Loren Fatović
 BOZO RADIC/CROPIX
BRILJANTNI DUBROVČANIN

‘Čovjek nas je ponizio tim potezom, to je podrugljivo! Mi smo šamar vratili na sportski način!‘

Dečko koji je obilježio sezonu, igrao fantastično te je sigurno u krugu 10 najboljih na svijetu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. srpanj 2020. 20:42

Znadete li što je poveznica prezimenima Paškvalin, Bebić, Sukno, Paškvalin, Kržić, Kreković...? Riječ je o hrvatskim vaterpolskim dinastijama, očevima i sinovima koji blistaju u ovom sportovima. Točnije, nekad su to činili očevi, sada sinovi. Postoji još jedno prezime koje nismo spomenuli - Fatović! Kada se svojedobno, a nema baš tomu niti tako davno, pojavio Loren Fatović spominjalo se to “to je mali od Elvisa”. Nije prošlo puno kalendarskih ljeta, a sada se za Elvisa Fatovića govori “znaš, to ti je otac od Lorena”. I ne, nije nikakvo pretjerivanje.

Elvis Fatović, fantastični igrač, sada jednako uspješan trener kako ranije s Jugom, tako sada kao najtrofejniji australski izbornik u povijesti, pod kapicom matičnog Juga je osvojio kao igrač 19 trofeja plus još 2 s Mladosti. Sin mu Loren još nema navršene 24 godine i već s Jugom ima 15 trofeja! Povrh svega i naslov svjetskog prvaka s reprezentacijom. U biti, reprezentativna mu je riznica neusporedivo bogatija od oca koji ima “tek” (bez uvrede tati Elvisu) samo dva srebra (EP Kranj 2003. i MI Bari 1997.). Loren Fatović je ove sezone, po skromnom sudu ovog novinara bio najbolji vaterpolist ne samo Juga AO, već cijele sezone u Hrvatskoj.

- Kada smo kod sezone baš, bila je dosta čudna. Ništa nije bilo normalno - u startu će Loren.

- Bio je i prekid, pa očekivanja hoće li biti igre, puno pitanja i tko će se prije naviknuti na novonastalo stanje da se to manje negativno odrazi u vodi. Mislim da smo mi u Jugu zadnjom pobjedom u prvenstvu Hrvatske ipak malo ublažili ona dva poraza koje smo pretrpjeli u finalu Kupa i Regionalne lige od Mladosti. Iako sam ja i dalje mišljenja da smo mi imali kvalitete i to osvojiti, ali Mladost se pokazala svakako vrhunskom momčadi. Nije sve ovisilo o nama. U zadnjih pet sezona ovo je bila prva u kojoj su šanse bile 50-50.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Svi u Dubrovniku, i nakon slavlja u državnom prvenstvu su nerijetko spominjali taj vaš poraz u finalu RVL, samo tri dana uoči početka domaće finalne serije. Je li se tada pojavio strah od neuspjeha, podbačaja, jeste li zapravo 'spašavali' sezonu?

Slađi je ovakav kraj

- Sigurno! Baš smo spašavali sezonu. Mladost nas u prethodna dva finala, Kupa i Regionalne lige, nije “razbila” kao mi njih u onoj zadnjoj utakmici PH, ali bez ikakvog ustručavanja možemo reći da su nas oba puta glatko dobili. I jest, bilo je straha, nervoze nakon tog poraza u Regionalnoj ligi. Pogotovo što se igralo u Gružu u kojem dotad cijelu sezonu nismo izgubili niti jednu utakmicu. Mladost je pokazala da je vrhunska momčad, s vrhunskim pojedincima u nikad izjednačenijoj sezoni u zadnjih 5-6 godina.

Što ste si vi igrači međusobno rekli uoči finalne serije za naslov prvaka Hrvatske? Je li bilo razgovora?

- Imali smo sastanak, ne samo mi igrači. Pričali smo, dobra smo ekipa i zato mi je i bilo krivo jer je ispalo da smo se “raspali” u ona dva finala. To nas je sve poljuljalo, otvoreno smo razgovarali, uvidjeli pogreške i očito je uspjelo. Dobili smo na kraju seriju 3-0, što isto mislim da ni Mladost nije očekivala. Mi se možda jesmo nadali, ali nakon onih poraza nitko se nije mogao nadati da će biti baš 3-0.

Na jedno pitanje nismo dobili odgovor već skoro tjedan dana skoro, a tražimo ga, što se to dogodilo u trećoj finalnoj utakmici Jug AO - Mladost? Kako je moguće voditi 14:0, dobiti 19:3, odnosno da suparnik koji vam je ravan bude tako visoko poražen?

