BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
POLOŽEN PRVI PRAVI ISPIT

Barakude pokazale tko je ‘glavni‘! Neugodni Francuzi imali vodstvo, ali moćna Hrvatska je sve okrenula

Hrvatska je s visokih 13:7 pobijedila Francusku u Spaladium Areni u Splitu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 21:38

HRVATSKA - FRANCUSKA 13:7

HRVATSKA: Bijač, Bašić, Burić, Bukić, Harkov, Vrlić, Fatović, Krapić, Lazić, Kržić, Žuvela, Marinić Kragić, Popadić, Biljaka, Zović

FRANCUSKA: Fontani, Khasz, De Nardi, Marzouki, Crousillat, T. Vernuox, Saudadir, Dubois, Bouet, Marion-Vernoux, Bjorch, Caumette, Vanpeperstraete, Canone, Guerin


Izvještaj piše: Dean Bauer

Skuhani su galski pijetlovi u uzavrelom splitskom loncu Spaladium Arene i novim rekordom posjećenosti - 8.000 navijača! Split je obojen u vaterpolo i nosi Barakude. Zasad do dvije pobjede. Dva od dva! Primićemo se još bliže traženom, ciljanom prvom mjestu u skupini. U petak nam je kontra Grka dostatan i remi, ali pustimo petak, vratimo se u srijedu...

Izbornik Tucak je u drugoj utakmici na splitskom turniru posegnuo za manjom izmjenom, odnosno u usporedbi s prvim susretom, malteškom relaksacijom, sada je na tribini i dalje zadržao ljevaka Ivana Domagoja Zovića, a njemu "pridodao" i Filipa Kržića. U postavi, među 13 je uvršten Matias Biljaka.

Ovime je dobio braniča više, ojačavanje obrane, ali i igrača koji može u napadu uplivavati na dva metra. S druge je strane, francuski izbornik Bruzzo (to je onaj čovjek koji u biti sluša instrukcije Vjekoslava Kobešćaka) u odnosu na postavu s kojom je osvojio bod dva dana ranije protiv Grka, izostavio Caumettea, te u sastav za utakmicu uvrstio vanjskog igrača, Charlesa Canonnea. No, pripremili su se i Splićani za utakmicu. Grotlo Spaladiuma dočekalo je Francuze. Gotovo do samog vrha jer do maksimalne brojke od 9.000 dijelilo je tek pokoja stotina, do najviše tisuću mjesta.

Zanimljiv početak. Dva nerealizirana naša napada s igračem više (to je loše), ali u samo 90-ak početnih sekundi utakmice, Mehdi Marzouki, jedna od najboljih igrača suparnika i najbitnijih karika u francuskom lancu, zaradio je dvije osobne (to je jako dobro). Bukić je doveo Hrvatsku u vodstvo, da bi prezimenjaci Vernoux (nisu u srodstvu) preokrenuli. Prvo Thomas na centarskoj poziciji demonstrira snagu i moć, plus okretnost i spretnost, da bi i Romain Marion Vernoux pogodio izvana.

Uz malo neodlučnosti u napadu, ono što je posebno "šepalo" u igri hrvatske vrste je igrač više. Situacije u kojima je izgledalo kao da je Francuza previše, a ne jedan manje. U prvih osam minuta, 0-4. Jerko Marinić Kragić je pogodio "izvana" za izjednačenje, ali onda slijede nova dva francuska gola. Oba djelo iskusnog ljevaka Uga Crouusillata. Jedan s desnog vanjskog, drugi iz peterca početkom druge dionice. Za opasnih 4:2 u korist Francuske. Smanjio je nakon dugačke akcije Fatović na 4:3, ali problemi se nastavljaju. Napadački prvenstveno.

