Ivan Krapić, Ivica Tucak i Marko Bijač

 GORAN SEBELIC Cropix
AKCIJA SP

Hrvatska kreće po novu medalju i apsolutni rekord, izbornik jasan: ‘Ovo je najidealnije što imamo‘

Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj nova je prilika za hrvatski vaterpolo, evo i Tuckovog popisa.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. lipanj 2022. 16:33

Poznato je s kojim ćemo kadrom za tjedan dana u Debrecenu, pa kasnije Budimpešti u pokušaj osvajanja i osme uzastopne medalje na svjetskim prvenstvima. Dosadašnjih sedam je apsolutni rekord u vaterpolskim razmjerima, nešto što nikad nikome nije pa ni približno uspjelo. No, ostavimo se sada rekorda i medalja. Ostavimo to za priču - kamo sreće - za tri tjedna. Počev od današnjeg dana.

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli, gdje se momčad nalazi na treninzima zadnjih 10-ak dana, odabrao konačnih 13. Nije da se hvalimo, ali naša projekcija dan ranije se pokazala "u vlas" točnom. Možda i nije bilo tako teško, barem ne novinaru. Lako je to zapisati, ali treneru odrediti.

- Nikada nije, niti može biti lako. Najteži dio trenerskog posla. Najradije bi da ih mogu povesti svih 19 ili 20 - danas će iz Pule izbornik.

Od 19 igrača koliko ih je imao na raspolaganju, za ovu su akciju "prekobrojni" ostali, poprilično očekivano treći vratar Jerko Jurlina (Mladost), zatim braniči Kristijan Milaković (Szolnok) i Matias Biljaka (Mladost), treći centar Lovro Paparić (Vouliagmeni), te iz vanjske linije Ivan Domagoj Zović (Szolnok) i Dario Rakovac (Mladost). U biti, od ove šestorice još su uvijek na raspolaganju za SP, zlu ne trebalo, Biljaka i Paparić. Naime, prema pravilima FINA (Međunarodne organizacije vodenih sportova), svaka reprezentacija prijavljuje 13 igrača plus dvojicu zamjenskih. Ta dvojica zamjenskih mogu "uletjeti" samo i jedino u jednom slučaju, da se netko od prvih 13 pokaže pozitivnim na koronavirus. Malo smo zaboravili na pandemiju, ali ona još uvijek postoji. Usput, i dalje stoji i ono "sjajno" pravilo FINA glede korone - ako neka reprezentacija ima više od 2 pozitivna, cijela se momčad suspendira s natjecanja. U redu, doista se toplo nadamo da o tomu nećemo trebati pisati niti jednom i za niti jednu momčad u Mađarskoj.

image
GORAN SEBELIC Cropix

- Konačnu sam odluku donio nakon dugačkog promišljanja. Još od Podgorice i tamošnjih kvalifikacija za Svjetsku ligu prije mjesec dana. Odlučio sam se za ovakvu momčad, sastav koji je nešto brži, nešto mlađi i nadam se agresivniji. Imamo igrače koji mogu igrati i na desnoj strani i na beku, oni koji će da tako kažem "puniti" kvotu osobnih pogrešaka. Mislim da je to i na utakmici u Trstu prošlog petka protiv Italije izgledalo pristojno. Rasporedili smo osobne na dobar način. Ovo je jednostavno po meni nešto najidealnije što imamo - veli izbornik.

Nominalno, to je momčad koji izgleda sa samo dvojicom igrača "specijaliziranih" za braničke uloge, ali kao što smo naveli i dan ranije, moderan vaterpolo sve više briše ulogu klasičnog i samo braniča. Odnosno, od vanjskih se igrača očekuje značajno sudjelovanje upravo u obrambenim ulogama. To je uostalom nešto što izbornik traži i od Lazića, Bukića, Marinića Kragića...

