Luka Jakovčev, direktor Mladosti

 MATIJA DJANJESIC Cropix
PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Hoće li Zagreb za tri godine imati klupskog prvaka Europe? Rađa se potpuno nova priča u metropoli

U 2025. godini klub - ponos grada Zagreba trebao bi se biti u stanju boriti za apsolutno sve trofeje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. rujan 2022. 20:58

Na mjestu odakle “puca” ponajljepši pogled na metropolu, na 17. katu hotela Westin, jedan od sportskih simbola Zagreba, vaterpolski div sa Save, Mladost prikazala je svoje novo lice, identitet, novu Mladost. Klub koji je značajno i kadrovski izmijenjen - nedavno izabran predsjednik dr. Mladen Miškulin - te je poprilično promijenjena i svlačionica odnosno prva momčad, predstavio je kako novu momčad, tako i viziju i misiju kluba, razvojni okvir za četverogodišnje razdoblje...

- Razvojni okvir ne promatra Mladost isključivo kao sportski klub, već uvodi pojam sportsko-društvenog kolektiva usmjerenog na razvoj vrhunskog vaterpola i promicanju kulture društvene odgovornosti i akademske izvrsnosti na području Grada Zagreba. Glavni cilj je stvaranje zajednice okupljene oko tradicije sportskih uspjeha kluba i potpore projektima usmjerenim na promicanje izvrsnosti među mladima - kako je to u kratkim crtama izložio mladi direktor Mladosti, Luka Jakovčev.

Žabac se ne ukida

Ideja je bespogovorno pohvalna jer je na stazi uspostave nečega što se s vremenom, htjeli to u Mladosti priznati ili ne, Kluba. S velikim početnim slovom K. Pod tim se podrazumijeva, uz uporabu novih digitalnih platformi, interakcija s djecom i roditeljima u svakom trenutku. Majke i očevi će imati mogućnost praćenja rada svoje djece koja treniraju u Mladosti, raspored treninga, napredovanja. S djecom će se raditi ne samo na vaterpolskim umijećima, već bi se trebao pratiti i njihov školski uspjeh plus paralelno dodatna edukacija od tzv. STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika), pa preko digitalne i financijske pismenosti do internetske sigurnosti. Trebala bi se oformiti i Akademija Mladosti, redizajnirati klupska mrežna stranica, a svakako pozdravljamo i da će se konačno naplaćivati ulaznice za svaku utakmicu. Cijena vrlo povoljnih 20 kuna, što više nisu ni dvije kave, ali bi sav novac bio usmjeren u dobrotvorne svrhe. Mijenja se čak i vizualni identitet kluba, s grbom koji je moderniji i čišćih linija, iako smo tu vrlo nostalgično vezani uz famozan lik Žapca, jedan od najprepoznatljivijih sportskih simbola Zagreba, te ga ovaj novinar - kada bi ga s pitalo - ne bi apsolutno nikada mijenjao.

- Ne, Žabac se ne ukida, on ne nestaje, te on i dalje ostaje sastavim dijelom našeg kluba, prisutan na svim utakmicama i materijalima kluba. Mi se nikako ne udaljavamo od tradicije - utješio nas je direktor Jakovčev.

Smiono, ali dohvatljivo

Zaključno, ne možemo reći da sve izneseno nema neku dobru osnovu, ulijeva određeno povjerenje pomiješano ipak s oprezom kao empirijskom vrijednosti. No, jednako tako, važnost je istaknuti ono u sportu najbitnije. Rezultat. Samo on, dosezi, uspjesi, pobjede i s vremenom trofeji, samo će oni određivati uspješnost klupske misije i vizije. U tom pogledu su izneseni također određeni ciljevi za koje ne možemo reći da nisu realni. Za ovu sezonu (2022/2023) je to polufinale Kupa i treće mjesto u državnom prvenstvu. Jednostavno, Jug AO i Jadran su još uvijek za klasu bolji. Sezonu kasnije (2023/2024) kao ciljevi su već proklamirani ulasci u finala Prvenstva i Kupa Hrvatske, polufinale Eurokupa i Premier lige, ali za sezonu iza (2024/2025) napisan je cilj i vrlo decidiran - osvajanje naslova prvaka Hrvatske, pobjednika Kupa, pobjednik Premier lige i prvak Europe.

Smiono, ali dohvatljivo. Po ovomu ćemo i suditi o razvojnom putu Mladosti.

Momčad Mladosti za sljedeću sezonu

Žapci u novu sezonu kreću već ovaj tjedan, točnije od četvrtka s prvim kvalifikacijskim kurgom za Ligu prvaka i turnirom u Herceg Novom. Glede sastava za sljedeću sezonu, najlakše ga je opisati kroz tri stavke...

Produžili ugovor: Jerko Jurlina, Branimir Herceg, Dario Rakovac, Ivan Vrbnjak.

Otišli: Marin Dašić (Lille), Luka Bajić (Anzio), Franko Lazić (Jug AO), Matias Biljaka (Jug AO), Jakov Škiljić (Ludwigsburg).

Došli: Marko Jelača (Dinamo Tbilisi), Sandro Adeišvili (Dinamo Tbilisi), Valiko Dadvani (Dinamo Tbilisi), David Mijić (Kaposvar), Eugen Sunara (POŠK 1937), Maroje Gluhaić (Pays d’Aix), Marko Elez (Salerno).

Linker
07. travanj 2024 16:41