Ilustrativna fotografija

 MICKAEL CHAVET/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
MALE BARAKUDE

Hrvatska je u polufinalu Europskog prvenstva, slijedi bitka sa Španjolcima

Hrvatska je svladala Grčku u četvrtfinalu Europskog prvenstva do 19 godina u bugarskom Burgasu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. rujan 2024. 22:16

GRČKA - HRVATSKA 10:11 (3:4, 2:2, 3:2, 2:3)

BURGAS - Gradsko plivalište. Gledatelja 100. Suci: David (Francuska) i Haentschel (Njemačka).

GRČKA: Partsoglou, Lykoudis 6, Nikolaidis, Georgaras, Tottis 1, Laskaridis, Konstantopoulos, Bitsakos, Karatzas 1, Kandanoleon, Spachits 2, Levantis.

IZBORNIK: Ilias Machiras.

HRVATSKA: Čubranić, Prkoča 2, Jerković, Šušić 2, G. Burburan 1, Cuzzi 2, Burđelez 1, Žilić, Fajković 1, L. Penava, Tončinić 1, Pavlić 1, Ćosić.

IZBORNIK: Zoran Bajić.

OSOBNE POGREŠKE: Grčka 10, Hrvatska 8. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Karatzas (27),

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Grčka 5-8 (63%), Hrvatska 4-10 (40%).


Hrvatska je u polufinalu. Male Barakude, igrači do 19 godina, plasirali su se u krug četiri najbolja sastava na Starom kontinentu, na EP koje je u tijeku u bugarskom gradu Burgasu. U četvrtfinalu je svladana i više no solidna, opasna i uporna Grčka, a “pala” je upravo onako kako je izbornik Bajić spominjao nakon nadmetanja u skupini - sa širom napadačkom lepezom naše momčadi, odnosno ne oslanjanjem isključivo na maestralnog strijelca Pavića koji je na ovom turniru u jednoj utakmici dao 6, u drugoj 7 golova. Sada, protiv Grka ubilježili smo čak 8 različitih strijelaca, to u pravilu u vaterpolu znači i pobjedu.

Naši su mladići najvećim dijelom susreta doista i bili bolji, te vodili, a uspjeli su nadvladati i to dosta brzo “kritične” trenutke u trećoj četvrtini. Relativno su e brzo naši mladići odvojili na 2 gola razlike (3:1 sredinom prve četvrtine). Prednost od 1-2 gola je održavana do sredine druge četvrtine kada je nakon gola Amara Fajkovića s igračem više, Hrvatska prvi put povela i s tri pogotka prednosti (6:3). Grci su tada uprli iz sve snage i uspjeli do poluvremena smanjiti (6:5 za Hrvatsku). Nakon još jednog rezultatskog odvajanja Hrvata (7:5), Grčka je preokrenula. Prvo sjajan Lykoudis (ukupno 6 golova), s vanjske pozicije smanjuje, a onda Karatzas poravnava. Nije to sve jer je isti grčki igrač, postigao i još jedan pogodak, izmaknu je pozornosti Burđeleza koji kasni u pokrivanju, te je Grčka prvi put povela. Bilo je to 8:7 za Grke, tri i pol minute do kraja treće četvrtine. Srećom, nije dugo trajala budući da je Mauro Prkoča sa srednjeg vanjskog pogodio za poravnanje. Osam minuta do kraja i rezultat je 8:8.

Odlično je posljednju dionicu otvorio splitski ljevak Duje Cuzzi. Maestralno je pronašao malenu rupu u obrani Grka i vratara im, za vodstvo Hrvatske (9:8), da bi vrlo brzo slijedila kontra koju je “povukao” Cuzzi i dao Viktoru Tončiniću za krasoticu od gola. Šraubom s 3 metra! Vodstvo 11:9, točno tri minute do kraja.

Grčka je zaigrala do kraja presing u obrani, ali nisu se proslavili u napadu. Tek jedan pogodak, Lykoudis dakako, minutu i pol do kraja. Imala je Grčka i zadnji napad za moguće poravnanje, zaplivao je naprijed i njihov vratar, a po golu je opalio Nikolaidis sekundu i 10 desetinki do kraja, ali obranio je hrvatski kapetan, Mauro Ivan Čubranić.

U polufinalu koje je na rasporedu već u petak, Hrvatska će igrati protiv Španjolske (17.45), dok će se prije nas ogledati u poluzavršnici Crna Gora i Mađarska (16.00).

Rezultati ostalih četvrtfinalnih utakmica: Španjolska - Italija 9:8, Srbija - Crna Gora 17:18 (5m) i Mađarska - Njemačka 11:10.

Linker
05. rujan 2024 22:17