Tin Brubnjak

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
KVALIFIKACIJE EUROKUPA

Težak poraz Riječana u Europi, hrvatski trener ostavio ih na mizerna tri gola

Talijanski prvak je u 1. kolu kvalifikacijskog turnira u Budimpešti s 13:3 pobijedio Primorje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. rujan 2024. 21:41

Recco - Primorje EB 13:3 (2:1, 3:0, 5:0, 3:2)

Budimpešta, Plivalište BVSC-a. Suci: Radović (Srbija) i Vasileiou (Grčka).

RECCO: Del Lungo, Di Fulvio 1, Demarchi 1, Cannella 4, Younger 1, Vujošević, N. Presciutti, Echenique 2, Iocchi Gratta 1, Scarmi, F. Condemi 3, Hallock, Negri

PRIMORJE EB: M. Čubranić, Dragošević, Dujmić, Tončonić, Brubnjak 1, Dašić, Snel, K. Babić, G. Burburan 1, L. Babić, Crippa, Rakovac 1, Kren

Osobne pogreške: Recco 11, Primorje EB 8. Igrač više: Recco 4-8 (50%), Primorje EB 3-10 (30%)


U 1. kolu kvalifikacijskog turnira Eurokupa u Budimpešti, prvak Italije nadvladao je brončanog iz prošlog Prvenstva Hrvatske.

Klub iz Genove ili točnije Recca, predgrađa najveće talijanske luke je doživio ljetos financijski slom, te egzodus gotovo svih najboljih stranaca jer je otišao prebogati gazda Gabriele Volpi. Malo su i promijenili ime, pa više nisu Pro Reco već službeno Recco Waterpolo, no mi ćemo skratiti na Recco.

Međutim, klub je ipak uspio pronaći drugog multimilijardera, pa se nisu vaš do kraja osuli. Ostali su svi talijanski reprezentativci, a to je već jako, jako puno. Uz Del Lunga, Di Fulvija koji je jedan od najboljih vaterpolista današnjice, pa Iocchi Grattu, Echeniquea, Condemija, Presciuttija uspjeli su zadržati i najboljeg Australca (Younger) i najboljeg Amerikanca (centra Hallocka). Dakle, to je i dalje vrlo, vrlo jaka momčad našeg trenera Sandra Sukna.

Koliko jaki, spoznali su u petak navečer mladi Riječani. Realno, bez šansi.

U drugom susretu 1. kola skupine u Budimpešti, domaći BVSC je pobijedio španjolsku Terrassu 16:13. Riječani će u subotu igrati protiv BVSC s početkom u 18.00 sati.

Šibenčani pružili dobar otpor Vouliagmeniju

Vouliagmeni - Solaris 12:10 (2:2, 4:3, 2:2, 4:3)

Barcelona, Otvoreno plivalište. Suci: Kovacs-Csatlos (Mađarska) i Milović (Srbija).

VOULIAGMENI: Andreadis, Kastrinakis, Tottis 2, Kalegoropoulos 1, Almyras 1 (1-1), Ubović 2, Chatzis 2, D. Woodhead, Kastrinakis, Karagiannis, Spachits, Giannatos 4, Levantis.

SOLARIS: Pavić, D. Akrap 1, Brajković, Goleš, Vrbnjak, Petković 2 (0-1), Vlahović, Pelicarić 4, Vrdoljak 1, D. Bulat 1, Koprčina, T. Šparada 1, L. Štrkalj.

Generalno gledano vrlo dobra igra Šibenčana protiv objektivno jačeg sastava grčkog doprvaka, pa još k tome Solaris i oslabljen za Roka Akrapa koji je odrađivao kaznu crvenog kartona još iz posljednje im utakmice prošle sezone u Eurokupu. No, unatoč toj dobroj igri, na koncu prvih 32 minute Solarisovog nastupa u Barceloni, na kvalifikacijskom turniru Eurokupa, u rubrici bodova zasad je nula.

