DAMIR SKOMRLJ Cropix
SRUŠILI I CRNOGORCE

Hrvatska ispisala povijest, mlade Barakude na krovu Europe: U ludoj završnici nakon peteraca do zlata

Naša je izabrana vrsta u finalu EP do 19 godina u Burgasu svladala Crnu Goru
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. rujan 2024. 19:46

CRNA GORA HRVATSKA 8:10 (7:7) (0:1, 1:2, 3:1, 3:3 – 1:3)

BURGAS - Gradsko plivalište. Gledatelja 1.00. Suci: De Jong (Nizozemska) i Marquez (Španjolska).

CRNA GORA: Bjelica (3 obrane), Vranješ, Samardžić, Petrović, Moračanin, Stupar 2, Perov, Janović 2, Milinić, Vučković 1, Gojković 1, Roganović 1, Vuković (1 obrana). IZBORNIK: Miodrag Mirović.

HRVATSKA: Čubranić (10 obrana), Prkoča, Cizzi, Šušić 2, Obuljen, G. Burburan 1, Burđelez 2, Žilić, Fajković, L. Penava, Tončinić 1, Pavlić 1 (1-1), Ćosić. IZBORNIK: Zoran Bajić.

RASPUCAVANJE PETERACA: Janović - greda; 7:8 Pavlić; 8:8 Gojković; 8:9 Burđelez; Vučković - Čubranić brani; 8:10 Cuzzi; Stupar - Čubranić brani.


Hrvatska je prvak Europe. Naši mladi vaterpolisti osvojii su zlato na Europskom prvenstvu do 19 godina u bugarskom gradu Burgasu, nakon što su u krajnje dramatičnim okolnostima, izjednačenjem u zadnjom minuti četvrte četvrtine osigurali raspucavanje peteraca. U njima su se pak snašli daleko bolje, predvođeni sjajnim vratarom Maurom Ivanom Čubranićem. Kapetan mladih Barakuda je "skinuo" dva peterca (Vučkoviću i ljevaku Stuparu) za veliko slavlje na obali Crnog mora.

Koliko god peterci ponekad nazivali "ruletom peteraca", iako se i to itekako vježba, Hrvatska je doista i zaslužila ovu pobjedu. Naime, Hrvatska je u prve dvije četvrtine potpuno zaustavila crnogorski napad. Suparnik je prvi i jedini pogodak u prvom poluvremenu postigao doslovno sekundu prije kraja druge dionice. Male Barakude su sjajno odigrale obranu, te bile vodile 3:0 do spomenutu sekundu prije poluvremena. Sad, to što nije bilo i više golova u napadu, ponešto se pitalo i odličnu crnogorsku obranu. Posebno s igračem manje. Crnogorci su se tada naime tada povlačili u tzv. kućicu, na dva metra od gola, s po jednim igračem na vratnici. Koliko god se to silno povlačenje laicima činilo otvaranje puta napadačima, nije tako. Stvara se šuma ruku u bloku i to je teško "probiti".

U trećoj četvrtini Crnogorci su se potpuno vratili u igru, u utakmicu. S dva gola Srđana Janovića, inače sine Nikole, nekadašnjeg jugaša, te jednim pogotkom ljevaka Stupara, Crna Gora je uspjela poravnati na 4:4 uoči zadnje četvrtine. Uspjeli su to nakon vodstva Hrvatske 4:2 (Burđelez). Početkom zadnje četvrtine, ponovo je Hrvatska povela, golom inače braniča Burđeleza (5:4), da bi centar Tončinić šraubom pet minuta do kraja pogodo za 6:4. Činilo se gotovim, ali nije tako bilo. Sljedila su tri uzastopna gola Crne Gore za potpuni preokret i prvo vodstvo Crne Gore (6:7). U predzadnjem napadu je Burđelezu u napadu ispala lopta, ali s druge strane odlično brani Čubranić, da bi u zadnjem hrvatskom napadu, Ivuša Burđelez s igračem više pogodio za izjednačenje točno 39 sekundi do kraja. Pogodaka do kraja četvrtine više nije bilo, a u raspucavanju našima nisu drhtale ruke, dok su štovoše, najčvršće bile vrataru Mauru Čubraniću.

Broncu je osvojila Španjolska bolja od Mađarska 16:14 (petercima). Peto mjesto je pripalo Njemačkoj 11:6, dok je 7. mjesto osvojila Srbija pobijedivši Grčku 15:10.

Na kraju nadmetanja, još malo pehara za Hrvatsku. Mauro Ivan Čubranić je proglašen najboljim vratarom Europskog prvenstva. Novi prvaci Europe slijeću u zagrebačnu zrakoplovnu luku Franjo Tuđman, u nedjelju u 18.05 sati.

Linker
07. rujan 2024 20:06