PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
SLAVLJE JUGA

Dramatična završnica hrvatskog finala usred Beograda: ‘Ovo je bila šokantna utakmica‘

15. izdanje regionalne lige odlučeno je tek raspucavanjem peteraca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. ožujak 2023. 19:35

JADRAN - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 12 (10):14 (10) (1:2, 3:4, 3:2, 3:2 - 2:4)

BEOGRAD - Plivalište "11. april". Gledatelja 200. Suci: Margeta (Slovenija) i Alexandrescu (Rumunjska). Opunomoćenici: Bebić (Hrvatska) i Marijanović (Srbija).

JADRAN: Marcelić (4 obrane), Burić 1, Marinić Kragić 1, Žilić, Z. Butić 1, Pejković 1, Bukić 4, Tomasović, Delić 1, Dobud, Šetka, Dužević 1, Anić (6 obrana), Zović. TRENER: Jure Marelja

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (10 obrana), Burđelez, Fatović 1, Zvono 1, Joković, I. Vukojević, Biljaka 1, Lazić, Kržić 1, Kakaris 2, Grgurević 1, Žuvela 1, Jurišić, Mozara 2. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 15, Jug Adriatic osiguranje 14.

ŽUTI KARTON: trener Marelja (26)- TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Pejković (25), Biljaka (27).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 7-14 (50%), Jug Adriatic osiguranje 6-15 (40%)

RASPUCAVANJE PETERACA: Zović - vratnica; 11:10 Lazić; Bukić - Popadić brani; 12:10 Joković; 12:11 Burić; 13:11 Fatović; 13:12 Z. Butić, 14:12 Kakaris.


Jug je takav klub. Klub finala, koji zna igrati finala, zna se u njima nametnuti, ali jako često i pobijediti. To nikako nije, niti može biti slučajno. Jug Adriatic osiguranje je i ponovo u drami peteraca slavio u jednom finalu, ovog puta u hrvatskom finalu Premier lige. Dubrovčanima je to peti trofej pobjednika u ovom natjecanju, za hrvatski vaterpolo 10. jubilarni trofej u Premier ligi, a jedini koji ostaju na nuli su... jadranaši. Njihovo drugo uzastopno finale, te drugi put bez uspjeha.

Samo pak finale 15. sezone Premier lige pretvorilo se u hrvatski bal na vodi usred Beograda. Predivno! Kamo sreće da je i više puta tako, možda tek s još boljim poprištem finala, odnosno negdje u nas. No, ovog puta je tako bilo budući da se završni turnir igrao kod najbolje plasiranog sastava nakon ligaškog dijela, a to je bio Novi Beograd. Najbolji nakon 11 utakmica, ali slabiji u polufinalu.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Jadranaši su uoči susreta imali jedan velik problem. Trener Jure Marelja nije mogao računati na iskusnog, pouzdanog braniča Marina Čaglja koji je u polufinalu dobio crveni karton, isključenje bez prava izmjene. Umjesto njega u sastavu je bio mladac iz Jadranovog inkubatora, Šime Žilić koji je prije koji dan tek proslavio 17. rođendan, te koji rijetko kada dobiva priliku u udarnoj momčadi splitskog sastava. Poglavito protiv ovako jakog suparnika kakav im je bio dubrovački, te u borbi za pokal.

Jugaši pak kompletni ili s istih 14 igrača koji su dan ranije svladali prvaka Srbije.

