TOM DUBRAVEC Cropix
POMOĆNI, A GLAVNI TRENER

Hrvat na klupi Francuza: ‘Barakude imaju puno oružja, jednog je igrača nemoguće zaustaviti‘

U polufinalu SP-a čeka nas okršaj s reprezentacijom koja u sastavu ima dvojicu Hrvata
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. veljača 2024. 06:04

Imali smo sreću gledati Vjeku Kobešćaka igrača. U Mladosti i reprezentaciji. Odličan, jedan od najboljih. Zvali smo ga i Vodeni Figo. Znamo da mu taj nadimak nikada nije dobro "legao", ali bilo je to u doba kada je sjajni Portugalac Luis Figo žario i palio u Barceloni, pa onda još i više u jednom klubu iz Madrida. Bio je poznat po dodavanjima. Takav je bio i Vjeko. U trepavicu bi dodao loptu.

No, ovaj je novinar imao i povlasticu više. Iz "prvog reda" je svjedočio rađanju trenerskog genija. vrhunskog stratega. Opet u Mladosti, dakako. Nije trebalo dugo pa da to uoče i u Dubrovniku, te je od 2015. ondje na klupi jugaša, postao je najtrofejniji trener u povijesti tog stogodišnjeg kluba, godine 2016. osvojio sva natjecanja u kojima je nastupao. Od studenog 2021. je angažiran u francuskoj reprezentaciji. Mudri su Francuzi. Imaju novac i ulažu ga. Imaju i igrače. Neke vrhunske i puno solidnih. Orkestar je dakle tu, trebao im je samo maestro, vrhunski dirigent. To su našli u Vjekoslavu Kobešćaku. On je kreator ove francuske reprezentacije, kako se ne bi lagali, iako smo to već više puta i napisali.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Ovo je strašno velika stvar za francuski vaterpolo, enorman uspjeh. Odjeknulo je dosta jako u Francuskoj, stigle su čestitke i iz nekih vladinih tijela, s najviših razina. Od ministrice pa do direktora za sport, Claudea Oneste, poznatog bivšeg rukometaša i trenera - otkrio nam je Kobešćak.

- Mislim i da je vrlo važna stvar za svjetski vaterpolo također, potvrda našeg kontinuiteta, dobrih igara i na OI u Tokiju, pa i na SP u Fukuoki 2023. Ovaj rezultat će vjerujem još malo promijeniti budućnost francuskog vaterpola.

Jeste li ipak, onako iskreno, nakon 7:3 i 8:4 za Mađarsku osobno vjerovali da to možete stići, tu utakmicu pobijediti?

- Mislio sam da se nećemo vratiti. Imali smo loše dvije prve četvrtine. Mislio sam i da se nećemo izvući i protiv Australije, nakon prve dvije četvrtine jer smo odigrali potpuno izvan dogovora. Tada je međutim Australija u drugoj polovici značajno pala jer nemaju toliki fond kvalitetnih igrača. S Mađarima, budući da su nam do poluvremena zabili 8 golova, da smo bili nesigurni, nisam mislio da možemo ovako završiti. Psihologija utakmice se potpuno okrenula, a i naše momčadi. Tu smo inače dosta jaki, ali ono što je jako dobro kod nas je fizička sprema. Taj francuski sustav daje plodove, a mi pogotovo na ovom turniru uopće ne padamo fizički u drugom dijelu. Što se onog s Mađarskom tiče, tu su Mađari u trećoj i zadnjoj četvrtini radili neke neshvatljive pogreške. Dobro, nešto je i do nas, ipak.

image
JAKOV PRKIC Cropix

A sad... Hrvatska. Tu nam je opet Kobešćak nešto otkrio.

- Što se polufinala tiče, Hrvatska je uz Italiju momčad koja nama najmanje odgovara. To su dvije reprezentacije s kojima Francuska nije uspjela doći ne samo do povoljnog rezultata, nego ni blizu. Hrvatska ima velik broj igrača, puno "oružja" i teško je onda obratiti pozornost na sve. Centri će uvijek donijeti 10-ak igrača više, imaju vratara koji je trenutačno najbolji na svijetu i vanjsku liniju koja je vrhunska, jednako desno, kao i lijevo. Žuvela dobiva na zrelosti, Vukičević ima dimenziju više promjenom strane, Burić je ‘X-faktor‘ i na sve dolazi Loren Fatović koji vodi igru i kojeg je načelno nemoguće zaustaviti. Protiv takve Hrvatske je teško igrati, ali to ne znači da se mi ne nadamo i da nećemo probati - završio je Vjekoslav Kobešćak kojem želimo sreću i mnoštvo uspjeha u daljnjem životu i radu. Osim..., ovog četvrtka. Vjeko, oprosti, ali Hrvatska je iznad i ispred svega.

Linker
30. travanj 2024 19:31