Ante Vukičević

 MATIJA DJANJESIC Cropix
INTERVJU: ANTE VUKIČEVIĆ

‘Čovjek iznutra‘ otkrio detalje o protivniku Hrvatske na Euru: ‘Pojavilo se nekoliko talenata‘

Svjetski prvak s Barakudama pred skorašnje Europsko prvenstvo u Dubrovniku i Zagrebu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. prosinac 2023. 16:27

Hrvatski vaterpolski savez nastavlja s običajem začetim 2007. godine, nakon osvajanja prvog svjetskog zlata, odnosno organizaciji Noći hrvatskog vaterpola. Prilika za manje druženje, retrospektivu godine na izmaku, podjelu nagrada i priznanja. Za vaterpoliste, one naše najbolje koji nose kapicu s crveno-bijelim kvadratićima, rijedak trenutak opuštanja.

‘Skupina smrti‘ u LP

Jedan od 19-orice Barakuda koliko ih je trenutačno u Zagrebu na pripremama je i - Grički top! Nadimak koji smo nadjenuli Anti Vukičeviću još tamo 2017. kada je u Budimpešti iskovano drugo svjetsko zlato. Početak razgovora nije imao veze s reprezentacijom, ali nije da je tema bila daleko od aktualne. U Barceloni je u petak održan ždrijeb drugog dijela nadmetanja u Ligi prvaka. Vukičevićev Marseille - tamo je upravo od spomenutog ljeta 2017. - izvukao je društvo s našim Jadranom iz Splita i još dva “teškaša”, prvakom Europe Pro Reccom trenera Sandra Sukna i doprvakom Europe, Novim Beogradom.

- Zvuči jako, ali ja bih rekao da je ova skupina možda i najpovoljnija, i za nas i za Jadran - počeo je s komentarom ždrijeba iz francuskog kuta Ante, uz obrazloženje:

- Mislim tako jer smo mi, Marseille i Jadran momčadi iz drugog kruga favorita. Marseille je recimo morao dobiti nekog iz trokuta Pro Recco, Novi Beograd i Ferencvaros. Možda se varam, ali Novi Beograd nam više odgovara, nego Ferencvaros. Velim, vidjet ćemo kakva će biti forma u proljeće kad se nastavi Liga prvaka, možda će Novi Beograd osvojiti i naslov, nitko ne zna sad, ali čini mi se lakše. Pro Recco... To skoro pa ni ne računam jer su prejaki. Mislim, igrat ćemo mi naravno najbolje što možemo, ali po pokazanoj igri dosad, momčadi koju imaju, oni su izraziti favoriti za osvojiti skupinu. Ma, i cijelo natjecanje. Za njih pobijediti treba se više stvari posložiti. Mislim da je skupina zanimljiva za nas i Jadran jer i jedni i drugi ćemo tražiti pobjede u međusobnim susretima, onda eventualno protiv Novog Beograda.

Bit ćemo pametniji u ožujku, to sigurno.

- Da, ali meni je još bolje što ću malo više ipak doma biti. Mislim, doći ćemo u Split, u Hrvatsku. Uvijek je lijepo igrati doma.

Posvetimo se reprezentaciji. Iza vas je punih tjedan dana priprema, onih "punom snagom" od prošlog ponedjeljka. Posebnost ovih priprema je jasno kratkoća, koja možda igračima i nije tako mrsko pala jer ste naime preskočili onaj bazični dio. Za njega nema ni vremena, pa ni potrebe, usred ste sezone.

- Je, nema te fizikalije koja je uobičajena na početku priprema, recimo početkom ljeta. To je dobra stvar, a taj je dio najdosadniji, ha-ha. Ovaj prvi tjedan je prošao dobro, puno s loptom, radimo dosta na taktičkim detaljima. Pogotovo na tranziciji, ali i obratno, na obrani, što većem presingu, pa povratku u zonsku obranu. To je rezervirano za večernje treninge, kroz prijepodne su situacijski treninzi tipa igrač više i manje. Sve prolazi dobro, Lonac (Luka Lončar) se dobro integrirao, kao da nikada nije ni otišao. Donio je određenu kvalitetu, drago mi je da smo skupa. Baš kao i Lolo (Loren Fatović). Drago mi je da smo baš i nas dvojica opet skupa jer smo nas dvojica praktički svaki “preskočili” po jedno ljeto zajedničkog igranja.

