Izbornik Srbije Uroš Stevanović

 NIKOLA KRSTIC/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Nikola Krstic/alamy/alamy/profimedia
NEŠTO POSEBNO

Hrvatska je razočarala, a nova Srbija sve ugodno iznenadila i sad lovi zlato. Drugo polufinale je - spektakl

Oba polufinalna susreta zavrijeđuju pozornost, ali dvoboj Španjolske i Mađarske je prava poslastica
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. srpanj 2023. 05:56

Mađarska, Španjolska, Grčka i Srbija. To je kvartet najboljih vaterpolskih vrsta u Fukuoki. Polufinalisti Svjetskog prvenstva. Iz ovog će kruga "izvisiti" jedna tek momčad, odnosno jedna će ostati bez medalje. No, dvije će ostati još uvijek i bez osiguranog mjesta u Parizu na Olimpijskim igrama. Jamstvo nastupa u gradu na Seinei stječu naime samo finalisti.

Iz ovog kvarteta, za Mađarsku i Španjolsku smo i prije SP napisali da su favoriti za najviši plasman, pa i za zlato. Grčka svakako nije iznenađenje, što ne možemo reći za Srbiju. Momčad koju nismo ukalkulirali za najviše domete, neovisno imenu i ugledu iz prijašnjih vremena, u biti je najugodnije iznenadila. Solidno izmijenjena, pa i ponešto pomlađena momčad i bez svojeg ponajboljeg igrača, ljevaka Dušana Mandića nadmašila je samog sebe. Podbačaji su svakako Hrvatska koja je ispala već u osmini finala, te još koji dan svjetski doprvak Italija koja je pokleknula petercima od Srba.

Balkanski derbi

Sraz Grka i Srba, u četvrtak od 10.00 sati trebao bi ponuditi dosta težak, s fizičkog gledišta naporan sraz. Srbija je osokoljena uspjehom u četvrtfinalu, a nakon teških posrtaja iz prošle godine (5. na SP u Mađarskoj i tek 8. na EP u Splitu), pa čak nastavno i ovog ljeta kada su na završnom turniru Svjetskog kupa prije mjesec dana u Los Angelesu uspjeli izgubiti od Rumunjske. Očigledno su se uspjeli pribrati, "zbrojiti" i dogurati do polufinala. U skupini su izgubili od Španjolske, s lakoćom dobili vrlo lošu Južnu Afriku, ali i svladati Crnu Goru koja ih je vodila 5 razlike, da bi se potom (ne prvi put protiv Srba) uplašili pobjede. U osmini finala nisu imali problem s Japanom, a sučelice Italije su odigrali najbolju utakmicu, "odvukli" je do peteraca i slavili. Je li to i krajnji domet?

S njima valja biti oprezan u procjenama, ali prije bi rekli da - jest. Sad ćemo zrelost Srbije vidjeti protiv Grka.

- Kao što sam i ranije rekao, izuzetno vjerujem u ovu momčad i nadam se da ćemo dodatno podignuti našu razinu igre i biti još bolji u polufinalu - veli Strahinja Rašović koji je s 13 golova trenutačno najbolji strijelac SP. Od tih 13, čak je 5 utrpao Italiji

Riječ je o iznimno discipliniranoj momčadi koja ima i sjajni centarski tandem Kakaris (poznajemo ga iz Juga AO prošlih sezona) i Nikolaidis koji je ovog ljeta potpisao za Olympiacos. Vratar Zerdevas izvrstan, a to su već riječi Marka Bijača. Suigrači su u Olympiacosu. Argyropoulos i Papanastasiou, još dvojica bivših jugaša, pa snažni Skoumpakis, a nadasve opasan Genidounias osnovne su grčke uzdanice. Do "boli" uigrani, sada su već stekli i pobjednički mentalitet (srebrni s OI u Tokiju, brončani sa SP u Mađarskoj 2022.). Ovo im je drugo uzastopno polufinale svjetskih prvenstava. Sve samo ne slučajnost.

