Dražen Kujačić

 ROBERTO FINIZIO Nurphoto Via Afp
KOBEŠĆAK UZEO POJAČANJA

Francuzi naturalizirali dvojicu hrvatskih vaterpolista - jedan je igrao za Barakude i osvojio broncu

Dubrovčanin i Splićanin idu putem kojim je prvi kročio Zagrepčanin
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. prosinac 2022. 16:57

Uz ostale reprezentacije diljem Europe, i francuska vaterpolska vrsta okupila se na pripremama već početkom ovog tjedna, dan nakon Božića u svojem pripremnom uporištu nedaleko od Pariza. Ondje je trenutačno i pomoćni trener - u biti glavna faca, da se ne muljamo - francuske reprezentacije, naš Vjekoslav Kobešćak. Međutim, nije više jedini Hrvat među Francuzima.

Izbornik Florian Bruzzo je među 20 kandidata pozvao i dvojicu Hrvata. To su Dubrovčanin Dražen Kujačić (32) i Splićanin Duje Živković (32). Obojica već dugo igraju u francuskoj ligi, trenutačno su u istom klubu (Tourcoing), imaju i francusko državljanstvo, dakako.

Kujačić je već pozivan tijekom 2022. na pripreme Francuske, ali nije igrao niti jednu utakmicu. Kujačić nije nikada igrao za seniorsku vrstu Hrvatske. Duje Živković, inače ljevak ponikao u POŠK-u, dugogodišnji igrač Mladosti, od 2008. do 2015. kada je otišao u Francusku (Marseille, pa Montpellier i od ljetos Tourcoing).

image

Duje Živkocić

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Duje Živković je igrao kraće vrijeme za Barakude - od 2013. do 2014. godine - i u tom razdoblju osvojio jednu medalju, broncu na FINA kupu u Almatiju 2014. U to je doba uz Jokovića pa onda još pristiglog Xavija Garciju bilo doista vrlo teško nametnuti se kao još jedan ljevak u reprezentaciji.

Zaigraju li za Francusku, to ipak neće biti prvi Hrvati u tamošnjoj vaterpolskoj reprezentaciji. Prije nekoliko je godina za Francusku nastupao i Zagrepčanin David Babić, bivši igrač Mladosti i Medveščaka koji još uvijek igra u Francuskoj. Dugo u Olympicu iz Nice, pa Strasbourgu, trenutačno za Reims.

Linker
19. travanj 2024 22:28