Hrvatska vaterpolo EP U-19 Burgas

 EUROPEAN AQUATICS Aniko Kovacs
NOVI VELIKI REZULTAT

Hrvati na vrhu Europe: ‘Bili smo šaroliko društvo, krpali se kako smo znali, na kraju smo stostruko nagrađeni‘

‘Na kraju smo se ujedinili, iako toga možda na samom početku i nije bilo‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. rujan 2024. 23:22

Pratiti vaterpolo, hrvatski vaterpolo, znači svjedočiti bezbrojnim pobjedama, finalima, slavljima. Pisati vaterpolo, hrvatski vaterpolo, znači biti kroničarem nekih od najvećih uspjeha svekolikog nam sporta, “skupljati” medalje. U biti, uistinu je povlastica izvješćivati s vaterpola, pratiti ovaj sport, raščlanjivati ga, o njemu raspravljati. Ima li neuspjeha? Da, naravno da ima, nije ni život baš jednosmjerna ulica, ali hrvatski vaterpolo definitivno nije niti slijepa ulica. U njemu je daleko više predivnih trenutaka, dana i sati neopisivog slavlja, kolajni i trofeja, negoli razočarenja. Uzmimo samo ovu godinu za primjer.

Seniori su na sva tri velika batjecanja igrali sva tri finala. Europsko srebro europsko u Zagrebu pa svjetsko zlato u Dohi i olimpijsko srebro u Parizu. Nemojmo smetnuti s uma niti klubove, ma koliko je to tamo teže jer drugi imaju više. Više novca. No, ove smo godine u i fnalu Eurokupa, drugog natjecanja po važnosti, imali dva hrvatska kluba. Jugaši su bili bolji od primorjaša, ali slavili su i jedni i drugi, s njima cijela vaterpolska Hrvatska. Nikako nismo zaboravili ni djevojke. Cure do 16 godina su četvrte na svijetu, djevojke do 19 četvrte u Europi. Nisu osvojili medalju, ali činjenica da su se borili za nju, za naš je ženski vaterpolo bila znanstvena fantastika prije desetak i više godina.

Vjerovali cijelo vrijeme

Možemo i o organizacijama, domaćinstvima. Bazen Mladosti u Zagrebu je jedinstven u europskim razmjerima. U tom bazenu su se samo ove godine, u prvih osam mjeseci odigrala dva EP (muško seniorsko i žensko do 19 godina), još ako tome dodamo da je u lipnju 2023. ondje odigrano i EP za djevojke do 16 godina, to su tri europska prvenstva u godinu i pol dana na istom mjestu. To još nitko nije ostvario.

I onda, za konac reprezentativne godine 2024. godine, barem što se muškaraca tiče (uskoro će naime i SP za žene do 20 u Kini), još jedno veliko natjecanje i ponovo Hrvatska u finalu. Ne samo u finalu, nego sa završnim činom u kojoj se našim kapicama dodjeljuje trofej, intonira Lijepa naša i hrvatska zastava diže na najviši, onaj srednji jarbol...

image

Zoran Bajić

RONALD GORSIC Cropix

Burgas, grad na bugarskoj obali Crnog mora ostaje nam u osobitom sjećanju, dok definitivno ulazi u zlatni spomenar hrvatskog vaterpola. To je grad na kojem je naša mladost osvojila zlato na Europskom prvenstvu do 19 godina. Pratili smo ih malo i na pripremama, pa na turniru u Mađarskoj prije Burgasa, pa na samom EP. Iz utakmice u utakmicu. Sada, kada je sve završilo, vrijeme je da riječ ostavimo onome koji je svime ovime “kormilario”.

Kapetan bojnog broda europskih prvaka, izbornik Zoran Bajić.

- Vjerovali smo u ovo cijelo vrijeme. Još tamo u Varaždinu na pripremama, veliki trener Emil Nikolić koji nam je ovdje bio team manager, član stožera, počeo je priču o zlatu. Živjeli smo to, igrali smo, pripremali utakmicu po utakmicu i za svaku smo govorili da je sve važnija, jača i teža. Govorili smo i da su nam to sve usputne stanice do “kilimandžara”. Na kraju smo i došli na taj vrh, mislim i više no zasluženo. Odigrali vrlo dobar, na trenutke i odličan turnir. Finale je bila teška, čvrsta utakmica, malo više “šaha”, bilo je i pogrešaka. Međutim, momci su se borili, vjerovali do posljednjeg trenutka, vjerovali u tu pobjedu i na kraju nagrađeni za sve ono što smo strpljivo i marljivo, s puno želje pripremali, gradili - zborio je Bajić nepunih sat nakon završetka finala.

