Navijači s utakmice Hrvatske i Srbije
 ATTILA KISBENEDEK Afp
ŠEST FAVORITA ZA ZLATO

Donedavno su tu gospodarili Hrvatska i Srbija, a sada nas čeka najizjednačeniji turnir u povijesti

Svaka, ali doslovno svaka od ovih šest momčadi ako osvoji zlato, neće biti neočekivano!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. srpanj 2021. 16:15

Što na ovim Igrama može prikazati uz nogomet najstariji olimpijski loptački ekipni sport (od 1900.), vaterpolo? Sport nekima smiješan, nama uspješan i da, zbog toga nismo smiješni. Nimalo.

Bez pretjerivanja

Sport mnogima manje razumljiv, ali se svi slažu, jedan od fizički najnapornijih. Kineziolozi će za ovaj sport reći da u sebi sadrži elemente gimnastike, hrvanja i, dakako, plivanja. Ostavimo se definicija i predodžbi o nekom sportu. Znali smo mnogim turnirima u ovom sportu tepati “najizjednačeniji dosad”, a da smo i sami znali kako malčice pretjerujemo. Ovog puta ne pretjerujemo. Olimpijski vaterpolski turnir u Tokiju doista jest najizjednačeniji u povijesti. Evo zašto. Hrvatska, Italija, Španjolska, Mađarska, Crna Gora i Srbija. Svaka, ali doslovno svaka od ovih šest momčadi ako osvoji zlato, neće biti neočekivano! Sve imaju tu snagu. Postoji i sedma momčad, koja nije baš za vrh, ali do medalje, na jednu od stepenica postolja bi mogla - Australija.
Do prije 2-3 godine bazenima su gospodarili Hrvatska i Srbija. Te dvije momčadi su igrala finala, ostali su se borili za broncu. Malo karikirano, ali ne previše. Sada tomu tako više nije.

image
Vojko Basic/CROPIX

Malo su ostarjele Hrvatska i Srbija, sustigli ih drugi i sada imamo situacije u kojima su posljednja finala bila - FINA kup 2018. Mađarska - Australija; SP 2019. Italija - Španjolska; EP 2020. Mađarska - Španjolska; Svjetska liga 2021. Crna Gora - SAD. Nije to baš slučajno.

Snaga, moć i energija

Bit će ovo nadalje turnir na kojem će se doslovno pola srpske vrste (7 najboljih igrača) oprostiti od reprezentativne kapice. Baš kao i Perrone (Španjolska), Garcia (Hrvatska), vjerojatno i Kolomvos (Grčka), Smith (SAD)... Hrvatska? Tu još uvijek ima silne snage, moći i energije. Bijač, Joković, Bušlje, ali i Lončar i Vrlić, sve su to igrači koji ulaze u krug ponajboljih na svijetu na svojoj poziciji.

Igra nam se čini, barem je u pripremama tako bilo, bitno bržom i raznovrsnijom nego na EP u siječnju 2020. No, sve će to valja iskazati od prvog dana, prve utakmice i onda u svakoj sljedećoj. U kojoj ne znate koja je utakmica teža, suparnik složeniji. Ono što bi valjalo sljedeća dva tjedna, jest istinski se radovati svakom bloku u obrani, golu u napadu. Baš svakom. Jer sa svakim takvim potezom stiže se bliže Fuji planini, a kada ste u Japanu, to znači i da ste pronašli Olimp.
Imajmo povjerenja u ovu momčad jer ako je netko to povjerenje zaslužio, zavrijedio i ne jednom opravdao, onda su to hrvatski vaterpolisti!

Linker
26. travanj 2024 09:02