Doimalo se kao da je bilo straha od promašaja u šutu, igre "na sigurno", s dugačkim napadima, ali ne baš i odveć opasnim. Najčešće se tražio naš centar, bilo Krapić ili Vrlić ne bi li ishodili isključenje za igrača više. Koji nam ni u kojem slučaju nije prednost što govore i brojke u prvom poluvremenu u om dijelu, 1-6. Čovjek koji nas je "držao" u tom razdoblju, koji nije dopuštao ga galski pijetao rano zakukuriče u Spaladiumu, bio je Marko Bijač. Sredinom drug četvrtine, pri vodstvu Francuske 4:3, Bijač je u napadu koji je trajao u biti tri napada "skinuo" tri šuta, od toga dva u roku od nekoliko sekundi. Perfektno za Bijačevo samopouzdanje, deprimirajuće za goste. U napadu međutim Barakude su odveć težile kompliciranim rješenjima, preočitim i velikim oslanjanjem ili isključivim gotovo težištem na igru centara. Ima logike koristiti takvu prednost kada imate sidraša klase Vrlić i Krapić, ali ako imate i šutere poput Marinića Kragića, Harkova, Fatovića, Bukića... pa bila bi grehota to ne koristiti. Jedan iz plejade šutera je Bašić i to je pokazao projektilom u posljednjoj minuti druge dionice za 4:4.

Treća četvrtina je donijela konačno ono što smo zazivali s novinarske tribine. Šut! I onda je krenulo. Hrvatska kaćuša Harkov, pa Žuvela svestrani dragulj s hrvatskog juga, ali i šibensko šilo, Andrija Bašić, zatim opet Marko Žuvela i konačno za ovu dionicu, "splitska neman" Jerko Marinić Kragić. Na koncu ove četvrtine na semaforu je pisalo - 9:5! U obrani je pak Marko Bijač spustio žaluzine, u Dalmaciji bi se reklo šalaporke i - Adieu et au revoir France!!


PRIJENOS UŽIVO:

4. četvrtina:

8 - Kraj! Hrvatska je sa 13:7 pobijedila Francusku!

8 - Bijač je obranio, lopta se odbila iza njega, a VAR provjera dodijelila Francuzima gol.

7 - Minuta odmora Hrvatske.

5 - Hrvatska se ekspresno vraća na plus 7. Zabija Burić!

5- Francuzi smanjuju na minus 6.

4 - Još jedna fantastična obrana Marka Bijača.

3 - Hrvatska je na plus 7. Bukić zabija za veliko vodstvo.

3 - Ivica Tucak zove minutu odmora.

2 - Harkov zabija za plus 6!

1 - GOOOL! Hrvatska je na plus 5, zabija Bukić.

1 - Počela je 4. četvrtina!

3. četvrtina:

8 - Marinić Kragiiiić! Hrvatska je na velikih plus 4!

7 - Hrvatska je na plus 3! Zabio je Žuvela.

6 - Andrija Bašić zabija svoj drugi gol i vraća Hrvatsku na plus 2!

6 - Prošla je sada jedna lopta u gol sjajnog Bijača. Francuska je na minus 1.

5 - Sedma obrana Marka Bijača!

4 - Žuvela zabija i odvodi Hrvatsku na +2!

3 - Peterac za Francusku. Bijač brani Marzoukiju!

3 - Hrvatska vodi! Harkov vraća Barakude u vodstvo po prvi puta nakon 1. četvrtine.

1 - Francuskoj je isključen igrač.

1- Počela je 3. četvrtina!

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

2. četvrtina:

8 - Hrvatska je izjednačila! Andrija Bašić zabija za 4:4.

5 - Bijač nas je sada s dvije obrane ostavio u igri.

4 - Francuzi su pozvali minutu odmora.

4 - Obostrano isključenje. Isključeni su Fatović i Vernuox.

3 - Vodi se velika bitka u bazenu. Francuzi su za sada efikasniji i imaju minimalnu prednost.

2 - Fatović zabija za 4:3!

2 - Francuska odlazi na +2.

1 - Počela je 2. četvrtina!

1. četvrtina:

8 - Francuzi opet vode.

7 - Marinić Kragić nas vraća u egal!

6 - Francuska vodi 2:1.

4 - Francuska je izjednačila.

4 - Bukiiić! Hrvatska vodi 1:0!

1 - Počeo je spektakl u Splitu!

Linker
02. svibanj 2024 00:53