Značajan povratak Bodegasa

Podsjetimo, Vukičevića nije bilo na EP u Splitu 2022. zbog problema sa zdravljem, baš kao ni Fatovića na SP ove godine u Fukuoki zbog loma šake. Kada se "zalomi" natjecanje ovako, usred klupske sezone, jasno da su momčadi vjerojatno umornije, ali ima li kako kod nas, tako i u drugim reprezentacijama malo više uigranosti, automatizma?

- To imaju baš one reprezentacije koje imaju puno igrača koji su iz istog kluba. Tu smo baš mislim mi u prednosti jer imamo puno igrača iz Juga i Jadrana. Mislim, poznajemo se i mi koji igramo u inozemstvu, ali mislim da je ipak malo plus. Dalje, svi smo u dobroj fizičkoj spremi, tako da ni to neće biti problem. Dakle, praktički smo iz klubova donijeli igračku formu koju sada samo treba održavati, ne treba ništa eksperimentirati.

Što se tiče naše skupine u Gružu i uz Savu, nećemo sada i puno o Španjolskoj ili Crnoj Gori koji su ionako poprilično poznati onima koji prate vaterpolo. Radije bismo o Francuskoj. Nije niti ona baš tolika nepoznanica, igrale su Barakude s njima i u Spaladium Areni na EP 2022, no ipak nisu baš ni toliko poznati, kad već imamo čovjeka koji je "duboko unutra", u francuskom vaterpolu, možda ipak koje slovo više o Francuskoj.

- Jako su se dignuli posljednje dvije godine, pogotovo otkako je u stožer došao Vjeko Kobešćak za pomoćnog trenera. Mislim da su dosta organiziraniji i posloženiji. Jednako tako, ne samo Marseille, nego i drugi klubovi su podignuli kvalitetu cijele lige i ugled u svijetu vaterpola. Od suparnika do sudaca. Pojavilo se nekoliko njihovih talenata, pogotovo Thomas Vernoux, uz neke iskusnije poput Mehdija Marzoukija, Uga Crousillata. Sad se vratio još i centar Michael Bodegas koji je veliko ime u svijetu vaterpola. Francuska je postala jako zanimljiva i opasna reprezentacija. Njih će se u svakoj utakmici nešto pitati. Protiv Španjolske bi mnogi rekli onako iz prve, nemaju šanse, ali prisjetimo se četvrtfinala SP u Fukuoki gdje su bili na dvije minute od prolaska u polufinale - naglašava Vukičević.

Krapić i Noisy-le-Sec bez šanse

U konačnici, ta Francuska je u Splitu na EP 2022. pobijedila Srbiju u osmini finala.

- Upravo to i velim, sada su s Bodegasom još opasniji. Moramo izuzetno ozbiljno ući u tu utakmicu, bez opuštanja.

Za kraj, ako smo počeli malo s klubovima, tako ćemo završiti, koristimo priliku da je Ivan Krapić pokraj vas, suigrač u reprezentaciji, ali suparnik u Francuskoj. Igra u Noisy-le-Secu, pa... Imaju li šanse pokraj vas iz Marseillea?

- A, ne. Nema šanse! Šalim se jasno. Dobri su dečki, baš su simpatični, ha-ha. Ne, igraju dobro, takva su momčad, igrači i treneri, ali mi jednostavno po igračima, snazi i organizacijski kao klub smo za klasu iznad svih ostalih u Francuskoj. Vrlo teško nas mogu dobiti. Može se sve dogoditi u jednoj utakmici. Jednom smo, nedavno ih dobili, tek petercima, ali igrali smo bez trojice igrača, ušli malo opuštenije. Dva tjedna kasnije smo igrali Francuski kup, pa je u prvoj četvrtini bilo 8:0 - zaključio je Vukičević.

Linker
02. svibanj 2024 17:45