DUJE KLARIC/CROPIX
ŽESTOK ISTUP

Hrvat koji je bio na klupi Rusije: ‘Već sam jednom poželio smrt neprijatelju. Neka tako skonča i Putin!‘

‘Postoji samo jedno rješenje za brzi kraj rata. Krajnje je radikalno, ružno ga je i reći, ali...‘
Piše: Zdravko Reić/JLObjavljeno: 08. ožujak 2022. 17:50

Dragan Matutinović, pravi vaterpolski globetrotter, trener koji je po svojim učincima, to jest osvojenim trofejima, jedan od najcjenjenijih stručnjaka, s velikim strahom prati događaje u Ukrajini. Još 2020. godine bio je u Moskvi, radio u vaterpolu.

- Poznato je da sam ja faca koja se ne plaši - rekao je Matutinović - ali ovog puta me hvata jeza od ruskih zločina u Ukrajini. Jer, to su zločini najgore vrste, stradaju potpuno nevini ljudi. Meni je, kao i svima na svijetu, najteže vidjeti patnju djece.

Kao najbrže rješenje vidi ono najradikalnije...

- Ima, samo jedan jedini način. Ružno je kazati, u mojem životu jednom sam već poželio smrt neprijatelju, onom zlikovcu Miloševiću, pa se tako sada nadam da će svoj život skončati i Vladimir Putin. Nema drugog izlaza, ostaje nada da će neki od generala shvatiti kuda ih Putin vodi, pa da će smoći hrabrosti i izvesti atentat.

image
DRAGAN MATIC/CROPIX

Teško se tome nadati, svi su uplašeni, sigurno je da ni generali nisu naoružani kad dolaze k Putinu, pretpostavljamo:

- Onda se mora stvoriti bunt u narodu. Sportaši trebaju dati primjer, oni moraju dignuti glas, štrajkati, javno se protiviti ratu, glasan je Matutinović.

- Razgovarao sam s izbornikom ruske vaterpolske reprezentacije Bjelofastovim. Počeli smo razgovor o vaterpolu, jer ja sam bio na njegovu mjestu dok se nije prije dvije godine razmahala pandemija. Mi smo često razgovarali, on me zvao u više navrata, tražio savjete. Dakle, krenula bi naša vaterpolska priča, a ja bih ga, takav sam, usred razgovora pitao znali što se događa s Ukrajinom. On bi kao prečuo pitanje, nastavio bi svoje o vaterpolu. Onda sam ga pozdravio…

Pitali smo Matutinovića i za njegove godine u Rusiji, između ostalo je bio i izbornik repezentacije.

- Najprije sam preuzeo Dinamo, doveo me tamo Dmitrij Aparašenko. I onda mi je počeo mutiti vodu, htio je on biti glavni, a kada sam ja tu, onda to ne može. Napustio sam Dinamo, usput da vam kažem, klub se raspao poslije mojeg odlaska. Ja sam dobio angažman u reprezentaciji, ali me Covid prisilio na povlačenje, na povratak u Split. Dok sam bio u Moskvi, do ljeta 2020., ni u jednom trenutku nije se moglo naslutiti da bi Rusija izvela ovakvu agresiju, još se jednom začudio Matutinović.

Linker
06. ožujak 2024 15:33