- I Bašića. To su bile te dileme, ići li možda s još jednim ljevakom (Zović, op. a.) koji ipak to ne igra ili s još jednim klasičnim bekom (Milaković) koji onda negdje u samoj igri s tri osobne pogreške ne sudjeluje puno. Nakon Podgorice, svojih treninga ovdje u Puli, puno razmišljanja i vaganja, mislim da je ovo najoptimalnije u ovom trenutku. Vidjet ćemo nakon Svjetskog prvenstva je li to tako, pa onda u daljnjem tijeku ljeta raditi određene korekcije ako će biti potrebno, ali u ovom mi se trenutku čini da je to pravi odabir.

Budući da nam se osobno čini ovaj sastav odnosno odabir vrlo predvidljiv, neovisno o tomu što ste spomenuli da je svaki odabir težak, je li ipak sada bilo nešto lakše, jednostavnije? Pojednostavimo, sada nam se čini da ste bili čak i "skučeni" odabirom, koliko god to ovako ispisano zvuči oštro?

- Ne. nije tako jer imate tu klasične braniče poput Biljake, Milakovića, pa pitanje drugog ljevaka. Godine 2016. i 2017.sam napravio isto neke promjene. Prije Olimpijskih igara u Riju sam imao potpuno drukčiju sliku, viziju na početku priprema, da bi na Igre otišla neka potpuno drukčija momčad. U zadnji trenutak su tada otpali Muslim i Buljubašić, osvajači zlata iz Londona 2012. Pa, i 2017. Svjetsko prvenstvo gdje smo imali Fatovića kao debitanta, na desnoj strani smo imali Jokovića, Garciju i Šetku, a lijevo Fatović, Vukičević i Sukno. Nisu to lake odluke, ali uvijek su interesu momčadi, to se podrazumijeva - zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Popis reprezentacije:

VRATARI: Marko Bijač, Toni Popadić

CENTRI: Ivan Krapić, Josip Vrlić

BRANIČI: Marko Žuvela, Rino Burić

NAPADAČI: Luka Bukić, Loren Fatović, Ante Vukičević, Konstantin Harkov, Jerko Marinić Kragić, Franko Lazić, Andrija Bašić

PRIČUVE: Lovro Paparić, centar, Ivan Domagoj Zović, napadač

STRUČNI STOŽER: Ivica Tucak, izbornik, Zoran Bajić, pomoćni trener, Jure Marelja, pomoćni trener, Pero Kuterovac, kondicijski trener, Renco Posinković, trener vratara, Igor Pezelj, video analitičar, Damir Luketić, fizioterapeut, Petar Kopanja, fizioterapeut, dr. Ivan Čurlin, liječnik

Utakmice u skupini

Hrvatska će na Svjetskom prvenstvu natjecanje započeti u skupini B, a raspored naših utakmica je:

21. VI. Grčka - Hrvatska (19.30)

23. VI. Hrvatska - Njemačka (18.00)

25. VI. Japan - Hrvatska (18.00)

Sutra u 20 sati s Italijom u Puli

Hrvatska vaterpolska vrsta danas će (utorak) odigrati još jednu prijateljsku međudržavnu utakmicu s Talijanima, uz prijenos SportKlubu (20.00). S istim suparnicima su Barakude igrale i proteklog petka u Trstu, kada je Settebello pobijedio petercima 15:13.

Nakon utakmice igrači dobivaju kratkotrajni odmor do petka, 17. ovog mjeseca kada se Barakude iznova okupljaju u Zagreba iz kojeg će dan kasnije put Budimpešte. Za potrebe dva zagrebačka treninga na bazenu na Šalati, momčadi za SP će se još samo priključiti dvojica mladostaša, vratar Jurlina i branič Biljaka. Hrvatski bi reprezentativci po dolasku u Budimpeštu, 18. lipnja trebali odigrati i zadnju pripremnu utakmicu. Suparnik će biti domaćin Mađarska, da bi dan kasnije (19. lipnja) reprezentacija produžila u Debrecen gdje će igrati utakmice u skupini.

Linker
24. travanj 2024 04:01