OPROŠTAJ OD VELIKANA

Emotivni suigrač: ‘Roni, falit ćeš mi jako. A sada molim sve prisutne da pljeskom isprate prvaka...‘

Na komemoraciji je osobito dirljivo govorila kći Maja Lena Lopatny, na Mirogoju Dubravko Šimenc
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. svibanj 2022. 17:39

Komemorativnim skupom u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, a koje je organizirao HAVK Mladost, te kasnijim posljednjim ispraćajem na groblju Mirogoj, vaterpolski Zagreb i Hrvatska oprostili su se od prošlog četvrtka preminulog velikog igrača, olimpijskog pobjednika Ronalda Lopatnyja (78).

Na komemoraciju i pogreb velikanu doputovao je iz Beograda i Đorđe Perišić (81), Lopatnyjev suigrač iz reprezentacije koja je osvojila olimpijsko zlato 1968., te koji se emotivnim riječima na komemoraciji oprostio od popularnog Ronija.

"Bili smo ljuti suparnici u vodi, on u Mladosti, ja u Partizanu. Bili smo i suigrači u reprezentaciji države u kojoj smo nekada zajedno živjeli, ali više od svega bilo smo silni prijatelji. Poklanjam se sjeni jednog velikog igrača, Roni falit ćeš mi jako, a sve vas pozivam da mi se pridružite da pljeskom ispratimo prvaka", spomenuo je između ostalog Perišić i nagnao sve nazočne, od ožalošćene obitelji, rodbine, prijatelja na dugačak, posljednji pljesak jedinstvenom vaterpolistu.

image

Ronald Lopatny je ispraćen danas u Zagrebu

RONALD GORSIC/CROPIX

Na komemoraciji je govorio i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, a osobito emotivno Ronijeva kći Maja Lena Lopatny, dok je na Mirogoju iznad lijesa olimpijskog besmrtnika, prigodno slovo održao Dubravko Šimenc.

Ronald Lopatny bio je jedini vaterpolist u bivšoj državi koji je iz drugoligaškog kluba (tadašnjeg Medveščaka) dospio u A reprezentaciju, pa i na Olimpijske igre u Ciudad de Mexicu 1968. Ondje je osvojio zlato što je apsolutni vrh karijere za svakog sportaša. S reprezentacijom je još osvojio dva srebra na EP (Utrecht 1966. i Barcelona 1970.), te dva zlata na Mediteranskim igrama (Tunis 1967. i Izmir 1971.). Ušao je i u povijest zagrebačke Mladosti, prvenstveno s čak tri osvojena naslova prvaka Europe (1969., 1970. i 1972.). U Mladosti je igrao samo pet godina, od 1968. do kraja karijere 1973., ali je i u tako malo vremena ostavio jedan od najdubljih pečata u povijesti ovog kluba. Od 1968. do 1971. ta je Mladost. s Lopatnyjem u sastavu, izgubila samo tri utakmice! Bio je dvaput izabran i za najboljeg igrača bivše države (1970. i 1971.). Imao je i posebnu vezu s ovom redakcijom, sa Sportskim novostima jer je nakon karijere neko vrijeme bio kolumnist ("Valovi bazena") našeg lista.

Godine 2015. dobio je Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar", a u prosincu prošle godine, posljednji je puta bio na bazenu u Savu, na utakmici Hrvatska - Italija, te je tada primio "Zlatnu loptu Hrvatskog vaterpolskog saveza", za osobit doprinos i postignuća u hrvatskom vaterpolu.

Linker
26. travanj 2024 06:56