Duje Živković (plava kapica 6), Nikola Janović (bijela kapica 4)

 TONCI PLAZIBAT Cropix
NATURALIZACIJA

Hrvat koji je igrao za reprezentaciju mijenja stijeg: Dobio je novo državljanstvo, nastupat će za Francusku

Bivši hrvatski reprezentativac sada u sastavu nove domovine stiže u Zagreb
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. ožujak 2023. 14:51

U francuskoj vaterpolskoj reprezentaciji koja za nekoliko dana dolazi u Zagreb na iznimno jaki turnir Svjetskog kupa, Vjeko Kobešćak više nije jedini Hrvat. Pridružio mu se i ljevak Duje Živković (32). U biti, čak niti Duje nije jedini Hrvat koji će zaigrati vaterpolo pod francuskim stijegom. Njihovo državljanstvo je dobio i još jedan Hrvat, Dubrovčanin Dražen Kujačić (32). Štoviše, Kujačić koji je već jako dugo u Francuskoj je tijekom 2022. dobio poziv izbornika Bruzzoa, bio na pripremama, ali nikad nije došao i do momčadi, pa ga tako nije bilo na EP u Splitu. Dosad Kujačić nije odigrao niti jednu utakmicu za Francuze. Dan nakon prošlog Božića, ponovo je bilo okupljanje francuske vrste i tada su se na izbornikovom popisu našli Kujačić, ali i Duje Živković koji od ranije ima francusko državljanstvo. Obojica su i članovi istog kluba (zajedno s trećim Hrvatom, Marinom Dašićem), Tourcoing nedaleko od Lillea, u neposrednoj blizini francusko-belgijske granice. Obojica su i dalje bez službenog nastupa za Francusku, ali to bi se moglo promijeniti i to već sljedeći tjedan, u Zagrebu!

Naime, Duje Živković je na popisu francuske reprezentacije, 15-ice igrača koje tandem Bruzzo - Kobeščak dovode na bazen uz Savu, na turnir Svjetskog kupa (8. - 14. ožujka; Hrvatska, Mađarska, Italija, Francuska, SAD i Japan). Zanimljivo da su na tom popisu čak trojica ljevaka, a jedan od njih je upravo Duje Živković. Ostala dvojica Ugo Crousillat (32) koji je poznat po osvojenom srebru na SP u Barceloni 2013! Naravno, ne baš s Francuskom već s Crnom Gorom za koju je tada igrao (bio je i član Jadrana iz Herceg Novog). Treći ljevak je Michael Izdinsky.

Duje Živković je potekao u POŠK-u, da bi ime stekao u Mladosti čije je boje branio od 2008. do 2015. zajedno s mlađim bratom, također ljevakom, Ivanom koji je također u Francuskoj (Strasbourg). Duje je u ljeto 2015. otišao iz Mladosti prvo u Marseille, kasnije Montpellier gdje se najviše zadržao, a od 2022. je član Tourcoinga. Ondje mu je koje desetljeće ranije igrao i otac Renato Živković, desetljeće i pol glavni tajnik HVS-a, a od prosinca prošle godine prvi čovjek europskog vaterpola ili LEN direktor za vaterpolo.

Duje Živković je inače bio i u kadru Barakuda, kraće vrijeme. Od 2013. do 2014., te je osvojio brončanu medalju na FINA kupu u kazahstanskom Almatiju 2014. Bilo mu je ipak vrlo teško se nametnuti u reprezentaciji u kojoj je tada nedodirljivo desnu stranu držao Maro Joković, a onda je još pristigao i Xavi Garcia. Daleko od toga da Duje Živković nema konkurenciju i sada, u francuskoj reprezentaciji. No, svjesni njegove koliko statistike minulih godina u Le Championatu, kao i igara, znanja i potencijala, usudili bi se zapisati da je Duje možda i prvi Hrvat na Olimpijskim igrama u Parizu. U redu, nije pod našim stijegom i nije zasad učvrstio svoje mjesto u reprezentaciji domaćina Igara, ali na jako je dobrom putu.

Dometnimo samo da je prvi Hrvat koji je zaigrao za Francusku bio Zagrepčanin David Babić, bivši igrač Mladosti i Medveščaka koji je dugo igrao za Olympic iz Nice, pa Strasbourg, a sada je u Reimsu.

Hrvati koji su igrali ili igraju za strane reprezentacije

Skupio se već popriličan broj hrvatskih vaterpolista koji su tijekom karijere igrali (ili još igraju) za strane reprezentacije.

ITALIJA - Goran Fiorentini Jovanović, Deni Fiorentini Jovanović, Goran Volarević, Danijel Premuš

FRANCUSKA - David Babić, Dražen Kujačić, Duje Živković

NJEMAČKA - Davor Erjavec, Mateo Ćuk

SLOVENIJA - Josip Vezjak, Alan Medić

MAKEDONIJA - Igor Računica, Edi Brkić, Dalibor Perčinić, Danijel Benić

GRUZIJA - Marko Jelača, Marko Elez, Marino Franičević

TURSKA - Ivan Bebić, Josip Šutalo, Ivo Brzica

BRAZIL - Josip Vrlić

Linker
03. svibanj 2024 08:02