ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia
NAKON REMIJA S GRČKOM

Evo što Hrvatskoj treba za prvo mjesto i lakši ždrijeb u lovu na polufinale: Odlučivat će gol-razlika!?

Ono što je dobro za Barakude jest da Grčka s Japanom igra u četvrtak, a Hrvatska u subotu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. lipanj 2022. 13:27

Remijem Hrvatske i Grčke (8:8) u 1. kolu B skupine, neodlučenim ishodom dva glavna favorita za prvo mjesto u skupini, postoji velika vjerojatnost da bi ove dvije momčadi nakon trećeg kola, okončanog nadmetanja u skupini, mogle biti bodovno izjednačene. Jasno, pretpostavka je da i Hrvatska i Grčka pobijede Njemačku i Japan.

Tada bi i Barakude i olimpijski srebrnjaci imali po 5 bodova (FINA za pobjedu dodjeljuje 2 boda), te je tada tako jasno da odlučuje gol-razlika. No, ne ukupna! Važna je samo ona protiv trećeplasiranog u skupini, najvjerojatnije Japana.

Naime, prema pravilima i propozicijama FINA-e, poredak u skupini se određuje bodovno, a u slučaju da su dvije momčadi bodovne izjednačene, te da su u međusobnom srazu također izjednačene (što je slučaj Hrvatske i Grčke, 8:8), u obzir će se uzimati gol-razlika u susretu s trećeplasiranom momčadi ili prvom sljedećom koja nastavlja nadmetanje za medalju. Da su kojim slučajem bodovno poravnate momčadi na 2. i 3. mjestu (ili dijele 2. mjestu), tada bi se gledaju njihov omjer s prvoplasiranom momčadi.

U slučaju da je i tu gol-razlika istovjetna, ili recimo da i Grci i Barakude svladaju Japan s 5 golova razlike, tada se gleda tko je dao veći broj pogodaka. Ima i dalje još stepenica koje određuju poredak ako je sve poravnato, ali ostavimo nešto za dane koji slijede. Ovo su ipak one najčešće i najbitnije stavke.

Ono što je dobro za Barakude jest da Grčka s Japanom igra u četvrtak, a Hrvatska u subotu. Drugim riječima, mi ćemo već u četvrtak znati s koliko točno pogodaka moramo svladati Japance, koju gol-razliku moramo hvatati, "juriti" itd.

Linker
26. travanj 2024 16:34