Zagreb, 191223.
Bazen Svetice.
Prijateljska vaterpolo utakmica: Hrvatska - SAD.
Na fotografiji: Jure Marelja.

 DAMIR KRAJAC Cropix
JUBILARNA 50. POBJEDA

‘Glavno je da Hrvatska pobjeđuje. Uvijek i svuda. Nama je svaka utakmica važna, pa tako i ova‘

Barakude su u utorak u bazenu Svetice ostvarile jubilarnu, 50. pobjedu nad reprezentacijom SAD
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. prosinac 2023. 06:25

Možda ne znači uvijek puno, ali čovjeka veseli. Pobjeda u sportu, u prijateljskom srazu. Uostalom, ako ste u duši sportaš, ma drago vam je pobijediti u stolnom nogometu, a kamoli ne u utakmici (pa makar bila i prijateljska) uoči koje se intoniraju državne himne.

To su u utorak poprilično kasno navečer, u vrućem bazenu Svetice kojeg je pak obavijala prosinačka magla koja se lijeno promaljala iz maksimirske šume, učinile Barakude. Pobjeda 15:12. U prvoj od ukupno tri pripremne utakmice koje će naši vaterpolisti odigrati do EP u Gružu i uz Savu (4. - 16. siječnja 2024.). Ta prva je bila protiv Amerikanaca i pamtit ćemo je, hajde po malo statistike. Bila je to naime jubilarna 50. pobjeda Hrvatske nad SAD, od ukupno 73 odigrane. U 21 navratu su slavili Amerikanci, a dvaput smo remizirali.

- Rezultat nije sigurno bio primaran - nakon sraza će Jure Marelja, pomoćnik izbornika Tucka koji je vodio momčad zbog zdravstvene spriječenosti šefa stručnog stožera.

- Igrali smo protiv jedne momčadi koja igra dosta, kako i oni vole reći, fizički vaterpolo. Dakle jak, čvrst, dosta plivaju. Dobili smo jednog jakog suparnika koji nam je pokušao u početku razbiti našu igru tvrdim presingom. Ono što smo dobro napravili u početku je upravo taj naš odgovor i kako smo iz takve naše obrane razvijali lepezu napada. Drugo što je dobro je što smo neke dogovorene stvari, kretnje na igraču više napravili točno na način kako smo trebali. Iz tih smo situacija najčešće davali golove ili opasno pucali. Još jedna dobra stvar, prepoznali smo odmah u začetku njihovu M-zonu i na to odmah reagirali. Naravno, utakmica je imala svoju dinamiku, ušli smo u nekim trenucima u seriju pogrešaka, blagu nervozu, ali definitivno možemo biti zadovoljni utakmicu već i time što smo odmorili veći dio igrača.

Oni koji su preskočili ovaj susret su bili treći vratar Anić, centri Vrlić i Dužević, pa Bukić, Žuvela, Kržić. No, kada je već trener Marelja naveo dobre stvari iz utakmice, pretpostavka je da je bilo i nešto lošije, za ispraviti...

- Loše su te da smo prepoznali da Amerikanci igraju bez njihovog prvog centra Hallocka i dogovorili smo način na koji ćemo zatvarati njihove ulaze "unutra". E, tu smo bili dosta porozni, pogotovo u prvom dijelu. Kako je utakmica išla kraju, tako smo se konsolidirali i to je onda rezultiralo onom razlikom (11:7, op.a.) sredinom treće četvrtine - veli Jure Marelja.

Oni koji nisu igrali u utorak, mogli bi vjerojatno dobiti priliku već u četvrtak, kada slijedi novi dvoboj protiv SAD. Stoga jer je intencija dati priliku svakom od trenutačno ukupno 19-ice Barakuda koliko ih je na pripremama u Zagrebu, ali i vidjeti kako neki od njih igraju i na nekim drugim mjestima.

- Vidjeli ste Antu Vukičevića koji inače igra lijevo, sad je desno jer i u klubu, u Marseilleu završava desno. Dosta smo rotirali, Bašića također, tako ćemo i ostale sve igrače vrednovati kako bi kasnije donijeli konačnu odluku - zaključio je prvu pripremnu test-priču, trener Jure Marelja.

Golovima su se u našim redovima pak posebno istaknula dvojica Barakuda, suigrači u reprezentaciji, ali i u klubu. Tandem iz Jadrana, Jerko Marinić Kragić i Loren Fatović. Od 15 naših pogodaka, njihovo su djelo 9. Četiri je lopte pospremio gdje je trebalo Loren Fatović, a pet JMK. Taj se izgleda svuda dobro osjeća. U bazenu na Poljudu, a bogami i u bazenu u Maksimiru koji se Svetice zove. Od stadiona ga dijeli jedva 50 metara.

- Glavno je da Hrvatska pobjeđuje. Uvijek i svuda. Nama je svaka utakmica važna, pa tako i ova. Zbog sigurnosti, atmosfere, samopouzdanja. Htjeli smo dobiti, to smo ostvarili, a vidjeli smo i neke stvari koje moramo ispraviti. Nisu drastične i ispravit ćemo - zbori JMK.

U četvrtak na Mladosti protiv SAD

Drugu od tri pripremne prijateljske utakmice, hrvatska će vaterpolska vrsta odigrati već ovog četvrtka. Dakle, niti 48 sati nakon sraza na Sveticama. Samo što će ovaj biti u plivalištu Mladosti uz Savu, od 19.30 i to u bazenu koji poprima već polako izgled namijenjen za Europsko prvenstvo.

Podignute su montažne tribine iza gola na istočnoj strani (suprotno od strane gdje je semafor), a nadograđena je i glavna tribina, s proširenjem na unutarnje, nekadašnje zaletište za skok u dalj. Sve u svemu, kapacitet bazena uz Savu je za potrebe EP 2024. podignut na maksimalno do 2.000 gledatelja. Više no dvostruko od prijašnjeg, "uobičajenog" kapaciteta.

Susret s SAD-om je zatvoren za gledatelje.

Ukoliko se pak pitate gdje će i kada ta treća pripremna utakmica, ona je zakazan za Beograd, 29. prosinca protiv Srbije. (dba)

Linker
07. rujan 2024 17:50