Luka Bukić

 DAMIR KRAJAC Cropix
SENZACIJA U ZAGREBU

Div sa Save se probudio: Velikan vratio čak deset svojih igrača i iduće sezone napada sve trofeje

Najuspješniji hrvatski vaterpolski klub je odradio nevjerojatan prijelazni rok
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. lipanj 2024. 19:06

Zagreb je grad koji ne trpi prosječnost. Zagreb nije grad u kojem je sve i baš uvijek vrhunsko, ali to ne znači da se ne stremi najvišem. Karakteristika manje-više svakog velikog grada, metropole. Netko će reći karma, netko otegotna okolnost, ali u sportu je takav pristup načelno izrazito poticajan, motivirajući. Zagreb je grad koji se ne ushićuje ako je netko treći ili peti. U takvom gradu, odnosno takvom okružju i mentalitetu, biti u nečemu četvrti ili sedmi znači biti zapravo... nezamjetan.
Kad govorimo o vaterpolu, zagrebačka je Mladost u zadnje tri godine bila jednom treća, a onda zadnje dvije godine četvrta! U Hrvatskoj! Takav plasman u sportskom Zagrebu se ne spominje. Svjesni smo da će nekomu možda ovo zazvučati nadmeno, elitistički, ali ne... To je realnost i zapravo sportski puls metropole kakva je Zagreb.

Povratak korijenima

Posljednje tri godine nisu nudile borbu za trofeje na bazenu Mladosti uz Savu. Dečki su stjecali znanja i iskustvo, ali sedmerostruki prvak Europe traži puno više. Hrvatski vaterpolo je posljednje dvije godine postigao grandiozne uspjehe, punio bazene diljem Lijepe naše, nizali su se europski i svjetski uspjesi, ispisane su zlatne stranice hrvatskog vaterpola, pa i tu na bazenu Mladosti uz Savu... ali to nisu pratili rezultati Mladosti.

image

Ivan Marcelić

JAKOV PRKIC Cropix

Ipak, u ljeto 2024. je ponovo sazrio trenutak za značajnu promjenu, povratak korijenima i šampionskom klubu za kakav je Mladost genetski predodređena. Nekoliko je razloga tomu, a svakako najvažniji klupska i još važnije konsolidacija gradskih financija. Skratimo - uz Savu se budi “Mega Mladost”, klub kakvog se sjećamo, kakav želimo i trebamo!
Mladost je naime za sljedeću sezonu dogovorila fantastična pojačanja.

Iz splitskog Jadrana, aktualnog prvaka države, dolaze, pardon, vraćaju se u Zagreb, redom europski i svjetski prvaci... silno motiviran vratar Ivan Marcelić, jedan od najboljih svjetskih centara Josip Vrlić, reprezentativci Luka Bukić, ljevak Konstantin Harkov i branič Matias Biljaka. Iz Gruža se pak vraća još jedan zagrebački dečko, reprezentativac Franko Lazić koji je dogovoren posljednji, u trenutku stvaranja ovog teksta. Desno će osim Harkova biti još i svjetski prvak Ante Vukičević koji je napustio Marseille, te europski zlatnik Andrija Bašić koji završava sezonu u Waspo 98 Hannoveru. Iz Italije, točnije Triestea, već je došao olimpijski pobjednik branič Ivan Buljubašić, ali za njim iz istog kluba i Mislav Vrlić. Priliku će dobiti i mladi i nadareni vratar koji već igra u Mladosti, Eugen Sunara.

image

Ante Vukičević

DAMIR KRAJAC Cropix

To je momčad koja će se sljedeće sezone boriti ne za trofej, već za više njih! Nadamo se i europski.

- Pojavom pandemije, te rezanjem financijskih stavki za sport u gradu, nakon osvajanja naslova prvaka Hrvatske uprava kluba je bila primorana značajno rezati proračun, te se to naravno osjetilo i na rezultatima - pojašnjava Milorad Damjanić, predsjednik Stručnog savjeta Mladosti i jedan od igrača prvaka Europe 1989. i 1990.

- Protekle tri godine su bile iznimno zahtjevne jer se pokušalo zadržati Mladost pri vrhu hrvatskog vaterpola, ali su se paralelno i vraćali dugovi nastali zbog umanjenih prihoda u doba pandemije, zatim potresa i ostalih nedaća. Ovdje se želim zahvaliti svim igračima koji su strpljivo čekali naplatu svojih dugovanja, ali i igračima koji su u ove tri godine dali najbolje od sebe za naš klub. Veseli nas povratak naših trofejnih igrača, ali isto tako i orijentacija kluba je vratiti upravo naše zagrebačke dečke. Ono što je uvijek krasilo Mladost je jak stručni stožer, te ovom prigodom našem treneru Damiru Vinceku i njegovim suradnicima želim puno sreće u nadolazećoj sezoni.

Dakle, Mladost vraća svoje dečke doma, a to može biti samo pohvalno. Osobito jer zamjećujemo i neke druge “vjetrove” u Zagrebu po pitanju ulaganja, skrbi za sport. Prošle nedjelje, na Hipodromu je dogradonačelnik Luka Korlaet, inače prilično aktivan u skrbi za zagrebački sport, javno rekao:

- Sada kada smo uspjeli konsolidirati gradske financije, mogu izjaviti da će Grad Zagreb još više ulagati u sport, poticati ga, razvijati...