Uvodne su minute dale ne za naslutiti, već samo potvrditi da nas je čekalo ‘tvrdih‘ 32 minute. Pokretljive obrane, zonski presing, odlični, visoki blokovi. Nikakvo čudo što se na prvi gol moralo čekati do 4. minute (0:1 Kržić s igračem više). Na isti je način pola minute kasnije poravnao Jadran (1:1, Bukić). U ovoj je četvrtini ipak Jug Adriatic osiguranje ostvario rezultatsku prednost (1:2, Kakaris). Solidan su posao radili dubrovački centri u napadu (Kakaris i Grgurević), u izbačajima Splićana, ali nisu to potkrijepili i učinkom u napadu s brojčanom prednosti. Gospari su taj dio bili na brojkama 2-5, ali jadranaši ništa bolji u prvoj četvrtini, 1-4.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Trener Dubrovčana Vjeko Kobešćak obrambeno je uglavnom išao na prokušanu inačicu, plitke zone, dodatne neutralizacije centara suparnika Dobuda i Duževića. Nakon izjednačujućeg gola Jadrana (ponovo Bukić, 2:2), jugaši su iskazali još jednu svoju odliku - kontru. "Prodali" su jednu takvu i odmah ju je kapetan Dubrovčana okrunio golom (2:3, Fatović). Sredinom druge četvrtine prvo malo jače rezultatsko odvajanje nekog od suparnika. S igračem više potegao je drugi ljevak u dubrovačkoj momčadi, vrlo zanimljiv mladi dečko, Hrvoje Zvono (2:4). Obrambeno se u tim trenucima Jug AO sjajno postavio, dvostruko pokrivao centra Splićana, a vanjski red jadranaša je odlično pokrivan. Malo više od tri minute prije poluvremena, zablistao je i još jedan klinjo iz Gruža. Toni Mozara, mladi hrvatski reprezentativac pogađa prvo sa srednjeg vanjskog, pa onda i s lijevog krila. Budući da je s druge strane pogodio i Butić, bilo je to ozbiljnijih +3 za Gospare (3:6). Jedini koji je s vanjske linije Jadrana ne samo prijetio, već i pogađao bio je Luka Bukić (4:6). Trener Jadrana je pak još kod rezultata 6:3 za jugaše promijenio vratare. Umjesto Anića između vratnica je zaplivao Marcelić, skoro pa u isto vrijeme kao i u polufinalu. Jadran je imao i još jedan problem s kojim se suočio u prvoj polovici druge četvrtine. Njihov ponajbolji strijelac Jerko Marinić Kragić imao je već 2 osobne. U posljednje se vrijeme ovo malo preučestalo događa reprezentativcu i to je sigurno nešto na što bi morao pripaziti.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Prve sekunde treće četvrtine otvorene su golovima Biljake (4:7) odnosno Duževića (5:7). Tri minute do kraja dionice, nakon puno plivanja, obrana, promašaja, slijedio je dalekometni projektil Marinića Kragića (6:7). Malo nakon tog prvog JMK-a, slijedio je i prvi pogodak Jugove oklopne topovnjače Kakarisa s 2 metra i igračem više. Jug AO ne ispušta +2 (6:8), ali pojačava i Jadran. Preko Delića smanjuju na gol zaostatka uoči zadnje četvrtine (7:8). Neizvjesnost zajamčena do posljednje minute. Posebno nakon Pejkovićevog gola iz prebačaja u prvom napadu Jadrana, s igračem više (8:8). Žuvela je održavao prednost (8:9) ali sjajnu je utakmicu odigrao Luka Bukić. Udarna igla Jadrana je pet minuta prije kraja sve vratio na početak, (9:9, s lijevog krila).

Dvije minute do kraja Jadran je prvi put poveo. Napad s igračem više, Zović potpuno desno, na drugoj vratnici traži i nalazi Burića koji "zakucava" za prvo vodstvo Jadrana (10:9). Nije dugo trajalo jer je na drugoj strani Kakaris poravnao (10:10). Slijedila su dva uzbuđenja. Prvo Popadić perfektno brani pokušaj Dobuda s 2 metra i s igračem više. Na drugoj strani, jugaši su uprskali igrača više, ispala je lopta i Jadran je imao puni zadnji napad na utakmici. Niti Splićani nisu napravili baš ništa, tako da su peterci odlučivali o pobjedniku, a kada jedna vrata čuva Toni Popadić... Onda drugi može odmah do svlačionice.

Tako je nekako i bilo - Prvi izvođač Jadrana, ljevak Zović je uzdrmao vratnicu, a drugi izvođač, inače odlični Luka Bukić nije uspio prevariti Popadića. Obrana koja će se kasnije pokazati i presudnom za pobjedu i trofej Gospara.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

IZJAVE TRENERA

Vjekoslav Kobešćak, (Jug Adriatic osiguranje):

- Šokantna utakmica. Sve tri utakmice ovog turnira su bile šokantne i s te strane vjerujem da su gledatelji mogli uživati. Bio je i vrhunski vaterpolo na sve tri utakmice. Drago mi je da smo mi ispali pobjednici ovog turnira, ove cijele lige. Oba puta petercima, ali izuzetno sam zadovoljan. Sama je utakmica krenula vrlo dobro za nas, jako dobro čak, ali je kroz treću i četvrtu četvrtinu bilo očigledno da smo izgubili snagu, nismo iskoristili svoje šanse koju smo stvarali. Tu je Jadran bio u boljem tonus, tako da smo se skoro pa jedva ‘dovukli‘ do peteraca i tu nas je opet Popadić u načelu doveo do po pobjede. Kao i dan ranije, ali u finalu je cijelo vrijeme bio briljantan.

Jure Marelja (trener Jadrana):

- Energetski jako iscrpljujuća utakmica. Kako za igrače, tako za trenere. Lijepa za publiku. Meni je jasno žao što nismo uspjeli sačuvati prednost na kraju, iako smo cijelo vrijeme stizali vodstvo Juga. Došli smo u situaciju da smo mogli mirnije odigrati branu-dvije više, primili smo gol u nesretnom trenutku, što nas je malo gurnulo nizbrdo. U ruletu peteraca nismo uspjeli i čestitam Jugu.

MVP turnira je Toni Popadić

Nije ni bilo velike dvojbe. za najkorisnijeg igrača završnog turnira Premier lige u Beogradu, odlukom Povjerenstva lige, odabran je odnosno proglašen vratar pobjedničkog sastava, Toni Popadić. Ključan i u obranama peteraca u polufinalu i finalu, ali i sjajan tijekom cijele finalne utakmice, odnosno 32 minute koje su prethodile raspucavanju peteraca.

Linker
23. travanj 2024 08:19