- Nije to ni približna razlika u kvaliteti. To je bio naš stvarno savršen dan, a Mladosti onaj kada te baš ništa ne ide. Izgledalo je stvarno ružno što se njih tiče. Nije im lako na ovaj način završiti sezonu, ali time je nama slađe. Mladost je pokazala da je vrhunska momčad, iako mišljenja sam i da se nama pojavila “glad” za trofejima jer nismo imali niti jedan dotad ove sezone. I još nešto. Mislim da je trener Mladosti Bajić s onim time-outima što ih je zvao... to mu nikako nije trebalo. To je nas iziritiralo.

Malo pojašnjenje, koji time-outi ili minute odmora?

- Ono kad su nas dvaput dobili u finalu Kupa i Regionalne, on je u oba navrata u zadnjoj četvrtini zvao time-out. Iskreno, to mu zamjeram! Mi smo vratili na sportski način, njima sigurno dali jedan veliki šamar. To nas je dignulo. To mislim, pogotovo tom treneru, nije trebalo. Mislim da je bila čak i zadnja minuta ili sam kraj, gotova utakmica, već su dobili, a on zove minutu odmora. To se ne radi. Nije korektno. Pričali smo o tome i mi igrači. Mi smo pet prijašnjih godina dobivali sve u finalima, imali smo i načina izrugivati se jer smo stvarno bili dominantni, ali nismo to radili. Bili smo fer. Mislim da se trener Mladosti malo previše uzvisio nakon te dvije pobjede i s tim time-outima je... Stvarno nas je iziritiralo.

To je bilo podrugljivo

Shvaćamo da jest i po tome kako sada još uvijek o tomu pričate.

- Ponavljam, zadnjih pet godina mi, ni igrači niti naš trener nismo nikada napravili nešto slično. Takve stvari nisu potrebne. Mislim, mi smo sportski rivali, suparnici, ali i vrhunski prijatelji. U reprezentaciji i suigrači. Naravno, kada se uđe u vodu, sve se zaboravlja. Normalno da će u igri i “zaiskriti”, netko će nekoga udariti. Male provokacije, slavlje, malo sportskog inata... za to sam uvijek, ali nakon utakmice se zaboravlja.

image
Slavlje Juga i dodjela medalja te pehara
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Drugim riječima, što se u bazenu dogodi, tamo i ostaje.

- Da, ali oni time-outi su bili na neku stranu podrugljivi prema nama, prema igračima. Kao da nas taj trener ne cijeni. Eto, tako sam se iskreno osjećao.

Kada raspravljamo o stresu, možda se varamo, ali Loren Fatović se doima čvrst poput mramora, cijepljen na stres.

- Pokušavam ja to biti, ali ne bih baš rekao da ga nema. U redu, ovu sam sezonu stvarno možda odigrao u kontinuitetu možda najbolje u karijeri. Što se tiče Juga. U reprezentaciji sam... Bio sam nezadovoljan svojom igrom u siječnju na EP-u u Budimpešti. Pokušao sam se nakon EP-a maksimalno dignuti i zato znam da sam reprezentaciji ostao dužnik i nadam se da ću to uspjeti uskoro vratiti - na koncu će Loren Fatović.

Dečko koji je obilježio sezonu, igrao fantastično, te je po nama sigurno u krugu 10 najboljih na svijetu. Jedva čekamo iste ovakve igre i za najdražu momčad, za Barakude!

‘Nadam se da ćemo izvući korist, ali nema jamstva‘

Hoćemo li, cijeli hrvatski vaterpolo, iskoristiti neku korist iz ove sezone, čisto iz činjenice da se praktički vaterpolo igrao jedino u... Hrvatskoj?

- Možemo reći da jest, ali opet živimo u velikoj neizvjesnosti i dalje. Virus je još uvijek tu, oko nas. Da znam da će se sve dogodine odigrati, onda bi rekao da ćemo izvući korist, ali budući da nitko nema pojma što će se igrati, ni kada, ni kako... puno je tu upitnika. Nadam se da ćemo izvući korist, ali nema jamstva - kaže Loren.

‘U zadnjih pet godina izgubili smo samo jednu od 16 utakmica finala PH‘

Takva uvjerljiva serija i pobjeda 3-0 u finalu dokaz je više da je Jug jako, jako teško savladiv u nizu od 3-5 utakmica. U jednoj samo rastu akcije vaših suparnika...

- Da, tada je i veći pritisak, ima i vremena za popravak. Nas je teško dobiti u seriji i ako se ne varam, u zadnjih pet godina mislim da imamo samo jedan poraz u finalnoj seriji za prvaka. Primorje smo dobili 3-0, zadnjih godina igramo s Mladosti i oni su nas samo jedne godine dobili u Zagrebu. Sve drugo smo dobili 3-0. To je činjenica, ali opet se vraćam danima nakon onih naših poraza. Nije nam bilo lako jer smo se i prvi put našli u takvoj situaciji.

Linker
19. travanj 2024 02:51