Nekoliko dana ranije, pred TV kamerama je gradonačelnik Tomislav Tomašević bio još jasniji najavivši da će u rebalansu gradskog proračuna gotovo četiri puta biti uvećan iznos izdvajanja za potporu vrhunskom sportu. Odnosno, u brojkama s oko 1.3 milijuna eura koliko je bio 2023., na 4 milijuna eura u ovoj 2024. Pokrenut je stoga javni poziv za financiranje vrhunskog sporta, a vaterpolo je tu zastupljen s muškim i ženskim klubom Mladost.

image

Konstantin Harkov

DAMIR KRAJAC Cropix

Gradska vlast u Zagrebu je prepoznala vrijednost i značaj sporta. Jest važan školski i rekreativan sport, ali ako nema vrhunskog, ako klinci nemaju priliku vidjeti sportske veličine u najvećim nadmetanjima, neće nitko dobiti ni malo poticaja za bavljenjem sportom. Da ne navodimo i onu dobro znanu: “kad zagrebački sport zakašlje, hrvatski je sport na odjelu intenzivne njege”.
- Mladost je nakon sjajnih sezona 2019., 2020. i 2021. kada smo osvojili pet trofeja, nakon tri godine zatišja, ponovo spremna za borbu s iznimno jakim Jadranom i Jugom, ali i najboljim europskim momčadima. Velika zahvala ide Vladi RH i premijeru Plenkoviću za povećanje izdvajanja za ukupan sport u Hrvatskoj, te posebno za pomoć u funkcioniranju klubova, koji su temelj cjelokupnog hrvatskog sport - ističe dr. Mladen Miškulin, predsjednik Mladosti i još jedan od nositelja igre ovog kluba s kraja ‘80-tih godina prošlog stoljeća.

- Ipak, ovdje kad govorimo o Mladosti i najboljim zagrebačkim klubovima, prilika je pohvaliti i sjajan potez Grada Zagreba i gradonačelnika Tomaševića za značajno povećanje sredstava predviđenih za klubove gradskog značaja, što realno i jest u temeljima stvaranja ponovo jake Mladosti. Također, napravljen je iskorak i u segmentu proračuna Sportskog saveza Grada Zagreba, što je jednako važno za razvoj ukupnog zagrebačkog sporta. Za pohvalu je angažman i suradnja glavne tajnice Suzane Šop i čelnih ljudi grada.

image

Mladen Miškulin

MATIJA DJANJESIC Cropix

Mladost vraća svoje dečke

Inače, sama ideja uzdizanja Mladosti iznjedrena je prije gotovo pola godine.

- U fantastičnom ambijentu krcatog plivališta Mladosti na Savi, u završnici EP, tu u Zagrebu sredinom siječnja, rodila se ideja povratka najboljih zagrebačkih vaterpolista u naš najuspješniji sportski kolektiv, HAVK Mladost. Gradonačelnik je ispunio svoje obećanje o povećanju sredstava, a na nama u klubu je bilo odraditi svoj dio dogovora i vratiti zagrebačke reprezentativce u naš klub i grad. Sport jeste jedna od najvažnijih društvenih djelatnosti kako je definiran i Ustavom RH, a u ovo novije doba ima veću važnost nego ikada ranije. I jako je važno da to i politika prepozna. Sport bi uistinu trebao biti, a najčešće i jest iznadstranačko pitanje - naglasio je predsjednik Miškulin.

Mladost se od 2021. i one bučne proslave prvaka države praktički nasred Straduna, u značajnijoj mjeri financijski stabilizirala, te sada uz Savu pojačanja NE DOVODE već Mladost VRAĆA svoje dečke!

Najveći dio ovih igrača su Zagrepčani, mladostaši i poniknuli u tom klubu. Redom - Marcelić, Bukić, Vukičević, Lazić, pa i Biljaka koji je kao dijete praktički došao iz Beča u Zagreb zbog - vaterpola! Konstantin Harkov je igračku afirmaciju i reprezentativni poziv Barakuda zavrijedio upravo igrajući u Mladosti, još od 2018. godine. Ivan Buljubašić je Makaranin, ali kao vrlo mlad igrač je došao u Zagreb, ovdje je postao reprezentativac, europski prvak, olimpijski pobjednik. Braća Mislav i Josip Vrlić su Riječani, ali su već igrali i osvajali trofeje za Mladost, Andrija Bašić je Šibenčanin koji je uz Savu proveo lijepi niz godina, te jedino za njih trojicu ne možemo reći da su u potpunosti proizvod mladostaške škole.

U cijeloj priči o “Mega Mladosti” ipak ne valja zanemariti činjenicu da su u klubu odlučili svakako u priču velike i jake momčadi ugraditi i aktualne juniore poput braće Bušić, Fajkovića, Bučevića... posebno jer su mlađi uzrasti pokazali priličan napredak zadnje 2-3 godine.

Sve u svemu, div sa Save se probudio, domaća se “škvadra” sa ZG asfalta okupila. Zaboravite prosječnost. Na Savi toga više nema.

Linker
07. lipanj 2024 23:03