uglavnom ste mirni, ne ustajete previše?

- Zabavno je na klupi, interesantno posebno na našoj klupi… Teško je gledati, ne možeš ući, ali nekad bi uletio nekog za vrat ulovio hahaha.Bez obzira na svoje znanje rukometno stječeš puno drugih znanja. To je ono što sam odlučio raditi i zadovoljan sam izborom.


Croatia - Egypt Handball WM Frankreich 2017

Gledali ste Španjolce?

- Protiv Brazila su igrali teško. I s Makedonijom i s Tunisom, jedino su Slovence pomeli. Nisu neka top forma, ali su iskusni i ako osjete krv, to je opasno. Pod pritiskom te drže. Znaju čekati, ali ako im vratiš, znaju popustiti i to je naša šansa. Igra se na rezultat i najvažnije je da pobijedimo kako god.

Stepančić je ozlijeđen?

- Šebetić je tu, nema problema, ne bojim se za njega.

Kažu da je Ribera donio dosta svoga u španjolsku igru?

- Trener je odličan, disciplina mu je malo drugačija, konkretnija nego kod prethodnika. Kod Manola je bilo više motiva, ovdje je sve puno preciznije, pedantniji je Ribera.

S Pešićem ste pogodili?

- Mijenjali smo. Problem nije bio što nije bilo dobro. Bilo je, ali nije bilo dovoljno. Pešić je pokazao da je to sada OK, makar moram priznati da je i obrana bila bolja i kompaktnija nego dosad.

Jordi Ribera
REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Jordi Ribera

S druge strane, španjolski izbornik Jordi Ribera vratio se kući nakon pet godina u Brazilu. Kažu da je vrlo sustavan, ozbiljan, da na detaljima gradi puno priče vezane za novu Španjolsku. Nekad trener u Leonu, Brazilce je doveo na veliku scenu i zbog njega danas izgledaju prepoznatljivo. Izgleda profesorski s naočalama, čim pogleda nešto, to je analiza.

Tako je pogledao i našu utakmicu s Egiptom?

- Mislim da ste iskontrolirali utakmicu, da je bila praznina desetak minuta, ali da se nije previše osjetila. Bila je to mirna završnica i očekivana pobjeda Hrvatske.

Danas neće biti mirna završnica?

- Ova utakmica ima težinu finala. Obje su reprezentacije iskusne, obje imaju obrane 5-1 i imaju rješenja za napade za njih. Naravno, i obrane 6-0. Tko u tim segmentima napravi više, imat će prednost.

Sudeći po prikazanom dosad, Španjolska izgleda sigurnije, nećemo reći bolje.

- Ja ne mislim tako, posebno nakon ispadanja Njemačke u osmini finala. Sve je moguće, posebno među osam, koliko nas je ostalo. Presudit će detalji, neki dobar dan igrača. Vidjet ćemo tko će to biti.

Linker
20. travanj 2024 07:29