- Reprezentacija pokazuje dosljednost, strast i glad za uspjehom - rekao je vratar Zerdevas za grčke medije uoči polufinala. Zerdevas je inače u četvrtfinalu protiv Crne Gore odigrao cijeli susret (9 obrana), unatoč manjoj ozljedi. Kako javljaju iz grčkog tabora, i ta manje ozljeda je sada stvar prošlosti.

Finale prije finala

E, ovo je "sudar" koji s nestrpljenjem iščekujemo, ali od kojeg i puno očekujemo. Španjolska - Mađarska. Uz uvažavanje utakmici ranije, ali ako možete, a volite vaterpolo, ovu utakmicu nemojte propustiti (11.30). Dva zapravo najveća kandidata za zlato uoči Fukuoke. Dvije napadački gledano najrazornije momčadi na planetu. Tu "sijeva" sa svih strana, a plejada igrača je zvjezdana.

Mađari imaju topnički sustav - desno dvojica ljevaka Vamos i Zalanki, lijevo Manhercz i De. Varga koji istina nije više u šuterskom pogledu onako snažan, jak kao nekoć, ali lucidnost u igri ne napušta ovog već 36-godišnjaka. Igraju sa samo jednim centrom (Nemet), ali to se baš ne primijeti jer ima u njih tko će po potrebi "uletjeti" na 2 metra. Uostalom, koncepcijski su tako posloženi da se to uopće ne primijeti. Kontre Mađarima nikad nisu bile strane, ali vrijede oni puno i defenzivno. Počev s vratarom Somom Vogelom. Na klupi je strateg kojeg pratimo zadnjih 10-11 godina, kad je tek preuzeo Ferencvaros. Zsolta Vargu držimo možda trenutačno i najboljim trenerom na svijetu, a ono što je njegova posebnost je uspjeh u obuzdavanju trenutaka mađarskog "ludila", kada znaju pretjerano brzati. Ima sustav, nije izgubio brzinu, razvio je lucidnost, a njegove momčadi uz sve igraju lijep vaterpolo. Pa, nije baš slučajno taj čovjek nakon što je zasjeo na mađarsku klupu, nakon debakla na prošlogodišnjem SP u Budimpešti, doveo reprezentaciju u Split na EP, bez Vamosa i Denesa Varge i igrao neizvjesno finale s Barakudama.

Španjolska je umnogome slična Mađarskoj. Još jedna izrazito snažna, napadačka momčad, ali koja se prva i najbolje prilagodila određenoj modifikacija vaterpolskih pravila zadnjih godina. U naletu su. Prošle godine svjetski prvaci, a u Splitu brončani na EP. Na SP koje je prethodilo prošlogodišnjem, u Gwangjuu 2019. osvojili su srebro. Godine 2020. u Budimpešti, na EP neposredno prije pandemije, igrali su finale protiv baš Mađara i izgubili tek petercima. Prije mjesec dana su osvojili Svjetski kup. Oni su zapravo promatrano u zadnje 4 godine najtrofejnija reprezentacija na svijetu. Stalno s medaljom, stalno na podiju. A vanjska linija... boli glava. Suparnika. Granados, Munarriz, pa za njih vrlo bitan ljevak Mallarach kojeg nije bilo u Splitu na EP. Oni također imaju već neko vrijeme čudesno dobrog vratara. Zove se Unai Aguirre, ima samo 21 godinu, a konstanta je već 3-4 godine! Španjolci ga zovu dugo već nasljednikom legendarnog Jesusa Rollana.

Zaključno, obje ove reprezentacije imaju još jednu poveznicu. Beskrajno dobra uigranost, a koja se temelji da čak po 9 igrača, u obje vrste, dolaze iz istog kluba - Ferencvaros i Barceloneta. S tim da je kod Mađara i izbornik Zsolt Varga bio do lipnja trener Ferencvarosa, a sada je "samo" izbornik. Ovo bi trebala biti utakmica za sladokusce.

Linker
08. rujan 2024 01:20