Hrvatska je osvojila EP u vaterpolu 2022. godine u Splitu

 VLADIMIR DUGANDZIC
ČEKA SE SLUŽBENA ODLUKA

Europsko prvenstvo opet u Hrvatskoj? Evo gdje bi se trebalo igrati, u igri su samo dva grada

‘Ponuda Hrvatske prihvaćena je jer je - najbolja‘, rekao nam je dr. Josip Varvodić, dopredsjednik EA
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. studeni 2023. 14:35

Triput je dosad u Hrvatskoj bilo organizirano Europsko vaterpolsko prvenstvo. Jednom u bivšoj državi, u Splitu 1981., ali još u doba kada je to bilo natjecanje u svim vodenim sportovima, a dvaput u našoj domovini. Ta dva Europska prvenstva 2010. u Zagrebu i Splitu 2022. ostala su u predivnim sjećanjima. Primarno jasno po zlatu Barakuda, ali i s organizacijskog gledišta i postavljanja rekorda u posjećenosti u nacionalnim okvirima. Zagreb 2010. je trebalo biti prvo EP u dvorani, u Areni, no izjavilo se iz nekih drugih razloga koji nisu imali veze sa sportom. Nema veze, održano je na otvorenom, uz Savu. Izgrađena je montažna mala, ali sjajna vaterpolska arena s 5.500 mjesta. Spaladium Arena prošle godine je međutim bila kulminacija sporta. Svakog dana 9.000 navijača, potražnja je bila daleko veća, spektakl u i oko dvorane, ali i u cijelom gradu puna dva i pol tjedna. Uz perfektno, pozitivno, afirmativno raspoloženje. Baš proslava sporta koju smo onda mi začinili zlatom.

Četvrto EP u našoj zemlji

Sada nam se smiješi i četvrta organizacija vaterpolskog EP u Hrvatskoj, ali treća od osamostaljenja. Ponavljamo, službena odluka nije donesena odnosno nije ju objavila nadležna kontinentalna organizacija, European Aquatics, ali... Baš sve govori u tom smjeru. U konačnici, treba li više od rečenice koju nam je u petak izgovorio dr. Josip Varvodić, inače prvi dopredsjednik European Aquaticsa.

image

Josip Varvodić

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

- Prihvaćena je ponuda Hrvatske zato jer je najbolja.

Nekako nam se čini da je ovime sve rečeno, ali hajde, ostanimo formalisti do kraja pa pričekajmo i službenu odluku. Ujedno, radi se samo o muškom turniru Europskog prvenstva.

- Što se djevojaka tiče, Nizozemska je objavila kako žele biti domaćinom ženskog turnira Europskog prvenstva u Eindhovenu. S njima smo isto u kontaktu. Nizozemci imaju i neke sastanke unutar svojeg saveza zadnja tri tjedna, ali oni zasad također figuriraju kao domaćini - spominje dr. Josip Varvodić.

Napominjemo, svi detalji još nisu posve poznati jer primjerice vjerojatnost je da će se malo promijeniti sustav natjecanja pa bi i prvenstvo moglo trajati nešto kraće. Ženski turnir 9-11 dana, muški okvirno 12-13. U konačnici, ima tu i još otvorenih pitanja, a to je recimo nešto o čemu malo tko i razmišlja - nastup Izraela. Hoće li izraelske vaterpolistice i vaterpolisti nastupati ili ne. Ukoliko ne, što to znači za turnir, nastavlja li se s neparnim brojem ili netko drugi “upada”? Ukoliko će nastupati obje izraelske vrste, što bi sa sportskog gledišta bilo najbolje i ispravno, onda nemojmo zaboraviti niti još jedan bitan tehnički detalj, a to je posebno osiguranje. Istina, izraelske sportašice i sportaše se i inače u inozemstvu pomnije čuva, a u sadašnjim političkim okolnostima rata u Pojasu Gaze... Ne moramo pojašnjavati.

Veliko hrvatsko iskustvo

Pitanje koje ipak nas u Hrvatskoj možda i najviše zanima je točna lokacija nadmetanja. Opcije su samo Zagreb ili Zagreb i Dubrovnik zajedno. Sigurno da je opcija s dva grada puno skuplja i složenija, ali ako se iznađe rješenje, zašto ne. No, o tom se trebaju očitovati sigurno i gradske vlasti kako Zagreba, tako i Dubrovnika. Jedna se vlast međutim sasvim jasno i brzo očitovala. Ona državna. Vlada Republike Hrvatske i premijer Andrej Plenković su upalili zeleno svjetlo, iskazali svu pomoć sa svoje strane, a to je pak bilo i ključno da bi uopće pričali o EP u Hrvatskoj. Da se ne bi “farbali” više.

Budući da EP 2024., treba početi 3. siječnja, što ostavlja vremenski prostor od tek 7 tjedana, a u koje spada i najmanje 2 tjedna blagdana za Božić i Novu godinu, jasno je kako će ovo biti i paklena utrka s vremenom. Za pretpostaviti je onda, a i logično bi bilo da European Aquatics malo smanji neke kriterije prema organizaciji domaćina, odnosno da nema inzistiranja na perfekciji kakva je bila zahtijevana od organizatora prijašnjih europskih prvenstava.

- Za početak, ja se moram zahvaliti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću jer je izašao maksimalno u susret. Ovo je stvarno u najmanjem mogućem roku. Ovo je velika pomoć Hrvatske prema European Aquaticsu. Bez pomoći hrvatske Vlade i hrvatske države, nema šanse da bi se ovo organiziralo. Koliko god ćemo mi kao European Aquatics izaći u susret, to je ipak financijsko opterećenje i velik novac. Naravno da to neće biti natjecanje kao Split, niti se to očekuje, ali bazene imamo i to je glavno. Dakle da, bit će manje zahtjeva s naše strane, ali ja uopće ne sumnjam da će Hrvatska to napraviti na najvišoj mogućoj razini i da će to biti, čak ću reći i skoro kao Split. Dakako, zahvala ide i Hrvatskom vaterpolskom savezu, predsjedniku Mladenu Drnasinu i izvršnom dopredsjedniku Perici Bukiću. Oni su vrlo bitni jer ako se sve stvarno odvije na koncu ovako kao što sam rekao, oni spašavaju Europsko prvenstvo - vrlo će jasno dr. Josip Varvodić uz dvije rečenice za kraj.

- Hrvatska ima desetljeća iskustva najjačih natjecanja, nema se tu uopće što više razgovarati po tom pitanju. Veliko natjecanje kao što je Europsko prvenstvo u vaterpolu, ovako ad hoc, u malo vremena, a na dostojnoj i vrhunskoj razini, mislim da može samo Hrvatska organizirati.

Vjerujemo da će tako i biti, a ono što očekujemo u sljedećih dan-dva su kako službena objava European Aquaticsa o domaćinu EP 2024., tako i objava grada (ili gradova) u kojima bi se igrale utakmice.

Linker
21. svibanj 2024 06:48