Foto: Vlado Kos / CROPIX
KAKO DO JAPANA

VATERPOLISTI I RUKOMETAŠI IDU U TOKIO, KOŠARKAŠI OTPADAJU! Evo kako će se u ovom kaosu odlučiti o putnicima na OI, otkazuje se i spektakl u Splitu!?

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. ožujak 2020. 15:05

Loše vijesti nikad ne dolaze same, tako je u pravilu u životu, tako je i u trenutačnoj posvemašnjoj globalnoj histeriji oko korona virusa i posljedičnog odgađanja gotovo svih sportskih događanja na svim meridijanima.

Poštar nam je u “kaslić” danima donosio jednu odgodu za drugom i sad je zapravo sve stalo. Posljednje u nizu dogodilo se prekidanje Svjetskog gimnastičkog kupa u Bakuu koje je prekinuto nakon dva odrađena kvalifikacijska dana! Subotnja i nedjeljna finala u kojima su trebali nastupiti Tijana Korent u preskoku i Filip Ude na konju s hvataljkama nisu se održala. Udeu je Baku bio pretposljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju, no u tim trenucima, Ude nije niti razmišljao o odlasku u “zemlju izlazećeg sunca”. Njegova je izjava bila vrlo znakovita:

U drugom planu

- Nitko ne razmišlja što će biti s kvalifikacijama za OI, no vjerujem da će MOO i Svjetska gimnastička federacija naći pravo rješenje kad se smiri ova situacija.

Zagreb, 191215.
U Dvorani Sokolski dom danas je odrzano gimnasticko natjecanje Memorijal Stjepan Boltizar.
Natjecanje je odrzano na dvije sprave - konju s hvataljkama i preci a nastupili su izmedju ostalih i Marijo Moznik, Robert Seligman, Filip Ude.
Na fotografiji:  Filip Ude.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Da, razmišljanje o Igrama svima je sada u drugom planu, pitanje je hoće li se i nogometni Euro održati kao što je planirano. Ipak, iz Japana i Grčke došle su potvrde da sportski svijet neće stati. Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da će se Igre u Tokiju održati prema planu u srpnju ove godine, unatoč zabrinutosti zbog koronavirusa koji je doslovno paralizirao svijet.

- Prebrodit ćemo širenje zaraze i bit ćemo domaćin OI kako je i planirano”, rekao je Abe na konferenciji za novinare u Tokiju dodavši kako će konačnu odluku donijeti MOO.

A kakvu bi odluku trebao donijeti MOO u vezi činjenice da mnogi sportaši još nisu ostvarili norme za nastup na Igrama?! Uspiju li se Japanci othrvati prijetnjama opasne boleštine i zaista organizirati OI - naravno, pod uvjetom da zaraza posustane - sada se s pravom postavlja pitanje na koji će se način popuniti kvote sudionika Igara s obzirom da su vrlo vjerojatno izgubljeni izgledi da se propisno održe kvalifikacije u velikom broju sportova. Na stranu sada onaj dio priče u kojoj su svoj dio posla odavno obavili evidentni kandidati Sandra Perković, Sara Kolak, Šime Fantela, Tin Srbić, braća Sinković...- uglavnom atletičari, jedriličari, gimnastičari, ali i strijelci, plivači...iz perspektive hrvatskog sporta sada su najinteresantniji momčadski sportovi. Što će biti s rukometašima, košarkašima, vaterpolistima, s onima za čijim nastupima u Hrvatskoj vlada najveći interes?!

Stockholm, 260120. 
Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: reprezentacija.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Za podsjećanje, jedan od prijedloga koji je iz MOO-a iznikao kao spasonosno i zapravo jedino rješenje jeste to da se kvota sudionika na pojedinačnim turnirima popuni prema plasmanima na zadnjim SP-ima. Neumoljiva logika tu govori da će rukometaši i vaterpolisti putovati u Tokio, a da košarkaši neće jer uopće nisu sudjelovali na zadnjem SP-u koji se održao u Kini.

Lista čekanja

Vaterpolski izbornik Ivica Tucak ne boji se korone, uživa trenutačno na šibenskom suncu i nema baš ništa protiv te ideje:

- Nama bi to apsolutno išlo u prilog. Broncom u Gwangjuu prvi smo “na listi čekanja” i sigurno bismo bili “unutra”. Time bi bili pošteđeni teškog turnira u Rotterdamu. Naša krovna organizacija Fina već je radila na tome, o tome sam i ja već govorio. Kad bi se tako odlučilo, a u kombinaciji s time da korona malo posustane, a to treba očekivati, imali bismo puno više vremena za pripreme. Dogodi li se tako, ja ću čim ranije okupiti reprezentaciju i početi s pripremama za Tokio. Takva bi odluka bila u potpunosti za nas prihvatljiva i poželjna.

