DAMIR SKOMRLJ Cropix
VATERPOLO EUROKUP

Grčki doprvak uvjerljivo je slavio protiv Primorja EB u prvoj utakmici četvrtfinala Eurokupa

Temeljno obilježje praktički cijele utakmice je izrazito velik broj prekršaja, isključenja, peteraca...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. travanj 2024. 18:36

VOULIAGMENI - PRIMORJE EB 9:14 (5:2, 2:3, 2:2, 5:2)

VOULIAGMENI: Tzortzatos, Chalyvopoulos 1 (0-1), Spachits 1, Kalegoropoulos 5 (1-1), Almyras 1, Ubović 1, Papasifakis 1, Woodhead 4, Kastrinakis, Kapotsis, Kourouvanis, Chatzis, Andreadis. TRENER: Vladimir Vujasinović.

PRIMORJE EB: M. Čubranić, L. Babić, Kadivec, Tončinić, Brubnjak, Da. Brguljan, N. Čubranić 3 (2-2), K. Babić, G. Burburan, Te Riele 4 (1-1), Crippa 1 (1-1), Paparić 1, Jurić. TRENER: Igor Hinić.

PETERCI: Vouliagmeni 1-2, Primorje EB 4-4.

OSOBNE POGREŠKE: Vouliagmeni 18, Primorje EB 18. ŽUTI KARTON: trener Hinić (30). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Papasifakis (12), Crippa (13), Kourouvanis (17), Chatzis (20), Brubnjak (24), Paparić (28), Tončinić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Vouliagmeni 5-16 (31%), Primorje EB 3-13 (23%).


Početak u Pireju je bio malo zastrašujuć, a jako depresivan. Istina da su primorjaši poveli (Nizozemac Te Riele iz peterca u 2. minuti utakmice), ali minutu i pol prije kraja prve četvrtine bilo je 5:1 za Vouliagmeni. Riječani su zapravo u 4 minute primili 5 pogodaka, mreža izrešetana sa svih strana. Prva dva gola su primorjaši primili u samo 30 sekundi (od 0:1 do 2:1). Većina pogodaka je postignuta iz pozicijske igre, dakle s jednakim brojem igrača u bazenu. Lopte su ispadale iz ruku riječkih igrača. Ukratko, slika na koju nismo navikli gledati primorjaše ove sezone.

Ne samo jedina dva gola gostiju u prvoj četvrtini, već sva prva tri, Primorje EB je postiglo isključivo iz kaznenih udaraca. Nije bilo dobro, niti je tako izgledalo. Zapravo, rezultat 6:3 za grčkog doprvaka točno sredinom druge četvrtine je još bio i sjajan za našeg predstavnika. Uz sve, nije Riječanima baš "išao" niti napad s igračem više. Prvi su pogodak iz takve situacije postigli tek iz šestog pokušaja. Doduše, nisu ni Grci po tom pitanju bili ništa bolji. Prvo su poluvrijeme i završili s brojkama 1-6 kada je u pitanju realizacija igrača više.

Temeljno obilježje praktički cijele utakmice je izrazito velik broj prekršaja, isključenja, peteraca... Posljedica toga je i da su obje momčadi već do sredine druge četvrtine ostale bez po jednog igrača u rotaciji (tri osobne pogreške). Ta grublja, agresivnija igra Vouliagmenija u obrani, načelno je, tako se pokazalo, čak išla i na ruku Riječanima jer su samo na taj način u početku uspijevali držati kakav-takav korak ili primjerenije zaveslaj za domaćinom, budući da je napad u početku potpuno zakazao.

Nije ipak mogao biti tako baš loš cijeli susret, počeli su se dizati Riječani, pa je zaostatak od dva gola u poluvremenu bio sasvim zadovoljavajući (7:5).

U trećoj su četvrtini domaćini ostali rano i bez još dvojice igrača u rotaciji, jasno zbog treće osobne pogreške, a poradi njihove agresivnosti i energetske potrošnje, u tomu smo vidjeli (ili možda htjeli vidjeti) priliku za Riječane. Posebno kada je u zadnjoj minuti treće četvrtine Te Riele smanjio prednost Grka na samo jedan gol, 8:7. Doduše, koju sekundu kasnije Vouliagmeni je opet podignuo na +2, (9:7). U početku zadnje četvrtine u točno 60 sekundi Riječani su primili čak dva gola. Kobni su za goste bili Amerikanac Woodhead i Kalogeropoulos i to je bilo opet dosta visokih, 11:7 za Vouliagmeni. Nije to bio kraj. Vouliagmeni koji se silno mučio tri četvrtine s igračem više (1-11) upravo je u ovom razdoblju odigrao najbolje, te do kraja ostvario čak i najveću prednost na utakmici. Od 13:8 do konačnih 14:9.

Nije neizvedivo baš, ali to će biti jako, jako teško za dostići Hinićevim učenicima u uzvratu na Kantridi koji je na rasporedu 27. ovog mjeseca.

Linker
24. travanj 2024 20:30