ROBERT VALAI
KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA OI

Barakude bez ikakvih problema potopile Gruziju i izborile polufinale, ali tek sada slijedi ono pravo

Hrvatski vaterpolisti svladali su Gruziju sa 15-6, a za plasman u finale borit će se sa Crnom Gorom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. veljača 2021. 19:17

GRUZIJA - HRVATSKA 6:15 (2:3, 1:6, 1:2, 2:4)

GRUZIJA: Razmadze (8 obrana), Kavtaradze 1, Dadvani, Imnaišvili, Bitadze, Jelača, Jahaia, Šušiašvili 2, Elez 2, Magrakvelidze, Baraldi, Vapenski 1, Šubladze (1 obrana). IZBORNIK: Dejan Stanojević.

HRVATSKA: Bijač (17 obrana), Macan, Fatović 3 (1), Lončar 3, Joković 1, Bukić 4 (1), Vukičević 1, Bušlje, Miloš, Vrlić 1, Burić, Garcia 1, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Gruzija -, Hrvatska 2-2.

------------------------------------------------------------------------------------------

Sutra je na rasporedu prva meč-lopta za Tokio! Hrvatska će od 18.00 sati protiv Crne Gore, u polufinalu predolimpijskog turnira u Rotterdamu, tražiti prvu od još maksimalno dvije prilike za dohvatiti olimpijsku vizu. Postoji naime i ona druga, postoji nedjeljna utakmica za treće mjesto kao dodatna prilika za one koji izgube polufinala. Makar, nećemo sada o takvoj opciji.

Barakude nisu Gruzijcima ponudili ni milimetar prostora za mogućnost iznenađenja. Prema, moramo dometnuti da nam igra u prvoj četvrtini, neovisno što smo taj dio dobili (3:2) nije baš bila za pohvalu. Zonska je obrana pokazala u tom dijelu neke iste manjkavosti kao iz sraza s Rusima, primarno nedovoljno dobro pokrivanje prostora.

Niti vratar Bijač se ne može pohvaliti s prvih 8 minuta utakmice. Drugi pogodak Gruzijaca bio je postignut upravo u onaj kut koji vratar pokriva. U napadu nam pak nije bilo ni trunke brzine, malo su naši igrači 'upali u blato' kolokvijalnim vaterpolskim rječnikom rečeno, a koje sasvim sigurno pogoduje momčadima koje su tehnički inferiornije, a to je nedvojbeno Gruzija. Igrač više nam je bio vrlo loš, 0-3.

Na prvom odmoru nakon prve četvrtine, izbornik Tucak je inzistirao na brzini igre, bržem protoku lopte i to je odmah dalo ploda. Sa četiri uzastopna pogotka, sva četiri iz pozicijske igre, dakle u igri 6 na 6, ali s kontrama, uplivavanjem, širenjem suparnikove obrane. U takvoj igri ni mnoge puno bolje momčadi od Gruzije se ne bi znale i mogle oduprijeti. Bukić, pa Vukičević na asist Fatovića, zatim Lončar na dodavanje Vukičevića i onda i Fatović. U nepune prve četiri minute druge četvrtine, "podignuta" je prednost Hrvatske s 3:2 na 7:2 i tu je pobjednik riješen. Puno brža igra, pa onda uz sve i razbranjeni Bijač kao posljedicu su imali visoku prednost Barakuda 9:3. Uz sve, "izbačen" je i prvi gruzijski branič, Marko Jelača koji je prikupio u 22. minuti i treću osobnu pogrešku.

A sad... zaboravimo i Gruziju i utakmice u skupini. Zaboravimo potapanje Nizozemaca i Nijemaca, posrtanje od Rusa ili lošiji ulaz protiv Francuza. Slijedi daleko dosad najteži suparnik, pridodali bi i najteži uopće suparnik Hrvatske u Rotterdamu. Ozbiljna momčad koja je spoj mladosti i talenta, ali i silnog iskustva i virtuoznosti koju predvode Ivović i Brguljan prije svih. Momčad koja nam je "zapaprlila" prije godinu dana u utakmici za treće mjesto na EP u Budimpešti.

Linker
26. travanj 2024 11:52