Budimpesta, 250120.
Press konferencija hrvatske vaterpolo reprezentacije na Europskom prvenstvu. 
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Idealno

Na istom je tragu i rukometni izbornik Lino Červar kojeg bi u suprotnom čekale teške kvalifikacije u Parizu s Francuskom, Portugalom i Tunisom:

- Da, bilo bi to idealno i poželjno. Ne radi se tu samo o Igrama. I da je sve u najboljem redu, raspored bi bio prenatrpan, mi bi morali odraditi domaća prvenstva, završnice kupova, sezonu u europskim kupovima, SEHA ligu, kvalifikacije za OI i nakon toga same Igre! U tom velikom kaosu ne bi bilo vremena za prave pripreme za OI, a Igre su vrhunac svega i za njih svaki sportaš živi svake četiri godine. Nitko tu ne brine o zdravlju igrača. Znam da su sad i IHF i EHF na teškim mukama, ne znam kako će se sve to završiti, ali sportaši su ipak najvažniji.

Zagreb, 080619.
Hotel Panorama.
Okupljanje hrvatske rukometne reprezentacije uoci dva preostala susreta kvalifikacija za EURO 2020. godine protiv Svicarske i Belgije.
Na fotografiji: Lino Cervar, Zoran Gobac.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Lino Červar i Zoran Gobac

Bez obzira na Červarove i Tuckove želje, čini se da je taj scenarij jedini logičan. Naravno, opet pod uvjetom da se Igre uopće održe. No, prevelik je novac u njih “utučen” i vrlo je izgledno da će se to upravo tako dogoditi. Srećom po rukometaše i vaterpoliste, na veliku žalost naših košarkaša...

Šarić, Bogdanović i društvo ostali bi bez odlaska u Tokio

Kada se olimpijski kvalifikacijski turniri ne bi stigli održati, hrvatska košarkaška reprezentacija ne bi se našla na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Podsjetimo, u Splitu je zakazan olimpijski kvalifikacijski turnir od 23. do 28. lipnja preko kojega bi Hrvatska imala šansu izboriti Igre u Japanu. Protivnici su Tunis, Brazil, Rusija, Njemačka i Meksiko, a samo pobjednik natjecanja može računati na ovjeravanje karte za Tokio.

No, trenutačno je dosta upitno hoće li se uopće taj turnir održati i hoće li naše NBA zvijezde, predvođene Bojanom Bogdanovićem, uopće vidjeti Olimpijske igre. Kada bi se kao kriterij za plasman na OI uzeo konačni plasman na prošlom Svjetskom prvenstvu, onome u Kini, Hrvatska ne bi dobro prošla. Naime, hrvatske košarkaške selekcije nije bilo na proteklom Mundobasketu.

Varazdin, 050918.
U Areni Varazdin igra se prijateljska pripremna utakmica kosarkaskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije.
Na fotografiji: Bogdanovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Bogdanović

Bogdanović, Šarić, Zubac i ostalo NBA društvo bi onda i drugo veliko natjecanje odgledalo s kauča, tako da bi izborniku Veljku Mršiću i njegovoj reprezentaciji preostalo plasirati se na Eurobasket 2021. godine. Osim osam reprezentacija koje su već osigurale turnir (Japan, Nigerija, Argetina, SAD, Iran, Francuska, Španjolska, Australija), prema plasmanu na SP-u bi onda upale i Češka, Srbija, Poljska i Litva.

RUKOMET (12)

Izborili plasman na Igre (6)

Japan, Danska, Španjolska, Argentina, Bahrein, Egipat

Sudionici po plasmanu na SP-u

Norveška, Francuska, Njemačka, Švedska, HRVATSKA, Brazil

(*po plasmanu na SP-u u Francuskoj 2019.)

VATERPOLO (12)

Izborili plasman na Igre (9)

Japan, Srbija, Italija, Španjolska, SAD, Australija, JAR, Mađarska, Kazahstan

Sudionici po plasmanu na SP-u

HRVATSKA, Grčka, Njemačka

(*po plasmanu na SP-u u Gwangjuu 2019.)

KOŠARKA (12)

Izborili plasman na Igre (8)

Japan, Nigerija, Argentina, SAD, Iran, Francuska, Španjolska, Australija

Sudionici po plasmanu na SP-u

Srbija, Češka, Poljska, Litva (4)

(*po plasmanu na SP-u u Kini 2019.)

Linker
20. travanj 2024 07:21