TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
EP EINDHOVEN

Hrvatice srušile Srbiju i izborile četvrtfinale Europskog prvenstva, sada ih čeka najteži mogući ispit

Ključnim se pokazao pogodak tek 16-godišnje Jelene Butić dvije minute prije kraja utakmice
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. siječanj 2024. 17:20

HRVATSKA - SRBIJA 11:8 (2:3, 2:3, 2:1, 5:1)

HRVATSKA: Medvešek (9 obrana), Medić, Alamat, J. Butić 4 (1-1), M. Butić 1, Skelin, Brnetić 3 (1-1), Glas, Rožić 2, I. Butić 1, Barišić, Kangler, Trojan. IZBORNIK: Bruno Sabioni.

SRBIJA: Travar (9 obrana), Švec 1 (1-1), Sarac, Miličević 4, Lujić, Lukić, Radonjić 1, Mandić, Diaz Mesa 1, Ilić 1 (1-1), Ratković, Zelić, Dulić. IZBORNICA: Dragana Ivković.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Srbija 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 9, Srbija 8.

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Hrvatska 2-7 (29%), Srbija 2-7 (29%).


Cure su uspjele! Uspjele su u svojem generalnom naumu, primarnoj ideji ovog turnira i naših igara u Eindhovenu. Cilj je bio plasirati se u krug 8 najboljih vrsta Europe, uči u četvrtfinale i time u najgorem slučaju ponoviti rezultat odnosno plasman iz Splita 2022. kada su zauzele 8. mjesto. Najbolje u povijesti hrvatskih nastupa na ženskim turnirima EP. Postoji sada sljedeći cilj, a to je doći do 7. mjesta i plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Dohi. To bi bilo prvi put u povijesti i to će biti... ipak, jako, jako teško. No, ostavimo se katarskih snova, jer nizozemska je java u ponedjeljak bila sjajna.

Nije nalikovalo na dobro nakon prve dvije četvrtine. Ne samo što je Srbija cijelo vrijeme vodila, pa čak onda i 7:4 na polovici utakmice odnosno početkom treće četvrtine, već su naše djevojke igrale baš slabo. Možda možemo govoriti o pomanjkanju sreće poradi puno pogođenih što greda i vratnica, makar ne bi to baš uvijek i nužno nazivali nesrećom. Međutim, djevojke su doista puno griješile u obrani, uz neodlučnost u napadu. Kao da se u glavni stvorila neka "kočnica". Srbija nije toliko dobra da bi vodila protiv Hrvatske čak tri gola razlike. To nikako.

U drugom dijelu susreta, u trećoj i četvrtoj četvrtini, pravo izdanje Hrvatske. U trećoj su dionici prvo smanjile na 7:5, sjajna Kiara Brnetić, doktorica medicine perfektnim udarcem s vanjske pozicije, te na 7:6 Magdalena Butić na asist Nike Alamat.

U prvom napadu u zadnjoj četvrtini, naša najbolja igračica Jelena Burić pogodila je u svom stilu, sa srednjeg vanjskog, lagano tek s lijeve strane za poravnanje 7:7, da bi iz kontre Ive Rožić prvi put poveli (8:7), šest minuta prije kraja. Srpkinje su uspjele izjednačiti (Miličević), ali onda slijede uraganske tri završne hrvatske minute s golovima redom Jelene Butić, Ive Rožić i iz kontre ponovo Jelena Butić za višnju na šlagom prekriveni vrh torte.

- Nadale smo se da ćemo se puno brže odvojiti i zato nam nije lako pao početak utakmice, ali dogovorili smo jasno, utakmica traje 32 minute i nema predaje niti jednog trenutka, te je to rezultiralo pobjedom - nakon susreta će Kiara Brnetić.

- Mi se dobro poznajemo sa Srpkinjama u smislu da se često susrećemo, rivalstvo je najveće i te su nam utakmice i najteže. Zato jer se predobro znamo, pa je jako teško iznenaditi.

Izbornik Bruno Sabioni izrazito je emotivno ispratio zadnju dionicu, radovao se golovima za izjednačenje i pobjedu.

- Nije nam bilo jednostavno jer smo došli ipak s tri poraza, a one s tri pobjede. Vidio se taj grč, ali imamo predivnu kemiju u reprezentaciji. Čak i kada smo gubili, nismo dopuštali da "padnu glave", samopouzdanje. To je pokazala ova utakmica. Kod 7:4 za Srbiju, njihove su se igračice već počele smješkati i tu smo osjetili trenutak da ih imamo. Toliko sam sretan radi ovih djevojaka i ja se samo nadam da će im ovo biti motiv za dalje - izjavio je izbornik Sabioni.

Već u utorak slijedi novi ispit za Hrvatsku, četvrtfinalna utakmica protiv Španjolske, prvakinja Europe od 16.00 sati. U redu, to je novi poraz, ali onda će slijediti susreti za poredak od 5. do 8. mjesta. Borba za Dohu.

Linker
16. rujan 2024 21:47