Vjekoslav Kobešćak je pomoćni trener francuske reprezentacije

 DAVOR PONGRACIC Cropix
NOVI SPORTCAST

‘Apsurdno je da se pravila mijenjaju godinu i pol prije Olimpijskih igara, možda bi se suci trebali prilagoditi igri‘

U novom izdanju Sportcasta ugostili smo vaterpolskog trenera Vjekoslava Kobešćaka.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. ožujak 2023. 07:03

Ovog tjedna se u Zagrebu igra Svjetski kup u vaterpolu, a osim u hrvatskoj reprezentaciji naš vaterpolo ima predstavnike i u francuskoj. Duje Živković igra za Francuze, a pomoćni trener momčadi je Vjekoslav Kobešćak koji je godinama i trener dubrovačkog Juga. Iskoristili smo činjenicu da Kobešćak boravi u Zagrebu pa smo ga pozvali u novo izdanje našeg Sportcasta.

Kobešćak nam je odmah objasnio kako je uopće došlo do angažmana u reprezentaciji Francuske.

"U vaterpolu to ide ili po prijateljstvu ili po familiji. Kod mene je išlo po prijateljstvu. Sadašnji izbornik Francuske Florian Bruzzo je moj dugogodišnji ne samo kolega nego i prijatelj. Povezali smo se dok je bio izbornik u Riju, a kada je ponovo postao izbornik pozvao me je u stožer, meni se svidio projekt pa sam prihvatio i sada sam ovdje", rekao je Kobešćak koji je objasnio koji je francuski cilj oko vaterpola.

"Oni žele kompletno dignuti vaterpolo. Ima puno posla, za sada ide dobro. U Francuskoj je problem dobiti termine na bazenima za vaterpolo. Oni imaju veliki broj bazena, ali nije lako doći do termina za vaterpolo za mlade selekcije. Uz Olimpijske igre u Parizu stvari se pomalo dižu, a u Francuskoj postoji Institut za sport koji se bavi olimpijskim sportovima i kada se uđe u sustav mogućnost treniranja u tom Institutu onda znači da ste se digli na neki viši nivo. Sad je muški vaterpolo ušao u to i ovisit će o rezultatima. Ako se u Parizu napravi neki dobar rezultat, oni smatraju da će to donijeti neki mir za rad u sljedećem olimpijskom ciklusu", rekao je Kobešćak i dodao:

Što se tiče kvalitete i potencijala, mi smo solidni s tendencijom rasta ako nam se neki mladi igrači razviju kako očekujemo. Prvo mislimo na Vernouxa ili Boueta. Oni svi igraju u francuskoj ligi, a mislim da bi za njih bilo dobro da odu na poneku sezonu van Francuske, van njihove komfor zone, da vide kako se igra u drugim zemljama, da okuse i taj dio priče."

image

Vjekoslav Kobešćak

SPORTSKE NOVOSTI

Utakmice Svjetskog kupa su ujedno i prve službene utakmice u kojima se primjenjuju nova vaterpolska pravila. Kobešćak je komentirao cijelu situaciju.

"Puno je stvari koje su nelogične. Prije svega to da se mijenjaju pravila koja mogu značajno utjecati na strukturu igre godinu dana prije Olimpijskih igara. Neke momčadi će se kvalificirati ili ne na račun adaptacije na nova pravila. Mi smo u Zagrebu imali sastanak s Tamasom Molnarom, legendarnim vaterpolistom koji je sada glavna osoba za suđenje. Sastanak je kvaliteta, lijepo je bilo objašnjeno što se očekuje od svega, a onda su počele utakmice na kojima se dogodilo apsolutno sve suprotno od onoga što se govorilo na sastanku. To je bilo potpuno apsurdno", istaknuo je Kobešćak te dodao:

"Postoji fama adaptacije igrača na pravila. Ako se već igrači ne mogu adaptirati onda bi se trebalo početi razmišljati o tome da se suci prilagođavaju igri i kvaliteti igrača i da ne interveniraju više nego što je to potrebno u ovu igru. Problem vaterpola je da se konstantno misli da ćemo s promjenom pravila privući ljude na bazen. To nije osnovni problem, a mi pravila ne smijemo puno dirati. Moramo se odlučiti za jedna pravila i njih primjenjivati. Mi govorimo o pravilima, a onda primjenjivali nešto sasvim drugo. Što se tiče problema vaterpola s manjkom publike, nakon 40 godina u vaterpolu mogu reći da nitko iz svijeta vaterpola nema rješenje za to. Mi rješenje za povećanje publike na bazenima trebamo tražiti van naše vaterpolske zajednice."

Kobešćak je trener Juga od 2015. godine, a u Dubrovnik je prešao iz zagrebačke Mladosti. Njega je u Gruž doveo aktualni predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić koji je u to vrijeme obavljao istu funkciju u Jugu.

"S Dubrovnikom sam povezan i obiteljski i prijateljski van vaterpola. Prelazak iz Mladosti u Jug i obratno je čista blasfemija, ali valjda volim takve izazove. U tom trenutku sam vidio da smo do Mladosti došli do trenutka gdje je bilo možda bolje otići. To je bilo usred sezone i to možda nije bilo najbolje vrijeme, ali s Lukšom je teško pregovarati. Kad me je prvi put tražio, rekao je da sačekam kraj sezone pa ćemo razgovarati. On je tada rekao da ga neću odbiti, ja sam rekao da je to OK jer sam mislio da će nazvati na ljeto. On je nazvao 1. ožujka i to je bilo to. To je bio izazov, mislim da je to bila dobra odluka za mene", ispričao je Kobešćak kako je došlo do angažmana u Jugu te jasno objasnio zbog čega uživa u Dubrovniku:

"Dubrovnik je po meni mjesto u kojem se najljepše baviti vaterpolom. Imate posve drugi osjećaj povezanosti grada i sporta. Svi su involvirani, a razumijevanje i znanje sporta su prisutni i van samog kluba, a to ne postoji u drugim mjestima."

image

Vjekoslav Kobešćak, Emir Fulurija i Dean Bauer

SPORTSKE NOVOSTI

Što se Juga i ove sezone tiče, tu su jasni ciljevi.

"Borba za naslov prvaka Hrvatska, odnosno naslov. Plasirati se za završni turnir Lige prvaka iako je jasno da taj rezultat još pojačamo. U regionalnoj ligi smo se u polufinalu namjerili na Novi Beograd, ali ako već želimo biti prvi svakako bi trebali pobijediti Novi Beograd pa je svejedno u polufinalu ili finalu."

Linker
16. travanj 2024 08:50