TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
SPORNO IME

Hrvati i Crnogorci pronašli solomonsko rješenje u svezi kontroverznog bazena, evo kakav je dogovor pao

Razriješen je jedan potencijalno velik problem koji je bio više politički nego sportski
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. kolovoz 2024. 13:19

Vaterpolsko ljeto prepuno nadmetanja nacionalnih vrsta ili reprezentacija je pri samom kraju. U biti, već s okončanjem Igara u Parizu, lagano se žarište pozornosti usmjerava prema klubovima i njihovim skorašnjim nadmetanjima. Zapravo, ostala su tek još dva, juniorska nadmetanja reprezentacija. Jedno je upravo u tijeku u Zagrebu, EP za djevojke do 19 godina, a potom slijedi (1. - 7. rujna) EP za mladiće do 19, u Burgasu (Bugarska).

Kao što smo naveli, slijedi sada usredotočenost na klupska nadmetanja i konačno jednu u punoj mjeri "normalnu" sezonu. Pod pojmom "normalna", aludiramo da sezona 2024./25. neće biti prekidana, ispresjecana seniorskim EP ili SP kao što je to bila prošla. Bit će doduše manja stanka u zimi, zbog odigravanja pokoje utakmice Svjetskog kupa (bivša Svjetska liga), ali kalendar se konačno vraća u normalu. Na radost igrača i njihovih trenera koji će imati konačno mogućnost – treniranja! Doista je tako, mogućnost treniranja, jer prošle sezone, utakmicama pretrpane, klubovi su odigravali po 4-5 utakmica tjedno (!). Kada tomu pridodate putovanja, to je sve iziskivalo enormnu potrošnju, prije svega fizičku, makar nije baš ni ona novčana zanemariva. Uz to, medijski je takvu sezonu bilo užasavajuće teško shvatiti, "pokriti", pratiti. Nisu više ni sami igrači i njihovi treneri, a još manje gledatelji shvaćali tko što kada, gdje i zašto igra. Različite skupine i podskupine, turniri s po 4-5 utakmice u tri dana... Ne ponovilo se!

S tim u svezi, nakon pune četiri godine vraćamo se i uobičajenom ligaškom natjecanju. Pod tim podrazumijevamo utakmice jednom tjedno, doma i u gostima. Lakše igrati, još lakše shvatiti. Od regionalnih liga, poglavito Premier lige, pa nadalje. Godine 2020. se moralo pribjeći alternativnoj opciji, kada govorimo o regionalnim klupskim nadmetanjima, s turnirskim načinom igranja, zbog tadašnjih protupandemijskih ili epidemioloških mjera. Kada se stanje po pitanju korone smirilo, 2022. vaterpolo je "uplivao" u zgusnuti kalendar u kojem smo od 2022. do ljeta 2024. imali u seniorskoj konkurenciji čak 3 SP, 2 EP i Olimpijske igre u Parizu. Sada, kada je sve to iza nas, vaterpolo se konačno vratio "u korito".

Premier liga ili elitni razred regionalnog klupskog nadmetanja s 12 klubova (5 iz Hrvatske, 5 iz Srbije i 2 iz Crne Gore) počet će 21. rujna. Drugi jakosni razred ili A1 liga trebala bi početi u listopadu (5. ili 12. X.), a broj klubova će biti 16 ili 17. To će se uskoro iskristalizirati. Premier liga će se sigurno igrati ligaškim sustavom (svak‘ a svakim doma i u gostima), te onda završni turnir 4 najbolja. No, tu je donedavno egzistirao jedan ozbiljan problem. Političke, ne sportske naravi. Ime bazena u Kotoru. Ondje su naime novouređenom bazenu, godine 2021. nadjenuli ime po pokojnom vaterpolistu Zoranu Gopčeviću. Odličan igrač, ali najblaže rečeno kontroverzne uloge 1991. odnosno u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku. Dotični je naime, u to doba bio jedan od čuvara zloglasnog logora Morinj u kojem je zatočeno i zlostavljano na stotine hrvatskih građana koje su bili oteli, zarobili crnogorski rezervisti i tzv. JNA za napada na Dubrovnik i jug Hrvatske. To je naišlo dakako na osudu s hrvatske strane, čak i političko-diplomatsku, a pojačano dodatno baš ovog ljeta. Hrvatski vaterpolski savez je odlučio kako hrvatski klubovi neće igrati utakmice u bazenu koji nosi ime kontroverzne osobe protiv koje inače nije podignuta optužnica. Dok su se natjecanja odvijala turnirski, uvijek bi se složilo tako da kada je Kotor domaćin turnira, na njemu ne sudjeluju hrvatski klubovi. No sada, s povratkom na ligaški dio natjecanja, jasno da se stvar malo zakomplicirala.

Međutim, kako se veli da je svaki problem ujedno prilika i za rješenje, pokazali su sada vaterpolisti. Pronađeno je solomonsko rješenje. Nešto nam osobno nije padalo na pamet, a vrlo dobro je. Na razini čelnika nacionalnih saveza koji čine regionalne vaterpolske lige, dogovoreno je da će kotorski Primorac koji je inače nakon 16 godina osvojio naslov prvaka Crne Gore, svoje domaće utakmice protiv hrvatskih klubova igrati izvan Kotora. To može biti Podgorica, možda Herceg Novi. Hrvatski pak klubovi će ugostiti Primorac ne u svojim domicilnim bazenima, već negdje drugdje. Primjerice, tako bi Mladost ugostila Primorac u recimo Sisku ili Varaždinu; splitski Jadran to može u primjerice Šibeniku itd.

- Mi smo na ovaj način riješili i za svaki slučaj, mogućnost susreta naših klubova s Primorcem i u Europi, u recimo Ligi prvaka, ako bi se neki naš klub našao u skupini s Kotoranima - veli Perica Bukić, predsjednik Upravnog odbora Regionalne vaterpolske lige.

- Do daljnjega smo dakle uspjeli riješiti taj problem.

Pohvala za ideju i akciju, kao što komplimenti slijede i za povratak ligaškom sustavu natjecanja.

- To je puno lakše za pratiti, zna se tko što i za što igra. Prvi dio je ujedno i nacionalna liga, dakle međusobni susreti hrvatskih klubova se jasno računaju za naše državno prvenstvo. Isto vrijedi za Srbiju i Crnu Goru. Kasnije ostaje u našem slučaju još samo doigravanje Prvenstva Hrvatske, kvalifikacije i završni turnir našeg Kupa, plus Superkup i to je to. Nema preklapanja kao što je bilo ranije i svjestan sam da je lani bio mali kaos, ali u odnosu na kalendar i zaista specifičnu godinu s europskim, pa svjetskim prvenstvom usred sezone, nismo ni mogli drukčije - veli Perica Bukić.

Inače, klupska sezona će početi i bitno ranije. Za tri tjedna, sredinom rujna počinju kvalifikacijski turnir vaterpolske Lige prvaka i teški ispiti za naše klubove. Jugaši će biti domaćini u Gružu, a mladostaši će na turnir u Kragujevac.

Linker
05. rujan 2024 11:04