Inače, nije se baš prije EP sve doimalo ni tako idilično. Izbornik je tijekom priprema u Varaždinu spominjao velike probleme. Zbog ozljeda, većih ili manjih, otpali su Jan Bušić (Mladost), Mislav Ćurković (Jadran, ljetos prešao iz Mornara) i Karlo Dragošević (Primorje EB, prešao ljetos iz Mornara). Da, bio je i jedan mladić koji je samoinicijativno odustao tijekom priprema. Nećemo o imenu, iako nam je identitet znan, ali valja tu biti i malo pažljiviji u medijskoj interpretaciji. Govorimo o vrlo, vrlo mladom sportašu koji je istina pogriješio, tu nema dvojbe, ali ne bi bilo odgovorno, ni pedagoški javno ga i prozivati, na taj način denuncirati. Nadamo se tek da to neće ponoviti. Zato su neki drugi onda igrači dobili priliku, skoro pa naknadno i pokazalo se sjajnim.

- U početku smo bili malo šareno ili šaroliko društvo. Čak i heterogeno, da bismo završili s takvim zajedništvom, vrlo homogeno čak i više, nego ikad prije. Na kraju smo se ujedinili, iako toga možda na samom početku i nije bilo. Svi ti rezultati, dobre igre su dizali nas trenere, igrači su se dizali i na kraju došli u situaciju u koju smo došli - naglašava izbornik.

Budući reprezentativci

Ono što upada u oči je raznovrsnost klubova iz kojih dolaze ovi zlatni klinci. Ima ih iz Jadrana, Juga, Mladosti, Primorja, Mornara... Iz cijele Hrvatske.

- “Krpali” smo se kako smo znali i mogli, kako bismo u tim situacijama funkcionirali što je moguće bolje. Da ne govorim o zdravstvenom biltenu tek - prisjeća se sada i sam Zoran Bajić.

- Zato smo mi u stožeru, svi do jednog, bili tim momcima mama i tata, na raspolaganju u svakom pogledu. Mislim da smo za sav taj trud bili nagrađeni, na kraju nam se to stostruko i vratilo.

image

Zoran Bajić

RONALD GORSIC Cropix

Zlato je vrhovna nagrada na svakom natjecanju, ali kada su mlađi uzrasti u pitanju uvijek gledamo i malo dalje. Što je sve to i čemu svrha. Želimo reći kako u ovoj momčadi vidimo i neke igrače koji su, nastave li ozbiljno i dalje, svijetla budućnost hrvatskog vaterpola. Ovdje već sada ima jako, jako ozbiljnih igrača.

- Ja sam siguran u to i vjerovao sam u to od samog početka. Da se među tim momcima nalaze, iskreno se nadam i budući naši seniorski reprezentativci. Samo im želim daljnji dobar, kvalitetan razvoj u klubovima. Ako to bude sustavno i ako će ići nekim svojim priželjkivanim tijekom, mislim da im neće nedostajati prostora i u seniorskoj reprezentaciji - za kraj će iz Bugarske, prije povratka doma, trener pobjednika, izbornik europskih prvaka do 19 ljeta, Zoran Bajić.

Definitivno je gušt raditi, pratiti i pisati ovaj sport. Hrvatski vaterpolo.

Mauro Ivan Čubranić (Primorje EB), vratar

Mauro Prkoča (Jug AO), branič

Duje Cuzzi (Jadran), desna strana

Maro Šušić (Jug AO), lijeva strana

Dominik Obuljen (Mladost), desna strana

Gabrijel Burburan (Primorje EB), lijeva s.

Ivuša Burđelez (Jug AO), branič

Šime Žilić (Galeb MR/Jadran), centar

Amar Fajković (Mladost), branič

Luka Penava (Mornar), desna strana

Viktor Tončinić (Primorje EB), centar

Vlaho Pavlić (Jug AO), lijeva strana

Jakov Ćosić (Mladost), vratar

Ante Jerković (Jug AO), desna strana

Duje Katunarić (Mornar), centar

Izbornik Zoran Bajić

Pomoćni treneri: Igor Računica i Ivan Rukavina

Trener vratara i video-analiza: Marino Marović

Fizioterapeut: Andro Petrić

Team manager: Emil Nikolić

POREDAK EP

1. HRVATSKA

2. Crna Gora

3. Španjolska

4. Mađarska, 5. Njemačka, 6. Italija, 7. Srbija, 8. Grčka, 9. Nizozemska, 10. Turska, 11. Rumunjska, 12. Bugarska, 13. Francuska, 14. Malta, 15. Češka, 16. Slovenija

Linker
09. rujan 2024 23:22