Solaris je držao korak (ili možda zaveslaj, primjerenije) s grčkim sastavom u kojem igra nekoliko tamošnjih reprezentativaca, ali i srpski reprezentativni centar Nemanja Ubović.

Vouliagmeni jest pomlađen nešto u odnosu na prošlu sezonu, no i dalje moćan sastav. Pa ipak, igrači srpskog trenera Vladimira Vujasinovića nisu se uspjeli “odlijepiti” od šibenske pratnje pune tri četvrtine. Grci su vodili većim dijelom utakmice, ali bi Solaris izjednačavao (jednom i poveo (3:2) ili stalno bio na maksimalno gol zaostatka.

Početkom posljednje četvrtine, lagani preokret. Antonio Petković je poravnao na 8:8, Roko Pelicarić s dva metra doveo Solaris u vodstvo - 9:8. Bilo je to točno šest minuta do kraja utakmice.

No, zatim je slijedio odgovor s druge strane. Na scenu je stupio pomalo neočekivano, Giannatos s dva uzastopna gola (ukupno ih je postigao četiri), dok je još jedan pridodao Ubović s dva metra. U tri minute su Grci napravili niz od tri pogotka, poveli 11:9. Solaris potom nije iskoristio dva napada s igračem više, a onda im se na sve potkrala pogreška, dopustili su kontru suparniku koja je završena ishođenjem peterca. Iz kaznenog udarca je siguran bio Almyras. Vodstvo 12:9, a do kraja samo 1.18 minuta... to je bila riješena utakmica.

Solaris će danas u 2. kolu igrati protiv Quinta iz Genove od 16.30 sati. (dba)

Jugaši mirno plove prema glavnom dijelu Eurokupa

De Akker - Jug Adriatic Osiguranje 10:16 (3:5, 2:3, 4:5, 1:3)

Aix-En-Provence, Gradsko plivalište. Suci: Balanescu (Rumunjska) i Marquez (Španjolska).

DE AKKER: Valle, Abramson 2, Rouwenhorst, Bragantini 2, Lucci, Tringali Capuano 1, Gallo, Milaković, A. Condemi 1, Luongo 4 (1-1), Cocchi, Urbinati, Pederielli.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Burdjelez, Djerkovic, Jerković 2, Joković 2 (1-1), Pavlić, Mozara 1, Cabanas 1, Kržić 2, Burić 1, Herceg 2, Žuvela 4 (1-1), Jurišić.

Nakon dva kola, dvije pobjede, 6 bodova... Jugaši mirno plove prema natjecateljskoj skupini ili glavnom dijelu Eurokupa, natjecanja u kojem brane naslov osvojen proljetos na Final Fouru u Rijeci.

Talijanski sastav ima neke zanimljive, iskusne igrače poput Valenta Galla ili Stefana Luonga, kao i našeg braniča, Zagrepčanina Kristijana Milakovića, ali ipak se objektivno ne može mjeriti s hrvatskim doprvakom. Pokušali su doduše s tipično talijanskom igrom, agresivnom obranom, samo što je nisu u tolikoj mjeri usavršili da ti njihovi kontakti ne završe s prekršajem.

Stoga su tijekom treće i posljednje četvrtine ostali bez čak četvorice igrača zbog tri osobne pogreške. Nije to presudilo, dakako jer je presudna kvaliteta, moć i brzina dubrovačkog sastava, ali da je i spomenuto utjecalo na slavlje naše momčadi, nema dvojbe.

De Akker je u jednom trenutku stigao na gol zaostatka samo (8:7), ali onda su slijedila tri jugaška “komada” - Žuvela s igračem više, Španjolac Cabanac iz kontre, te centar Herceg s dva metra za 11:7 i tu je pobjeda zajamčena.
Danas će jugaši u Francuskoj ići i po treću pobjedu. Suparnik će im biti ne baš osobiti njemački Ludwigsburg, utakmica počinje već u 11.30 sati. (dba)

Linker
02. listopad 2024 13:59